- Lip 21, 2007
- 3,630
- 0
- 0
Spód
* digestive
* masło, tyle ile zabierze
Masa serowa
* 1kg sera śmietankowego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 250g - gęstego jogurtu
* 1 biała czekolada
* pół szkl. cukru (u mnie drobny cukier z laskami wanilii, taki domowy)
* 5 jajek (eMki)
* 2 płaskie łyżki mąki
Polewa
* ok. (na oko) 300g jagód
* płaska łyżka cukru
* łyżeczka/ dwie żelatyny
Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyłam dwukrotnie folią aluminiową.
Ciastka wymieszałam z miękkim masłem - coś a'la kruszonka i wgniotłam w dno.
Schłodziłam i podpiekłam w 200st. ok. 8min. ( W tym czasie zawsze zagotowuję już wodę do kąpieli wodnej)
Najpierw łączyłam ser z cukrem, jogurtem i ekstraktem.
W oddzielnej misce zmiksowałam jajka z mąką, wmieszałam do masy serowej.
Na końcu dodałam rozpuszczoną na parze czekoladę.
Masę serową wlałam na podpieczony spód i piekłam w kąpieli wodnej - najpierw 10 min. w 220 st., a potem kolejne 50 minut w 160 st.
Po upieczeniu sernik schłodziłam w lodówce przez noc i polałam jagodami przygotowanymiw następujący sposób:
Do rondelka wrzuciłam dwie garści jagód, posypałam cukrem i zagotowałam, pilnując by się nie rozciapciały. Dorzuciłam resztę jagód, wmieszałam żelatynę, a po wystudzeniu polałam tą miksturą sernik.
Boooski
zdjęcia na szybko, bo mi się domagali kawałka, a po skonsumowaniu b. go chwalili także polecam ;p
dla słodkolubnych więcej cukru jest pewnie wskazane, ale u mnie w rodzince nikt nie narzeka.
* digestive
* masło, tyle ile zabierze
Masa serowa
* 1kg sera śmietankowego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 250g - gęstego jogurtu
* 1 biała czekolada
* pół szkl. cukru (u mnie drobny cukier z laskami wanilii, taki domowy)
* 5 jajek (eMki)
* 2 płaskie łyżki mąki
Polewa
* ok. (na oko) 300g jagód
* płaska łyżka cukru
* łyżeczka/ dwie żelatyny
Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyłam dwukrotnie folią aluminiową.
Ciastka wymieszałam z miękkim masłem - coś a'la kruszonka i wgniotłam w dno.
Schłodziłam i podpiekłam w 200st. ok. 8min. ( W tym czasie zawsze zagotowuję już wodę do kąpieli wodnej)
Najpierw łączyłam ser z cukrem, jogurtem i ekstraktem.
W oddzielnej misce zmiksowałam jajka z mąką, wmieszałam do masy serowej.
Na końcu dodałam rozpuszczoną na parze czekoladę.
Masę serową wlałam na podpieczony spód i piekłam w kąpieli wodnej - najpierw 10 min. w 220 st., a potem kolejne 50 minut w 160 st.
Po upieczeniu sernik schłodziłam w lodówce przez noc i polałam jagodami przygotowanymiw następujący sposób:
Do rondelka wrzuciłam dwie garści jagód, posypałam cukrem i zagotowałam, pilnując by się nie rozciapciały. Dorzuciłam resztę jagód, wmieszałam żelatynę, a po wystudzeniu polałam tą miksturą sernik.
Boooski
zdjęcia na szybko, bo mi się domagali kawałka, a po skonsumowaniu b. go chwalili także polecam ;p
dla słodkolubnych więcej cukru jest pewnie wskazane, ale u mnie w rodzince nikt nie narzeka.