Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

mamaKrzysia

Member
Sty 5, 2014
66
0
0
AzjaB @ 21 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1511729Witam serdecznie
icon_smile.gif


Na początek - czapki z głów dla Waszych prac! Jestem pod ogromnym wrażeniem dla Waszego talentu, podziwiam i zbieram zęby z podłogi.

Sama przymierzam się do zrobienia tortu na roczek córci. Wczoraj zrobiłam na próbę masę cukrową i figurkę misia. O dziwo nawet się udało, ale...
Już w trakcie lepienia masa mi podsychała i końcówkę bardzo trudno się formowało, zostawały nierówności. Dlaczego? Jak tego uniknać? Może za dużo cukru? Po za tym, rodzinka mi marudzi - przyzwyczajeni do tortów śmietanowych, że ten będzie niesmaczny, bo ciężki i masa cukrowa nie jest dobra... Możecie doradzić jakieś smaczne przełożenie pod masę curową? No i ostatnie pytanie - masa na torcie też tak twardnieje, czy obecność masy maślanej powoduje, że nie jest sucha?
Jak przyzwyczajona do śmietanowych, to nic nie stoi na przeszkodzie bys taki zrobiła ;) tylko po przełożeniu musisz posmarować tort masą maślaną (kostka masła + szklanka cukru pudru + ewentualnie olejek cytrynowy ) i nic się wtedy nie stanie. Co do masy cukrowej to nie pomogę, bo sama mam z nią problemy
icon_sad.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja przeważnie robię śmietankowo-owocowe, bo teraz chyba większość ludzi takie lekkie woli.
To mój wczorajszy-oczywiście znów malinowo-śmietankowy ( motywem przewodnim miała być kamea):
malinowo__mietankowy_099.jpg

malinowo__mietankowy_138.jpg

malinowo__mietankowy_118.jpg
 

Załączniki

  • malinowo__mietankowy_099.jpg
    malinowo__mietankowy_099.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 0
  • malinowo__mietankowy_118.jpg
    malinowo__mietankowy_118.jpg
    73 KB · Wyświetleń: 0
  • malinowo__mietankowy_138.jpg
    malinowo__mietankowy_138.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 0

AzjaB

Member
Mar 20, 2014
8
0
0
BeataSz piękny, klasyczny i elegancki! A masę malinowo-śmietanową zdradzisz? Mogę spytać, czy masa cukrowa, którą pokryty jest tort twardnieje?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Malinowo-śmietankowa masa, to taka jak z tego mojego przepisu, wystarczy tylko zamienić owoce.
Najczęściej robię takie truskawkowe, jagodowe no i tę malinową;
używam mrożonych ( lekko rozmrożonych) owoców ( ok 0,5 kg), no i ponieważ kupuję w biedronce śmietankę 30% o poj. 330 ml, to i daję galaretki więcej niż w przepisie ( biorę 1,5 paczki na szklankę wody). I to wszystko. To mój najulubieńszy smak-mus malinowy i bita śmietana
lecker.gif


A masa cukrowa na torcie nie twardnieje tak, jak ozdoby, jest wciąż elastyczna, dość miękka i sucha.
Ja zaraz po obłożeniu przeważnie smaruję cały tort wodą ( pędzlem) tak, aby się ładnie błyszczał ( jeśli mi błysk potrzebny, of course), ułatwia mi to układanie ozdób ( zwłaszcza tych płaskich, np. literek), można wówczas, lekko przesuwając, korygować ich położenie na torcie. Potem, jak tort już całkiem wyschnie, robi się na nim taka jakby dodatkowa powłoka cukrowa (szkliwo), która jest lśniąca, ale jednocześnie gładka, nielepiąca się i wciąż dość miękka, łatwo się kroi i jak najbardziej łatwo ją zjeść ( dzięki kwaskowi jest też całkiem smaczna).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AzjaB

Member
Mar 20, 2014
8
0
0
Gorąco dziękuję BeataSz i jeszcze trochę pomarudzę, bo link na przepis mnie nigdzie nie zaprowadził
icon_sad.gif


Czy masę cukrową robisz z takich proporcji?
70ml wody
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki planty
100g glukozy
800g pudru

Przepraszam, że tak męczę i dziękuję za pomoc
icon_smile.gif


Edit Przeszukałam wszystkie Twoje przepisy (swoją drogą imponująca lista) i namierzyłam chyba właściwą masę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
już poprawiłam odnośnik do przepisu.

a masę cukrową robię tak jak poniżej

Przepis na masę cukrową wg Vanilki:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AzjaB

Member
Mar 20, 2014
8
0
0
O! Same konkrety
icon_smile.gif
Dziękuję
icon_smile.gif
Spróbuję z tą masą cukrową. Mąż nie wyrabia z kupowaniem cukru pudru, bo codziennie robię jakieś próby ;)

A na te 12h to odstawiam w temperaturze pokojowej, czy do lodówki? Jeszcze raz przepraszam, czuję się jak uczniak w tym temacie...
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
dziewczyny mam jeszcze jedną prośbę. Zdraździce mi jak robić idealnie równe torty??
Kurcze robię je zawsze tak samo, masa z bitą śmietaną, później otynkowuję maślaną i na to dalej cukrowa.
No ale idealnie prostych tortów to nie mam. Zawsze obracam biszkopt, czyli teoretycznie góra jest prosta, ale boki to różnie.
Jak dam więcej maślanej na boki to jakoś później mi wybrzusza się.

Ja robię w zasadzie tylko kilka w roku tych tortów i na potrzeby własnej rodziny, męża, dzieci. Chciałabym by były w miarę idealne - bo do ideału im jeszcze daleko
icon_smile.gif


 

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
agnik @ 23 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1512048dziewczyny mam jeszcze jedną prośbę. Zdraździce mi jak robić idealnie równe torty??
Kurcze robię je zawsze tak samo, masa z bitą śmietaną, później otynkowuję maślaną i na to dalej cukrowa.
No ale idealnie prostych tortów to nie mam. Zawsze obracam biszkopt, czyli teoretycznie góra jest prosta, ale boki to różnie.
Jak dam więcej maślanej na boki to jakoś później mi wybrzusza się.

Ja robię w zasadzie tylko kilka w roku tych tortów i na potrzeby własnej rodziny, męża, dzieci. Chciałabym by były w miarę idealne - bo do ideału im jeszcze daleko
icon_smile.gif
Ja sobie sprawiłam obręcz do przekładania tortów. Kupiłam ją w sklepie agd za 15 zł. Bardzo pomocna rzecz.Układa się krążki w środku takiej obręczy , dociska i do lodówki do schłodzenia. Jak się ją zdejmie to boki są równiutkie. Można też to samo zrobić z obręczą od tortownicy w której się piekło biszkopt tylko że one są trochę za niskie.
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
BeataSz @ 21 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1511854już poprawiłam odnośnik do przepisu.

a masę cukrową robię tak jak poniżej

Przepis na masę cukrową wg Vanilki:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy

Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.
Beata,
czy ta masa jest do obkładania i do robienia elementów?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy