Styropian

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Uda. Byleby to nie był chyba taki rzadziusieńki - wybieraj te gęste, bałkański np albo ten z bakomy - ja z nim robiłam
5900197002595.jpg
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja na niedzielę planuję powtórkę i już dziś zakupiłam duuużo jogurtu greckiego z Biedronki.Zobaczymy która wersja będzie dla mnie lepsza
gruebel_2.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Przejrzałam fotoforum - jakie tam oburzenie odnośnie nazwy tego ciasta
icon_smile.gif

Mnie nazwa nie oburza, są gorsze (inwalida
icon_smile.gif
, za to ciasto wygląda bardzo apetycznie
icon_smile.gif
kiedyś wypróbuję.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Zabrałam się za nie zapominając, że do masy potrzebny jest litr śmietany, a w mojej lodówce znalazłam zaledwie smętne pół szklanki.
Ale poradziłam sobie dodając do potrzebnej objętości gęsty jogurt typu greckiego i dwa zmiksowane żyrafą serki wiejskie. Od siebie dołożyłam chlust domowej nalewki waniliowej. Ciasto zrobiłam neteczkowe, ale z mąk pełnoziarnistych (pszennej i orkiszowej).
Zamiast powideł śliwkowych wzięłam dereń smażony z jabłkami.
Bardzo jestem ciekawa rezultatu.



EDIT:
Wygląda i pachnie bardzo zachęcająco.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Z przyjemnością się dzielę, bo ciasto wyszło smaczne.
Nawet mu nie dałam do końca wystygnąć.....
icon_redface.gif



EDIT:

styropian.jpg
 

Załączniki

  • styropian.jpg
    styropian.jpg
    79.2 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
Dziękuję. To Twoja zasługa, bo się zdecydowałam na pieczenie po obejrzeniu Twojego zdjęcia.
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
piecze sie....
wiorki zmielilam bo tez nie lubie
mialam problem ze smietana bo u nas smietany na gramy sa, a nie na litry(no kremowka jest na ml)
tak wiec dalam 3x smeitane 22% po 200g
i 4x jogurt grecki 10% po 150g
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A ja daję na gramy tak jakby to miały być ml - dwa jogurty po 400g też dają radę, czasem dorzucę resztę śmietany z kubka jak mam w lodówce zaczętą a czasem tylko te 800g i pasuje - różnicy jakiejś znaczącej nie widzę
icon_smile.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
no tez tak robie Cinko

ciasto mi wyszlo sliczne i smaczne!! jest bardzo dobre, nie za slodkie i lekkie, wysmienite!!
no i juz wiem dlaczego sie styropian zwie
fiesgrins.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ta nazwa jest taka specjalnie, żeby nie zachęcała do pieczenia
fiesgrins.gif
icon_wink.gif
bo jak się już raz upiecze to koniec! Ja przepadłam - uwielbiam
icon_lol.gif
mniam.gif
i widzę że nie tylko ja
icon_mrgreen.gif