Zupa z soczewicy - fakes.
Składniki:
25 dkg zielonej soczewicy
30 dkg dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 szklanki oliwy
3 marchewki pokrojone w kostkę
3 cebule pokrojone w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego
Cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Dodajemy marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
Zalewamy zimną wodą (1 litr) i gotowac 45 minut, aż będzie miękka soczewica.
Dodajemy posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, W razie potrzeby podlać wodą - i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Przed podaniem doprawić octem.
W Grecji na stole stawia się dodatkowo obok potrawy ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.
Źródło: Zasłyszane.
Składniki:
25 dkg zielonej soczewicy
30 dkg dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 szklanki oliwy
3 marchewki pokrojone w kostkę
3 cebule pokrojone w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego
Cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Dodajemy marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
Zalewamy zimną wodą (1 litr) i gotowac 45 minut, aż będzie miękka soczewica.
Dodajemy posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, W razie potrzeby podlać wodą - i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Przed podaniem doprawić octem.
W Grecji na stole stawia się dodatkowo obok potrawy ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek.
Źródło: Zasłyszane.