Sernik cytrynowy

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
W takim razie wymieszam delfiko z mascarpone
icon_smile.gif
Dziękuję Boshka za podpowiedź!
icon_smile.gif
Dzisiaj piekę!
 

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Witajcie
Zrobiłem ten sernik ,oczywiście z glazurą.Wyszedł jak dla mnie trochę za kwaśny, ale robiłem na wyczucie.
Chciałbym się odnieść natomiast do wys. temp. jaką powinna uzyskać glazura.
W/g przepisu zalecana była temp.-77 st.C.Mnie już zaczęła gęstnieć w temp. 69 st. C.
Co prawda dodałem 1,5 łyżeczki żelatyny i trzy całe jajka.
Wylałem ją na przestudzony sernik tylko po ochłodzeniu do temp. ok. 20 st. C i było jak najbardziej o.k.
pozdrawiam
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,393
3,683
113
Proporcje i składniki nieco inne, ale idea zachowana - sernik cytrynowy z lemon curdem i borówkami.
IMG_20230808_105236.jpg
Tortownica 26 cm średnicy.
Spód - ok.1/2 opakowania rozgniecionych ciastek Mc Vitie's Tasties Digestives wymieszanych z mielonymi orzechami laskowymi i masłem, masa serowa:
1 kg sera Mój Ulubiony z Wielunia
ok. 150 ml śmietany kremówki
5 jajek L
niepełna szklanka cukru
łyżeczka domowego cukru waniliowego
skórka otarta z 1 dużej cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki skrobi
2 łyżki mąki
Lemon curd z przepisu na Tort cytrynowy z malinami.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,356
1,436
113
Joanno, a gdzie kupujesz ciastka Digestive? Od dłuższego czasu nigdzie w mojej okolicy ich nie widzę.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,689
2,978
113
Herbatników Digestive od dawna nie widzę, zastępczo używam Holenderskich firmy San.