To mój ukochany tort na lato, w dodatku bez pieczenia.
Połączenie bezów z kremówką, czekoladą i migdałami jest niebiańskie. liczba porcji: 1 tort o średnicy 26 cm
750ml smietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
1 op. śmietanfixu (opcjonalnie)
200g gorzkiej czekolady grubo startej lub posiekanej
150g posiekanych migdałów (nie zmielonych) zrumienionych na suchej patelni
100g małych bezów grubo pokruszonych
kilka małych bezów do dekoracji
1 łyżka kakao
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie śmietanfixem. Wymieszać z migdałami (całkowicie ostudzonymi, zostawić 1 łyżkę migdałów do dekoracji tortu), czekoladą (znowu 1 łyżka zostaje do dekoracji) i pokruszonymi bezami. Brzegi i dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć folią aluminiową,.
Wlać masę do tortownicy, wytłaczając na powierzchni tortu łyżką wgłębienia, udające fale. Udekorować odłożoną czekoladą, migdałami i bezikami. Wstawić na minimum 5 godz do zamrażalnika. Przed podaniem wyjąć z tortownicy, rozwinąć z folii. Przez sitko oprószyć łyżką kakao.
W sam raz do popołudniowej kawy w upalny dzień.
Ja czasami robię ten tort bez migdałów, które zastępuję większą ilością czekolady i bezów (zwłaszcza jak tort ma być dla dzieci, które jakoś z natury nie są wielbicielami orzechów i migdałów).
Połączenie bezów z kremówką, czekoladą i migdałami jest niebiańskie. liczba porcji: 1 tort o średnicy 26 cm
750ml smietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
1 op. śmietanfixu (opcjonalnie)
200g gorzkiej czekolady grubo startej lub posiekanej
150g posiekanych migdałów (nie zmielonych) zrumienionych na suchej patelni
100g małych bezów grubo pokruszonych
kilka małych bezów do dekoracji
1 łyżka kakao
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie śmietanfixem. Wymieszać z migdałami (całkowicie ostudzonymi, zostawić 1 łyżkę migdałów do dekoracji tortu), czekoladą (znowu 1 łyżka zostaje do dekoracji) i pokruszonymi bezami. Brzegi i dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć folią aluminiową,.
Wlać masę do tortownicy, wytłaczając na powierzchni tortu łyżką wgłębienia, udające fale. Udekorować odłożoną czekoladą, migdałami i bezikami. Wstawić na minimum 5 godz do zamrażalnika. Przed podaniem wyjąć z tortownicy, rozwinąć z folii. Przez sitko oprószyć łyżką kakao.
W sam raz do popołudniowej kawy w upalny dzień.
Ja czasami robię ten tort bez migdałów, które zastępuję większą ilością czekolady i bezów (zwłaszcza jak tort ma być dla dzieci, które jakoś z natury nie są wielbicielami orzechów i migdałów).