Śledzie z rodzynkami*

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Potrzebujemy:
- 0,5 kg śledzi solonych (wczesniej wymoczonych)
- 2-3 cebule
- koncentrat pomidorowy, mały słoiczek
- rodzynki
- olej
- cytryna
- łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Szklimy cebulę pokrojoną w plasterki (nie rumienimy), gdy będzie gotowa wkładamy do rondelka, dolewamy oleju, dodajemy koncentrat, cukier i wciskamy sok z połowy cytryny
i sporą garść rodzynek, mieszamy, po zagotowaniu studzimy.
Śledzie kroimy w 2 cm kawałki i mieszamy z cebulą.
Odstawiamy na 24 godziny.
Śledzie są pyszne, opcjonalnie mozna zrobic bez rozdynek, ok. tygodnia moga stac w lodówce, ale raczej nie przetwają!
mniam.gif

Smaczenego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Takie śledzie z rodzynkami, nazywają się u nas śledziami po sułtańsku.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Oczywiście, że są dobre.

Chociaż zawsze kupowałam już zrobione "śledzie po sułtańsku" to jednak myślę, że jak sobie sama je zobię to będą o niebo lepsze.

A na pewno użyję Twojego przepisu żeby sobie to niebo zafundować. Wkrótce dam znać jak wyszły.
kuehl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
jean, u mnie w domu robimy z takiego samego przepisu, czasem do koncentratu dodając również trochę ketchupu
icon_smile.gif

uwielbiam je, zresztą jestem maniakiem śledziowym (no, ogólnie rybnym), także mogę nie być obiektywna...
fiesgrins.gif

jednak w porze zimowej goszczą u mnie bardzo często.