- Mar 26, 2008
- 2,294
- 364
- 83
Przepis znalazłam na rosyjskim forum Cook-Talk
______________________________________
Słodki miodowy mus na delikatnym biszkoptowym spodzie, do tego kwaśny sos żurawinowy... Bardzo udane połączenie smakowe.
Polecam!
Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym
Biszkopt:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- 2/3 szklanki mąki tortowej, plus 1/2 łyżki do wysypania formy,
- 3 duże jajka,
- 2 duże żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 56 g roztopionego i ochłodzonego masła.
Miodowy mus:
- 3 żółtka,
- dwie łyżki cukru,
- 1/2 szklanki miodu (użyłam akacjowego),
- 3,5 g żelatyny (dodałam dwie płaskie łyżeczki),
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%,
- 1 szklanka mascarpone (dałam jedno opakowanie - 250g),
Sos z żurawiny:
- 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
- starta skórka z jednej pomarańczy.
Przygotować formę o średnicy 23 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
Jajka, żółtka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego ogrzania masy. Zdjąć naczynie z pary i nadal kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach. Gotowa masa powinna być lśniąca i gęsta. Przesiać mąkę do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Po wmieszaniu mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i ochłodzone masło. Jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 15 min (u mnie trwało to 20 min).
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę patyczkiem. Upieczony biszkopt pozostawić na 15 min w formie, a następnie wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
Miodowy mus - w kąpieli wodnej ubić trzy żółtka z jedną łyżką cukru. Masę ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru i podwojenia objętości. Zdjąć naczynie z kąpieli wodnej i kontynuować ubijanie jeszcze przez 5-8 min. W małym naczyniu zagotować miód. Zdjąć z ognia, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody na 5 min. Następnie dodać do gorącego, ale nie gotującego się miodu. Mieszając rozpuścić żelatynę w miodzie. Wlać miód cieniutkim strumieniem do masy z żółtkiem ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach.
Ubić śmietanę z jedną łyżką cukru, w drugim naczyniu ubić mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodowym kremem.
W upieczonym biszkopcie ostrym nożem zrobić nacięcie wokół krawędzi na ok. 1 cm. Należy uważać, żeby nie przeciąć ciasta do samego dna. Wydrążyć środek tworząc biszkoptową formę jak na tartę. Wylać miodowy mus na przygotowany spód i chłodzić przez 3 godziny, albo całą noc.
Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieścić w rondlu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając przez 20min. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepły sos wyłożyć na ochłodzony mus miodowy. Ponownie chłodzić ciasto przez godzinę lub dwie.
Smacznego!
______________________________________
Słodki miodowy mus na delikatnym biszkoptowym spodzie, do tego kwaśny sos żurawinowy... Bardzo udane połączenie smakowe.
Polecam!
Tort z musem miodowym i sosem żurawinowym
Biszkopt:
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- 2/3 szklanki mąki tortowej, plus 1/2 łyżki do wysypania formy,
- 3 duże jajka,
- 2 duże żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 56 g roztopionego i ochłodzonego masła.
Miodowy mus:
- 3 żółtka,
- dwie łyżki cukru,
- 1/2 szklanki miodu (użyłam akacjowego),
- 3,5 g żelatyny (dodałam dwie płaskie łyżeczki),
- 1 szklanka śmietany 30% lub 36%,
- 1 szklanka mascarpone (dałam jedno opakowanie - 250g),
Sos z żurawiny:
- 3 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
- starta skórka z jednej pomarańczy.
Przygotować formę o średnicy 23 cm, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
Jajka, żółtka i cukier ubijać mikserem w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się cukru i lekkiego ogrzania masy. Zdjąć naczynie z pary i nadal kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach. Gotowa masa powinna być lśniąca i gęsta. Przesiać mąkę do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Po wmieszaniu mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i ochłodzone masło. Jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 15 min (u mnie trwało to 20 min).
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę patyczkiem. Upieczony biszkopt pozostawić na 15 min w formie, a następnie wyjąć i ostudzić na kuchennej kratce.
Miodowy mus - w kąpieli wodnej ubić trzy żółtka z jedną łyżką cukru. Masę ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru i podwojenia objętości. Zdjąć naczynie z kąpieli wodnej i kontynuować ubijanie jeszcze przez 5-8 min. W małym naczyniu zagotować miód. Zdjąć z ognia, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody na 5 min. Następnie dodać do gorącego, ale nie gotującego się miodu. Mieszając rozpuścić żelatynę w miodzie. Wlać miód cieniutkim strumieniem do masy z żółtkiem ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach.
Ubić śmietanę z jedną łyżką cukru, w drugim naczyniu ubić mascarpone. Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem, a następnie wymieszać z miodowym kremem.
W upieczonym biszkopcie ostrym nożem zrobić nacięcie wokół krawędzi na ok. 1 cm. Należy uważać, żeby nie przeciąć ciasta do samego dna. Wydrążyć środek tworząc biszkoptową formę jak na tartę. Wylać miodowy mus na przygotowany spód i chłodzić przez 3 godziny, albo całą noc.
Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieścić w rondlu i podgrzewając doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając przez 20min. Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepły sos wyłożyć na ochłodzony mus miodowy. Ponownie chłodzić ciasto przez godzinę lub dwie.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: