Styropian

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,924
1,512
113
Po degustacji
lecker.gif
i do powtórzenia, następnym razem zrobię z jogurtami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,634
2,496
113
Jutro piekę, ciasto już dziś zagniotłam, chłodzi się, a na kokosowy środek kupiłam pół na pół, jogurt nat i śmietanę 12%
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A tak mi przyszło do głowy: jakby zamiast kruchego dać herbatniki? Chyba trzeb by je wymieszać z masłem, co? A ja chciałabym jak najmniej tego spodu...
Mężowi tez smakowało, ale właśnie "obierał" je z tego ciasta i zjadał tylko środek.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja znam taki sernik w którym na blaszce układa się całe herbatniki zalewa serem i piecze to może tu tak można też.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Cytuję z książki : Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, dno wyłożyć herbatnikami i włożyć na nie ser.
Koleżanka zawsze robi ten sernik herbatniki po upieczeniu są miękkie.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Moniak tak myślę ,że jak bym miała robić to dała bym jednak papier do pieczenia pod herbatniki bo wtedy na pewno się nic do dna nie przyklei,ale ja to się chyba od tego papieru uzależniłam
icon_mrgreen.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Oj, a ja kiedyś dałam takie całe herbatniki na spód do sernika i po upieczeniu to masakra była.
Moniak, zmiksuj je i z masłem wymieszaj ;)
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
sabuto @ 17 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1370188Moniak tak myślę ,że jak bym miała robić to dała bym jednak papier do pieczenia pod herbatniki bo wtedy na pewno się nic do dna nie przyklei,ale ja to się chyba od tego papieru uzależniłam
icon_mrgreen.gif
Bez papieru ani rusz! Należy błogosławić tego, który go wynalazł
icon_smile.gif


.agatka. @ 17 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1370191Oj, a ja kiedyś dałam takie całe herbatniki na spód do sernika i po upieczeniu to masakra była.
Moniak, zmiksuj je i z masłem wymieszaj ;)
Ale ja właśnie chcę ograniczyć ilość tłuszczu, a jednak żeby coś pod tym serem było
icon_mrgreen.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A, pewnie, że mniej żal
icon_wink.gif

Chyba tak spróbuję i na święta zrobię z herbatnikami. Na razie nie piekę
zahnlos.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
Jasne! Jeśli tylko zrobię, ale smakowało nam, można je przechowywać bez uszczerbku kilka dni, a nawet staje się lepsze, mało z nim roboty, więc pewnie tak
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na jaką blachę ono?
gruebel_2.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Ilono pytasz o wielkość formy czy o kształt?
To ja się przyznam, że całe życie piekłam serniki na herbatnikach, tych najzwyklejszych. W czasach "przed papierem"
icon_smile.gif
smarowałam dno foremki tłuszczem, bez bułki, na to herbatniki i ser. Jak tak czytam powyższe, to stwierdzam, że chyba nigdy nie piekłam sernika na kruchym spodzie.
denknach.gif

Teraz jestem uzależniona jak Sabuto od papieru.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wielkość, wielkość. Na taką "normalną" prostokątną starczy ciasta? Kurcze nie pamiętam teraz jakie wymiary ta moja ma
gruebel_2.gif