- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Przepis na ciasto kruche wzięłam od Dziuni
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10005
Przepis na nadzienie pochodzi z Dobrych rad wydanie specjalne z 2005.
Nadzienie
400 gr jeżyn
150gr cukru
6 jajek
100gr masła
8 łyżek śmietanki słodkiej
Zmiksować jeżyny , dodać resztę składników, dobrze wymieszać i gotować 15-20 minut w kąpieli wodnej mieszając aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Formę do tarty ( średnicy 24cm) wysmarować masłem, wyłożyć rozwałkowaną połową ciasta, wylać zimny krem. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na górę, zlepić brzegi.Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem ( 1 żółtko i 2 łyżki mleka).
Piec w 180 stopniach 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Pyszna tarta z puszystym kremem jeżynowych rozpływającym się w ustach. Pachnie bosko zarówno przy gotowaniu kremu, jaki i przy pieczeniu oraz degustacji ciasta.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10005
Przepis na nadzienie pochodzi z Dobrych rad wydanie specjalne z 2005.
Nadzienie
400 gr jeżyn
150gr cukru
6 jajek
100gr masła
8 łyżek śmietanki słodkiej
Zmiksować jeżyny , dodać resztę składników, dobrze wymieszać i gotować 15-20 minut w kąpieli wodnej mieszając aż krem zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Formę do tarty ( średnicy 24cm) wysmarować masłem, wyłożyć rozwałkowaną połową ciasta, wylać zimny krem. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na górę, zlepić brzegi.Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem ( 1 żółtko i 2 łyżki mleka).
Piec w 180 stopniach 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Pyszna tarta z puszystym kremem jeżynowych rozpływającym się w ustach. Pachnie bosko zarówno przy gotowaniu kremu, jaki i przy pieczeniu oraz degustacji ciasta.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: