Sernik wiedeński

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
0
Zrobiłam w sobotę, jest przepyszny, tylko niestety opadł bardzo. Na pewno powtórzę, ale wtedy przykryję folią aluminiową, bo tym razem ponieważ się przypiekał to zmniejszyłam temperaturę i może dlatego opadł bardziej. Ale jest pyszny, puszysty i smakuje mi o wiele bardziej niż te serniki z olejem i budyniem. Dziękuję za przepis.
Co do kostki masła to wydaje mi się, że nie ma to jakiegoś decydującego znaczenia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
siedzi w piekarniku, za chwilke bede go wyciagac
icon_smile.gif
 

czeburaszka

Member
Mar 23, 2009
5
0
0
Hej
ja z tego przepisu upiekłam swój pierwszy sernik, wszystkim smakował, choć ja bym dodała parę przeróbek, ale to w końcu pierwsze koty za ploty.
w każdym razie chce się podzielić moim sposobem na nieopadanie:
-rady Joanny z sernikowego abc - cukier z białkami (choć piana nie wyszła mi jakaś mega sztywna) i zmieszanie z masy serowa na samym końcu az do połączenia składników
- ja swój piekłam w niskiej temp ok 150 albo i mniej bez termoobiegu tylko góra i dol, piekl sie dość długo ponad godzinę. na koniec wyłączyłam grzanie uchyliłam drzwiczki, okroiłam brzegi, a potem zostawilam go w piekarniu razem z wlaczonym wiatraczkiem (baardzo polecam te opcję, stopniowo obniża temperaturę, sernik delikatnie sie ochładza)

20100523034.jpg

20100524060.jpg
 

Załączniki

  • 20100523034.jpg
    20100523034.jpg
    381.6 KB · Wyświetleń: 57
  • 20100524060.jpg
    20100524060.jpg
    222.9 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
przepyszny... chciałam zrobić zdjęcie mojemu pierwszemu sernikowi bez spodu ale nie udało się - za szybko został pochłonięty... gdyby to ode mnie zależało to sama zjadłabym połowę :D

POLECAM !!!!!!!

następne podejście będzie na serku chudym - eksperyment... ciekawe co wyjdzie ;)
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
u mnie znowu ten sernik, zreszta chyba ulubiony przez moja rodzine.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jeden już się upiekł, ogromny wysoki ale właśnie zaczął opadać
cry_1.gif

mam nadzieję tylko, że nie będzie plaskacz z niego.
Robiłam na serze do serników z Lidla 6% tłuszczu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ktosia

Member
Lis 13, 2004
203
0
0
To ja może odświeżę temat, bo ten sernik kolejny raz zagościł już u mnie na święta
icon_smile.gif

Podchodzę do niego wiernie i ortodoksyjnie i zwykle nie zmieniam nic w przepisie (bo jest idealny
icon_smile.gif
).
W tym roku z uwagi na zmagania z aparatem na zęby, trochę miałam perypetii aby dostosować jego konsystencje do tego aby mogła go z przyjemnością skonsumować, ale się udało
icon_smile.gif
sernik.jpg


 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Wyciągam, bo planuję upiec na Wielkanoc. Moja blacha ma wymiary 23 cm x 35 cm. Myślicie, że 1,25 kg sera wystarczy, czy nie żałować sobie i wziąć 1,5 kg?
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Poszłam po rozum do głowy i zrobię w mniejszej formie z kilograma sera. Kto by zjadł taki wielki sernik? :dump:
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Ja też sernik wiedeński planuję i zastanawiam się nad tłuszczem. Kupiłam kilogramowe wiaderko sera "Mój ulubiony" gdzie jest 26% tłuszczu.

Mam wrażenie, że Joanna gdzieś wspominałą o ograniczeniu masła przy pieczeniu z tego surowca . Ktoś coś?
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Przy tak tłustym serze ograniczyłabym masło, ale nie próbowałam piec sernika wiedeńskiego z takiego sera, zawsze w tym celu używam takiego w kostce.
 
  • Dzięki
Reakcje: qd

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Ja też sernik wiedeński planuję i zastanawiam się nad tłuszczem. Kupiłam kilogramowe wiaderko sera "Mój ulubiony" gdzie jest 26% tłuszczu.

Mam wrażenie, że Joanna gdzieś wspominałą o ograniczeniu masła przy pieczeniu z tego surowca . Ktoś coś?
Do tego sera masła już nie dodaję. Sernik wiedeński jak najbardziej się uda, robiłam.
 
  • Dzięki
Reakcje: qd

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,380
3,660
113
Zwróćcie tylko uwagę na ilość cukru w tym przepisie. Ja ucięłabym połowę, ale dajcie choć o pół szklanki mniej, bo będzie bardzo słodki. :)
 
  • Like
Reakcje: qd i h-elen

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Chyba faktycznie cukru dam pół szklanki mniej, bo w przepisie, z którego wcześniej piekłam, jest 1,5 szklanki na tę samą ilość sera. Więcej nie obetnę, dla mnie ciasto musi być słodkie :)
 
  • Like
Reakcje: Joanna