- Lip 21, 2007
- 3,630
- 0
- 0
zapomniałam.
totalnie zapomniałam, że robiłam ten sernik w tym sezonie trzy razy.
jest niesamowity, ale klops bo sezon się kończy, lecz może któraś z Was się skusi ?
był inspirowany przepisem Dorotki na sernik jagodowy
Składniki na spód:
* digestive
* masło, tyle ile zabierze
Składniki na masę serową:
* 1kg sera śmietankowego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* niepełna szklanka cukru (wiele od słodkości truskawek zależy)
* 5 jajek
* 2 łyżki mąki z czapą
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 350ml - 400ml zmiksowanych truskawek
Polewa:
* duży kubek jogurtu naturalnego (kwaśna śmietana też jest gut
)
* 1 łyżka pudru
Spód tortownicy o średnicy 28 cm (potem piekłam również w zwykłej prostokątnej blaszce) wyłożyłam dwukrotnie folią aluminiową.
Ciastka wymieszałam z miękkim masłem - coś a'la kruszonka i wgniotłam w dno.
Schłodziłam i podpiekłam w 200st. ok. 8min.
Najpierw łączyłam ser z cukrem, sokiem z cytryny, esencją i zmiksowanymi truskawkami (trzepaczką, nie mikserem), potem wlewałam roztrzepane jajka i ponownie mieszałam.
Masę serową wlewałam na podpieczony spód i piekłam w kąpieli wodnej - najpierw 10 min. w 220 st. (chciałabym więcej ale wg termometru mó jpiekarnik osiąga max. taką temp..), a potem kolejne 50 minut w 160 st.
Gdy wierzch się ściął składniki polewy mieszałam razem i rozprowadzałam na powierzchni sernika i zapiekałam kolejne 10minut.
Po upieczeniu sernik schładzany w lodówce przez noc smakuje wybornie.
Ale ja uwielbiam serniki, więc może stąd ta wyborność wynika
totalnie zapomniałam, że robiłam ten sernik w tym sezonie trzy razy.
jest niesamowity, ale klops bo sezon się kończy, lecz może któraś z Was się skusi ?
był inspirowany przepisem Dorotki na sernik jagodowy
Składniki na spód:
* digestive
* masło, tyle ile zabierze
Składniki na masę serową:
* 1kg sera śmietankowego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* niepełna szklanka cukru (wiele od słodkości truskawek zależy)
* 5 jajek
* 2 łyżki mąki z czapą
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 350ml - 400ml zmiksowanych truskawek
Polewa:
* duży kubek jogurtu naturalnego (kwaśna śmietana też jest gut
* 1 łyżka pudru
Spód tortownicy o średnicy 28 cm (potem piekłam również w zwykłej prostokątnej blaszce) wyłożyłam dwukrotnie folią aluminiową.
Ciastka wymieszałam z miękkim masłem - coś a'la kruszonka i wgniotłam w dno.
Schłodziłam i podpiekłam w 200st. ok. 8min.
Najpierw łączyłam ser z cukrem, sokiem z cytryny, esencją i zmiksowanymi truskawkami (trzepaczką, nie mikserem), potem wlewałam roztrzepane jajka i ponownie mieszałam.
Masę serową wlewałam na podpieczony spód i piekłam w kąpieli wodnej - najpierw 10 min. w 220 st. (chciałabym więcej ale wg termometru mó jpiekarnik osiąga max. taką temp..), a potem kolejne 50 minut w 160 st.
Gdy wierzch się ściął składniki polewy mieszałam razem i rozprowadzałam na powierzchni sernika i zapiekałam kolejne 10minut.
Po upieczeniu sernik schładzany w lodówce przez noc smakuje wybornie.
Ale ja uwielbiam serniki, więc może stąd ta wyborność wynika