WEGETARIANSKI PASZTET

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
markoto @ 7 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=725498Mam pytanie odnosnie tego puree to maja byc zieminiaki ugotowane i rozciaptane czy takie puree z paczki??
ugotowane i rozciapane
icon_mrgreen.gif
 

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Pasztet jeszcze ciepły
icon_mrgreen.gif
, pycha! Jest tak smaczny, że sam równie pysznie smakuje.

DSC07417.JPG

A tu wersja na kanapce z ogórkiem małosolnym
lecker.gif

DSC07425.JPG

Wchodzi do mojego menu
daumen.gif
 

Załączniki

  • DSC07417.JPG
    DSC07417.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 2
  • DSC07425.JPG
    DSC07425.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 2

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Margot, a dałoby się zamienić na coś tę bułkę tartą? Upiekłabym bratu, ale on nie może laktozy (zamieniłabym masło na olej) ani glutenu- i tu nie mam pomysłu.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Lis,nie robiłam jeszcze inaczej , ale tak dumam
-bułka bezglutenowa , chyba sa takie gotowe
gruebel_2.gif
, to chyba tak najłatwiej
-ale mąki (mniej chyba) takie (samemu można w jakimś młynku mielić nawet) jak ryżowa , jaglana, kukurydziana, gryczana nie palona, mieszane lub nie (gryczana by pasowałaby jak ulał)
-ale też ugotowana nasypko kasza , tej dałabym ze szklankę i znowu gryczana( nie palona), jaglana , ryz na pewno by się udało , może ciut gorzej by się kroiło ,ale nie jestem pewna czy gorzej
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Mam pytania: soczewicę należy przed gotowaniem namoczyć?
Czy ma jakieś znaczenie kiedy dodamy orzechy (nie znalazłam w przepisie)?
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
Od dawna chodził za mną pomysł, aby zrobić coś z soczewicy, najlepiej pasztet. Dzięki bardzo za pomoc w realizacji:)) Jaka powinna być konsystencja przed pieczeniem, tak by po upieczeniu można było kroić i nie był jednocześnie za suchy?
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
polączyłam składniki, upiekłam i chyba gdzieś popełniłam błąd, ponieważ mój pasztet nadaje się do smarowania a nie krojenia. W smaku - super i na pewno zrobię go jeszcze raz, tylko pomajstruję z konsystencją
cfist.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
tak, wg proporcji, ale co tam - smak rekompensuje; może masa była b. wilgotna i stąd po upieczeniu też luźniejszy. Następnym razem dosypię może trochę więcej bułki tartej, tak żeby konsystencja była zbliżona np. do kotletów mielonych
cook.gif