AzjaB @ 21 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1511729Witam serdecznie![]()
Na początek - czapki z głów dla Waszych prac! Jestem pod ogromnym wrażeniem dla Waszego talentu, podziwiam i zbieram zęby z podłogi.
Sama przymierzam się do zrobienia tortu na roczek córci. Wczoraj zrobiłam na próbę masę cukrową i figurkę misia. O dziwo nawet się udało, ale...
Już w trakcie lepienia masa mi podsychała i końcówkę bardzo trudno się formowało, zostawały nierówności. Dlaczego? Jak tego uniknać? Może za dużo cukru? Po za tym, rodzinka mi marudzi - przyzwyczajeni do tortów śmietanowych, że ten będzie niesmaczny, bo ciężki i masa cukrowa nie jest dobra... Możecie doradzić jakieś smaczne przełożenie pod masę curową? No i ostatnie pytanie - masa na torcie też tak twardnieje, czy obecność masy maślanej powoduje, że nie jest sucha?Jak przyzwyczajona do śmietanowych, to nic nie stoi na przeszkodzie bys taki zrobiłatylko po przełożeniu musisz posmarować tort masą maślaną (kostka masła + szklanka cukru pudru + ewentualnie olejek cytrynowy ) i nic się wtedy nie stanie. Co do masy cukrowej to nie pomogę, bo sama mam z nią problemy
![]()
AzjaB @ 21 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1511874O! Same konkretyDziękuję
Spróbuję z tą masą cukrową. Mąż nie wyrabia z kupowaniem cukru pudru, bo codziennie robię jakieś próby![]()
![]()
A na te 12h to odstawiam w temperaturze pokojowej, czy do lodówki? Jeszcze raz przepraszam, czuję się jak uczniak w tym temacie...W temperaturze pokojowejja tak robię
![]()
Karina Cashel @ 22 Mar 2014 napisał:
Marlena52 @ 21 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1511758Ja kupuję ze sklepu internetowego Sweet Decor są rewelacyjne. Wcześniej kupiłam inne i też były do kitu-nie pisały tylko drapały.dzięki za info.![]()
http://www.sweetdecor.pl/2612,pisak-spozywczy-czarny.html
Rozumiem że to te pisaki??
Rzeczywiście ten mój nie pisze tylko drapie.
agnik @ 23 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1512049dzięki za info.![]()
http://www.sweetdecor.pl/2612,pisak-spozywczy-czarny.html
Rozumiem że to te pisaki??
Żeczywiście ten muj nie pisze tylko drapie.Tak to ten. Czerwony też jest super, ma intensywny kolor.
agnik @ 23 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1512048dziewczyny mam jeszcze jedną prośbę. Zdraździce mi jak robić idealnie równe torty??
Kurcze robię je zawsze tak samo, masa z bitą śmietaną, później otynkowuję maślaną i na to dalej cukrowa.
No ale idealnie prostych tortów to nie mam. Zawsze obracam biszkopt, czyli teoretycznie góra jest prosta, ale boki to różnie.
Jak dam więcej maślanej na boki to jakoś później mi wybrzusza się.
Ja robię w zasadzie tylko kilka w roku tych tortów i na potrzeby własnej rodziny, męża, dzieci. Chciałabym by były w miarę idealne - bo do ideału im jeszcze daleko
Ja sobie sprawiłam obręcz do przekładania tortów. Kupiłam ją w sklepie agd za 15 zł. Bardzo pomocna rzecz.Układa się krążki w środku takiej obręczy , dociska i do lodówki do schłodzenia. Jak się ją zdejmie to boki są równiutkie. Można też to samo zrobić z obręczą od tortownicy w której się piekło biszkopt tylko że one są trochę za niskie.
BeataSz @ 21 Mar 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1511854już poprawiłam odnośnik do przepisu.
a masę cukrową robię tak jak poniżej
Przepis na masę cukrową wg Vanilki:
105 ml zimnej wody
20g żelatyny
4g kwasku cytrynowego
100g glukozy w proszku
30g margaryny Planty
1kg przesianego cukru pudru (Diamant w woreczku foliowym lub Kupiec)
olejek zapachowy
Żelatynę i kwasek cytrynowy zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Miskę z żelatyną i kwaskiem ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i dokładnie rozpuścić. Wsypać glukozę i mieszać aż wszystko zrobi się ciepłe. Dodać posiekaną Plantę i mieszać do prawie całego jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać olejek zapachowy. Wsypywać do miski po trochę cukru pudru aż papka zrobi się trochę gęsta. Wylać mieszankę na pozostały cykier i pomagając sobie łyżką wszystko zagniatać. Odstawić na min. 12godz. (nabierze ładnej białej barwy i zrobi się plastyczna). Aha, za radą Joanny zostaiwam sobie troszę Planty i wgniatam ją w masę już przy jej zagniataniu, nie lepi się wtedy do rąk.
Masę na czarny i czerwony kolor barwię przez 2-3 dni. Jak pisała nie tak dawno asiulla, rozpuszczam barwnik w proszku w odrobinie wódki, czekam kilka minut (5-10), dodaję do masy i zagniatam. Dodaję też trochę barwnika w żelu Wiltona. Im częściej się zagniata masę tym kolor staje się głębszy, intensywniejszy.Beata,
czy ta masa jest do obkładania i do robienia elementów?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.