Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
malwinnnka @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449469Obiecałam, że pokażę, więc wklejam moją nieszczęsną Montane
baa.gif
icon_redface.gif
Niestety nie jestem zadowolona
icon_neutral.gif
Nie lubię tortów na ostatnią chwilę i jeszcze za free, jakoś nie miałam do niego serca
icon_sad.gif

Hannah jest namalowana na masie cukrowej.
dobrze wygląda!!! Naprawdę! Nie stresuj się. Też nie lubię takich akcji, dlatego ograniczyłam się jedynie do najbliższej rodziny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hatteria

Member
Maj 16, 2013
1
0
0
witajcie dziewuszki
icon_smile.gif
od jakiegoś czasu poczytuje was i podglądam wasze prace. nadszedł czas aby samej coś stworzyć. popełniłam trzy torciki pierwsze: dwa na jednej samoróbce, a kolejny na drugiej. zdjęcia wrzucę jak kabelek znajde. pierwsza samoróbka byłą taka sobie... strasznie szybko wysychała, a jak obkładałam tort to się rwała, druga jest już lepsza bardziej plastyczna ale... mam takie pytanko: oglądałam filmiki jakie tutaj wrzucałyście z obkładaniem i dalej nie mam pojęcia jak zrobić aby boki tortu były gładkie a nie z takimi zakładkami, za nic nie mogę takiego efektu osiągnąć. nie moge tej masy wyprostować... strasznie mnie to irytuje. macie może jakieś rady czy cuś co by mogło mi pomóc? za tydzień robie torcik dla kumpeli na wieczór panieński i chciałabym aby chociaż odrobinke lepiej wyglądał niż te wcześniejsze. te boki do zału mnie doprowadzą
icon_sad.gif
 

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
JAM @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449467U nas są takie "tradycyjne" 15-32 wys 7cm. Cena 4.99eu.
Ja mam rodzine w zgorzelcu obecnie mieszkam w Hagen/ Niemcy

Miu- miu moim zdaniem packa to podstawa i nawet szykuje sie do zakupu takiej "kantowej"(narożnej?)
gruebel_2.gif
Nie przywiera, zachowuje temperaturę i wygładza , tego ręką nie osiągniesz. Dokładnie tak jak napisała h-elen.
Teraz musze lecieć idę do cukierni chę im wcisnąć moje kwiatki
icon_razz.gif
zadzwoniła do mnie jakaś babka widziałam mnie na FB i chce zobaczyć te kwiaty z bliska . Jak sie uda bedę kwiaciarką
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
troche to czystsze od pieczenia(w domu) i nikogo nie zatruje
zwinker2.gif

Trzymajcie kciuki
daumen.gif
Zdjęcia porobiłam , wkleję po południu paa
wink.gif
Trzymam kciuki!!!!

Niestety z rodzinką już tak jest...jak już ktoś potrzebuje tortu..to nawet z tej dalszej myślą że dadzą produkty i jest git...niestety jestem mało asertywna i daje się robić :D ale widzę że sama nie jestem:D
Na szczęście mam męża..który stara się mi to wyperswadować....

A hannah montana super!!!! i na ostatnią chwilę!!! rewelacja.

A propo takich dekoracji...kiedyś gdzieś widziałam tutka ja facet miał wydrukowany obraz tego co chciał umieścić na torcie..potem na to położył papier śniadaniowy..i chyba bo nie jestem pewna odrysował lukrem królewskim ten kształ....potem przeniósł go na tort...położył lukrem do dołu aby się odbiło..i potem już uzupełniał.....któraś wie oco mi chodzi? może już probowałyście to co?

i jeśli nakładacie na taki papier śniadaniowy lukier królewski to czy wcześniej go czymś smarujecie?
 

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
hatteria @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449492witajcie dziewuszki
icon_smile.gif
od jakiegoś czasu poczytuje was i podglądam wasze prace. nadszedł czas aby samej coś stworzyć. popełniłam trzy torciki pierwsze: dwa na jednej samoróbce, a kolejny na drugiej. zdjęcia wrzucę jak kabelek znajde. pierwsza samoróbka byłą taka sobie... strasznie szybko wysychała, a jak obkładałam tort to się rwała, druga jest już lepsza bardziej plastyczna ale... mam takie pytanko: oglądałam filmiki jakie tutaj wrzucałyście z obkładaniem i dalej nie mam pojęcia jak zrobić aby boki tortu były gładkie a nie z takimi zakładkami, za nic nie mogę takiego efektu osiągnąć. nie moge tej masy wyprostować... strasznie mnie to irytuje. macie może jakieś rady czy cuś co by mogło mi pomóc? za tydzień robie torcik dla kumpeli na wieczór panieński i chciałabym aby chociaż odrobinke lepiej wyglądał niż te wcześniejsze. te boki do zału mnie doprowadzą
icon_sad.gif
Witaj:) też czytałam długo aż dołączyłam ;)
Wiesz myślę że masz za suchą masę..skoro się rwie...może dodaj więcej planty? musi być elastyczna...i najlepiej sobie rozwałkować taki płat masy aby był dużo większy od ciacha...wtedy przynajmniej mi jest łatwiej wszystko wyprostować...a resztę przecież i tak można zużyć
icon_smile.gif

Ja nawet jak wyjdzie za sucha to potem biorę plantę na dłonie i wgniatam jej tyle ile potrzebuje
icon_smile.gif
aż satysfakcjonuje mnie jej plastyczność ;)
Czekam na foty
wink.gif
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
hatteria! Tak sobie myślę, a może za cienko rozwałkowujesz masę? Bo ją trzeba po nałożeniu tak jakby rozciągnąć w dół.. Nie wiem, jak to lepiej wytłumaczyć.. No i ważne żeby krem był gładziutki. Nie martw się, dojdziesz do wprawy
icon_smile.gif
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
aagaa Bc @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449494A propo takich dekoracji...kiedyś gdzieś widziałam tutka ja facet miał wydrukowany obraz tego co chciał umieścić na torcie..potem na to położył papier śniadaniowy..i chyba bo nie jestem pewna odrysował lukrem królewskim ten kształ....potem przeniósł go na tort...położył lukrem do dołu aby się odbiło..i potem już uzupełniał.....któraś wie oco mi chodzi? może już probowałyście to co?

i jeśli nakładacie na taki papier śniadaniowy lukier królewski to czy wcześniej go czymś smarujecie?
Pamiętam! Facet chyba klauna rysował, nie mogę tego znaleźć.. Kobieta tu rysuje bezpośrednio na papierze woskowanym, można też na takim do pieczenia. Używa piping gel, sparkle gel: http://www.youtube.com/watch?v=uteOa3UGZqk
 

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Matko jak ta kobita z filmiku trzepie włosami nad tortem, jak tak można, już pominę fakt że by mnie trafiło jakbym co chwilę włosy z twarzy zgarniać musiała.
 

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Jam Powodzenia. Czekamy na relacje i na fotosy
icon_lol.gif

hatteria Witaj wsród pozytywnie zakręconych
wink.gif
Co do masy to może być tak jak dziewczyny piszą żeby dodać więcej planty,ale ja miałam taką sztywną masę jak dałam nie taki cukier puder,musi być super miałki,a w niektórych wyczuwa się kryształki to taki się nie nadaje. Powodzenia w dalszym tworzeniu i czekamy na zdjęcia Twoich dzieł
icon_smile.gif
 

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Dziewczyny powiedzcie czy za taki torcik na 10 porcji jeśli on ma ok. 1kg to liczycie normalnie jak za kg. większego czyli np. 50 zł. za taki tort (jeśli tak to kurczę trochę mało ) nie wiem co zrobić
icon_neutral.gif
plis podpowiedzcie
 

Busia

Member
Cze 3, 2012
81
0
0
jola33 @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449546Dziewczyny powiedzcie czy za taki torcik na 10 porcji jeśli on ma ok. 1kg to liczycie normalnie jak za kg. większego czyli np. 50 zł. za taki tort (jeśli tak to kurczę trochę mało ) nie wiem co zrobić
icon_neutral.gif
plis podpowiedzcie
ja osobiście takich małych tortów nie robię bo się nie opłaca po prostu i jak zauważyłam większość takich nie robi. Moje najmniejsze to ok 2kg.

Witam nowe tortomaniaczki
wink.gif

piękne torciki, wszystkie bez wyjątków
icon_smile.gif


zabieram się zaraz za pieczenie biszkoptów, na weekend dwa torty do zrobienia... upał u nas straszny, wiatrak chodzi non stop
 

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Ja też do tej pory nie robiłam takiego małego i właśnie dlatego pytam. Przyjęłam zamówienie bo to z polecenia stałej już klientki. Chyba powiem po prostu trochę drożej jeśli jej będzie pasowało to ok a jak nie to też ok
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
gegroza @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449445Dziewczyny macie może jakąś instrukcję albo może własne doświadczenia jak obkładać masą kwadratowy - prostokątny tort. Jak robicie rogi - nigdy nie robiłam prostokąta i troszkę mnie strach obleciał.
Filmiki pewnie już pooglądałaś.Pamiętaj tylko o tym, aby zawsze zaczynać doklejać masę od narożników a wszystko będzie ok. Nadmiar masy i fałdki gubisz na bokach.
 

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
jola33 @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449549Ja też do tej pory nie robiłam takiego małego i właśnie dlatego pytam. Przyjęłam zamówienie bo to z polecenia stałej już klientki. Chyba powiem po prostu trochę drożej jeśli jej będzie pasowało to ok a jak nie to też ok
jolu, mi na 10 porcji to wychodzi prawie 2 kg z masą cukrową. Nie mam go w ofercie, ale jak ktoś się uprze to upiekę. Natomiast w porzeliczeniu na kg wychodzi drożej niż normalnie. Jak ktoś się dziwi to mu mówię, że to nie idzie liniowo. Że czy robię tort 4 kilogramowy, czy 2 kilogramowy muszę napracować się tak samo.
 

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
aagaa Bc @ 4 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1449494Trzymam kciuki!!!!

Niestety z rodzinką już tak jest...jak już ktoś potrzebuje tortu..to nawet z tej dalszej myślą że dadzą produkty i jest git...niestety jestem mało asertywna i daje się robić :D ale widzę że sama nie jestem:D
Na szczęście mam męża..który stara się mi to wyperswadować....
W sumie to nie bardzo rozumiem
icon_razz.gif

ale moze i ja niejasno się "wyraziłam" Napisałam o tortownicy ze u nas są 15-32 śr wys7 cm. Co do tortu to sama go zamówiłam w cukierni osobiście
baa.gif
baa.gif
baa.gif
a tak wyglądał w 5 godzin po odbiorze. Mieszkałam w Zgorzelcu kupę lat.
hatteria witaj
wink.gif
, aleś wpadła prawie jak sabat czarownic
zwinker2.gif


Dziękuje za kciuki i miłe słowa. SIE UDAŁO fakt nie na wielką skale , wiadomo pani ma zlecenie to i ja mam
icon_razz.gif
.
Pani polka zresztą, od miesiąca ma swoją malutką "Tortentelier"... aż jej zazdraszczam.
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
Jak na początek ma całkiem dużo zleceń
gruebel_2.gif

no! ale do tematu kwiatów....
Miałam ogromny problem w wyceną
icon_neutral.gif
tort tortem.... ale same kwiatki?
bezradny.gif
I poszłam na całość
icon_razz.gif
poprosiłam by to ona uczciwie wyceniła moje kwiatuszki
dump.gif

A żę była bardzo miła, podała mi cennik moich dzieł
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

np. za gałązkę (kwiat+liść+pączek) 3,5eu. na początek nie powiem ja jestem zadowolona.
I "na początek" zabrała dwa kwiaty(róża+liśc) i dała 5 eu. Jak klient będzie prosił właśnie o moje kwiatki... to będzie więcej
zahnlos.gif

Kwiatków jest więcej reszta to pojedyncze sztuki... a i jedno zdjęcie pokazuje jak robię te jadalne bez drucików i kleju. rozpłaszczane pomiędzy folią, zero mąki. (masa też zasmaczona cytrynką)
dobra teraz fotki
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy