- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis na ok.20-25 sztuk
Ciasto:
1,5 szklanki maki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
1/2-3/4 szklanki cukru pudru(zależnie od upodobań)
szczypta soli
Mąki przesiać z cukrem,dodać sól i wkroić zimne masło.Rozetrzeć masło w
mące,dodać żółtka,wymieszać widelcem i zagnieść ciasto w podłużny
wałek.Schłodzić w lodówce 1 godzinę lub 20 min.w zamrażalniku.Kroić 1,2cm
plastry i wylepiać nimi foremki do babeczek.Wstawić foremki do zamrażalnika
na 1/2 godziny lub do lodówki na 1 godzinę.Piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez ok.15-20 minut aż babeczki się zezłocą.
Krem patissiere
150 g cukru
75 g mąki(ok.4 łyżek)-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić
ziemniaczaną) i
pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i
wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i
dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić
do
zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i
wystudzić
kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie
utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
śmietaną słodką najlepiej 30 %.
Instrukcja obrazkowa wykonania:
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html
Dodatkowo:
-jagody
-galaretka poziomkowa lub malinowa
Ciasto:
1,5 szklanki maki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
250 g masła
3 żółtka
1/2-3/4 szklanki cukru pudru(zależnie od upodobań)
szczypta soli
Mąki przesiać z cukrem,dodać sól i wkroić zimne masło.Rozetrzeć masło w
mące,dodać żółtka,wymieszać widelcem i zagnieść ciasto w podłużny
wałek.Schłodzić w lodówce 1 godzinę lub 20 min.w zamrażalniku.Kroić 1,2cm
plastry i wylepiać nimi foremki do babeczek.Wstawić foremki do zamrażalnika
na 1/2 godziny lub do lodówki na 1 godzinę.Piec w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez ok.15-20 minut aż babeczki się zezłocą.
Krem patissiere
150 g cukru
75 g mąki(ok.4 łyżek)-pół na pół kukurydziana typu maizena(można zastąpić
ziemniaczaną) i
pszenna
5 żółtek
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
3/4 l mleka
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę do zbielenia,dodać mąki i
wymieszać.Mleko doprowadzić do wrzenia,wlać do masy jajecznej i szybko i
dokładnie wymieszać.Postawić masę na gazie i cały czas mieszając doprowadzić
do
zgęstnienia i zagotowania-ok.2-3 minuty.Jak już zgęstnieje zestawić z ognia i
wystudzić
kładąc bezpośrednio na powierzchni cienką folię spozywczą która zapobiegnie
utworzeniu się kożucha.Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty można go rozrzedzić
śmietaną słodką najlepiej 30 %.
Instrukcja obrazkowa wykonania:
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en...ssiere_ill.html
Dodatkowo:
-jagody
-galaretka poziomkowa lub malinowa

