Tiramisu'

kowlaik

Member
Sie 26, 2006
52
0
0
Oto tiramisu wg.Anny Olson
Składniki:

Masa wierzchnia

* 1 szk śmietany do ubijania
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki likieru kawowego
* wiórki czekoladowe i kakao - do posypania

Masa kremowa

* 1 szk śmietany do ubijania
* 1 łyżki esencji waniliowej
* 5 żółtek
* 1/2 szk cukru
* 1/3 szk wina Marsala
* 2 szk serka mascarpone

Baza biszkoptowa

* 1 1/2 szk kawy
* 1/4 szk rumu
* 5 łyżki cukru
* 1 opakowanie biszkoptów (paluszków, u nas robi je firma SAN)
* 1/2 szk startej czekolady

Wykonanie:

Masa wierzchnia
1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać cukier i likier kawowy. Schłodzić do czasu wykończenia deseru.

Masa kremowa

1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać esencję waniliową. Schłodzić.
2. Do garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować, zmniejszyć gaz, żeby tylko pykał. W metalowej lub szklanej misce zmieszać żółtka, cukier i Marsalę. Postawić na garnku z pyrkającym wrzątkiem i cały czas ubijać, aż masa podwoi objętość i będzie się ciągnąć. Zdjąć z garnka.
3. Mieszać serek mascarpone i - jeśli masa wciąż jest ciepła - pozostawić ją do wystudzenia przynajmniej do temperatury pokojowej. Dopiero teraz do masy dodać śmietanę ubitą z esencją (pkt.1). Odstawić.

Baza biszkoptowa

1. Wymieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Ułożenie deseru

1. Biszkopty kolejno zanurzać w mieszance kawowej - mają naciągnąć, ale nie nadmiernie. Układać jedną warstwą na dnie szklanej misy lub naczynia żaroodpornego.
2. Wylać połowę kremu i posypać startą czekoladą.
3. Powtórzyć procedurę z pkt. 1 i 2. (Jeśli szklana misa jest bardzo wysoka, to można ułożyć 3 warstwy biszkoptów, pamiętając by zużywać 1/3 kremu).
4. Na koniec delikatnie wyłożyć masę śmietanową (masę wierzchnią), oprószyć kakao, posypać wiórkami czekoladowymi.
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
marghe, google przeszukuje wszystkie strony, w których pojawia się dane słowo-klucz, bez weryfikacji poprawności informacji na nich zawartych.
nie chcę się wikłać w dalszą dyskusję, tym bardziej że robi się wątek poboczny :) pozdrawiam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
A moze chodzi o sos kawowy, jak u Giorgio Locattelli?
Tutaj jest przepis:
http://uktv.co.uk/index.cfm/uktv/food.recipe/aid/512131

I on podobnie jak Marghe robi tiramisu z jajkami....
daumen.gif
fiesgrins.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Letti, robiłas wg mojego przepisu?
a dałaś mu postać?
jakiego sera użyłaś?
Ile alkoholu wlałaś?


i jeszcze jedno, mnie tez czasami wychodzi bardziej płynny - to moze np zalezec od wielkości jajek, od tego jak ubite zostały białka itp

i jeszcze jedna istotna rzecz, Tiramisu' jest "dolce al cucchiaio" czyli deserem do zajadania łyżeczką, ma prawo byc miękkie
icon_smile.gif
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
dziewczyna mojego brata robi genialną letnią wariację, uzupełniając klasyczny przepis o świeże maliny i sok malinowy. dopóki nie spróbowałam, byłam nastawiona sceptycznie. ostatnie porcje słodkości znikęły w takim tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
lulu @ 12 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=448052dziewczyna mojego brata robi genialną letnią wariację, uzupełniając klasyczny przepis o świeże maliny i sok malinowy. dopóki nie spróbowałam, byłam nastawiona sceptycznie. ostatnie porcje słodkości znikęły w takim tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia
icon_smile.gif
Też przerabiałam latem dodawanie owoców
icon_smile.gif
Pyyyyycha! Choć nie wiem, czy to wciąż się nazywać powinno tiramisu, ale pyyyyycha!
icon_smile.gif


Lis @ 3 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=405762A tak w ogóle to tarzam sie w pyle i posypuję głowę, że nie dałam jeszcze recenzji- tiramisu wg tego przepisu robię od 2 lat, przepis miałam jeszcze z FK i kocham, kocham je nad życie!
O to ja jeszcze bardziej się biję w piersi..
icon_smile.gif
Przepis też znam już ho ho
icon_smile.gif
I uwieeeelbiam! I nie wiem, czy kiedykolwiek Marghe podziękowałam
icon_redface.gif


Marghe
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,875
216
63
Uczciłam Tłusty Czwartek zrobieniem marghowego tiramisu (za mało mi było w poprzedni weekend, hehe, choć chyba 1/3 zeżarłam sama). Niebo w gębie, mniam.

A, mnie chodzi po głowie zrobienie pomarańczowego. Tak sobie myślę, że taki pomarańczowy likier do masy zamiast amaretto to mogłoby być to
icon_smile.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
O, tiramisu na tłusty czwartek to jest to!
icon_smile.gif
Może uda mi się do sklepu dotrzeć w tym błocie (uroki mieszkania na wsi) i kupić składniki...