Maria z Łeby
Well-known member
- Gru 26, 2006
- 34,922
- 1,509
- 113
Smakowała, smakowała, resztę zapiekanki zjedliśmy na zimno i chyba była jeszcze lepsza.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cinka @ 19 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1523935Z kremowym serkiem nie wiem co wyjdzie, bo nie wiem jaki serek masz na myśli, ale jak zamiast serka dodasz mielone i pominiesz jajka a zamiast rodzynek i jabłek dasz kapustę to wyjdą ci prawie gołąbki.
Gdyby jeszcze zamienić ryż na kaszę, byłaby w sam raz wersja dla mnie.
kermidt @ 20 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1523994Joanno, a z jaka kasza robisz golabki? Tych sprobuje na pewno!
I mimo zmian bede je nazywac golabkami a nie zapiekanka ryzowo-serowaZ gryczaną.
Zażartowałam sobie z tą zamianą, bo mam ogromną ochotę na zapiekankę ryżowo - serową, a muszę się obejść smakiem, więc rozbawił mnie erzatz w postaci gołąbków.
kermidt @ 20 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1523994Z paraboiled, basmati i ryzu krotkoziarnistego, ktory bedzie najlepszy? O koshihikari czy arborio nie pytambo i tak sie raczej nie nadaja.Parboiled nie kupuję, bo go bardzo nie lubię, ale na pewno się tu najmniej nada przez tę swoją 'twardość'. Najlepszy na pewno będzie krótki, puddingowy, ale jako że u nas problem jest z tym ryżem, to najczęściej używam jednak basmati.
kermidt @ 23 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1524677Dziekuje Dziuniu.
Jakby jeszcze Kasia wpisala jak robi z jaglana bylby raj
jaglana lepsza od ryzu.Ker, z jaglaną robię tak samo jak podaje przepis, nic nie zmieniam, ot gotuję ją normalnie w wodzie z odrobiną soli aż zmięknie i tyle
no tak, to chyba nie było do mnieja kilka stron wcześniej z jaglaną robiłam a to do innej Kasi było pytanie
kermidt @ 1 Jun 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1526330Szklanka suchego ryzu bedzie dobrze?
Nie jestem pewna czy to 100g to przed czy po... ale chyba waga suchego
Zwaze dla pewnosci ile jest w szklance.Może to też pomoże, choć pewnie już ugotowałaś
dziunia @ 6 Feb 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=819169Zrobiłam dziś ale trochę inaczej. Miałam z wczoraj resztkę ryżu jaśminowego ugotowanego, może 2/3 szklanki przed ugotowaniem czyli ok. 125 g suchego, dodałam do niego ok. 150 g twarogu rozdrobnionego widelcem, trochę śmietany słodkiej ok. 1/3 szklanki, bo ryż raczej suchawy był, 3 żółtka i 3 białka ubite z cukrem, łyżkę esencji waniliowej, i to wymieszane piekłam w płaskiej formie najpierw 30 min. w 200*C, potem 15 min. w 160*C, aż samo opadło i się wyrównało. Wyszło pyszne, coś jak ciasto ale nie ciasto, lekkie i soczyste. Nie dodałam owoców, bo jabłka mi nie pasują do twarogu za bardzo, ale np. wiśnie pewnie fajnie by się tu odnalazłyZjadłam z kwaśną śmietaną
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia