- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
Przepis na zyczenie jagi
Biszkopt
6 jaj,
1 szk. cukru
150 g mąki - t.zn. 25 g lub 1 lyzka st. z czubkiem (nie czubem
) na 1 jajo
mozna dodac proszku do pieczenia, ze mną roznie bywa - czasami dodaję, czasami - nie
Wlączamy piekarnik na 190 C. Brytfannę 30x40 wyscielamy papierem do wypiekow. Pieczemy nie w formie, a listami na brytfannie. Pierwszy biszkopt pieczemy z 4 jaj i odpowiedniej proporcii pozostalych produktow.
Oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka tak, aby lyzka do bialek wchodzila jak dziecinna lopatka do sniegu. Pomalutku dosypujemy cukier i ubijamy dalsze 1-2 minuty. Dolac zoltka, chwilę ubic tylko, zeby się wymieszalo i odlączyc mikser. Przesiac mąkę do jaj i wymieszac bardzo delikatnie. Ja to robię ręką, rozstawionymi palcami - zeby nie ugniatac piany. Ciasto wylac na brytfannę. Piec okolo 15 minut, ale to zalezy od piekarnika - gora biszkoptu ma byc sucha i lekkospręzystą. Wybieramy biszkopt z piekarnika, przewracamy na papier i zdejmujemy papier, na ktorym się pieklo, znowu odwracamy i ostudzamy pod ręcznikiem. Robimy pozostalą częsc ciasta i dopiekamy. Zalezy od piekarnika, moj nie wypieka dwa poziomy, dlatego piekę dwa razy. A zostawiac biszkopt w ciescie - <!--emoid
--><!--endemo--> nie robię tak....
Krem
600 g twarogu
2/3 p. mleka zgęszczonego
cukier waniliowy
150 g masla
Bardzo dojrzale 2 banany i bardzo dojrzale truskawki gram 300-350
Maslo ubic z mleczkiem, stopniowo dodac zmielony twarog lub twarozek homogenizowany, dodac cukier waniliowy
duzy plat biszkoptu przekroic na pol. Zlozyc 3 częsci jedną na drugą i porownac nozem, jesli nie udaje się na oko, to zrobic prostokąt z kartonu i obkroic wedlug tego szablonu. NIE PRZYCISKAC mocno! Tylko leciutko!
Biszkopt przelozyc kremem, pokrojonymi bananami i truskawkami. Biszkoptu w tym torcie nie nasączam, co nie znaczy, ze nie mozecie tego zrobic
))))))
Gorę i boki posmarowac kremem, boki posypac okruchami biszkoptu (podsuszone i przesiane!)
Biedronki
1 opakowanie galaretki koloru czerwonego (na 0,5 l wody)
woda dla galaretki - 300 ml
ustawiamy polowki skorupek od jaj na tacce z cukrem (by nie przewrocily sie), wlewamy galaretkę. Pozostawiamy do stęzenia, potem ostroznie obsuwamy palcem brzeg galaretki po calym perymetrze skorupki. Na chwile zanurzamy (nie do samego brzegu!!!!) w cieplej wodzie. I wysuwamy ręką ze skorupki


Biszkopt
6 jaj,
1 szk. cukru
150 g mąki - t.zn. 25 g lub 1 lyzka st. z czubkiem (nie czubem

mozna dodac proszku do pieczenia, ze mną roznie bywa - czasami dodaję, czasami - nie

Wlączamy piekarnik na 190 C. Brytfannę 30x40 wyscielamy papierem do wypiekow. Pieczemy nie w formie, a listami na brytfannie. Pierwszy biszkopt pieczemy z 4 jaj i odpowiedniej proporcii pozostalych produktow.
Oddzielamy bialka od zoltek, ubijamy bialka tak, aby lyzka do bialek wchodzila jak dziecinna lopatka do sniegu. Pomalutku dosypujemy cukier i ubijamy dalsze 1-2 minuty. Dolac zoltka, chwilę ubic tylko, zeby się wymieszalo i odlączyc mikser. Przesiac mąkę do jaj i wymieszac bardzo delikatnie. Ja to robię ręką, rozstawionymi palcami - zeby nie ugniatac piany. Ciasto wylac na brytfannę. Piec okolo 15 minut, ale to zalezy od piekarnika - gora biszkoptu ma byc sucha i lekkospręzystą. Wybieramy biszkopt z piekarnika, przewracamy na papier i zdejmujemy papier, na ktorym się pieklo, znowu odwracamy i ostudzamy pod ręcznikiem. Robimy pozostalą częsc ciasta i dopiekamy. Zalezy od piekarnika, moj nie wypieka dwa poziomy, dlatego piekę dwa razy. A zostawiac biszkopt w ciescie - <!--emoid
Krem
600 g twarogu
2/3 p. mleka zgęszczonego
cukier waniliowy
150 g masla
Bardzo dojrzale 2 banany i bardzo dojrzale truskawki gram 300-350
Maslo ubic z mleczkiem, stopniowo dodac zmielony twarog lub twarozek homogenizowany, dodac cukier waniliowy
duzy plat biszkoptu przekroic na pol. Zlozyc 3 częsci jedną na drugą i porownac nozem, jesli nie udaje się na oko, to zrobic prostokąt z kartonu i obkroic wedlug tego szablonu. NIE PRZYCISKAC mocno! Tylko leciutko!
Biszkopt przelozyc kremem, pokrojonymi bananami i truskawkami. Biszkoptu w tym torcie nie nasączam, co nie znaczy, ze nie mozecie tego zrobic

Gorę i boki posmarowac kremem, boki posypac okruchami biszkoptu (podsuszone i przesiane!)
Biedronki
1 opakowanie galaretki koloru czerwonego (na 0,5 l wody)
woda dla galaretki - 300 ml
ustawiamy polowki skorupek od jaj na tacce z cukrem (by nie przewrocily sie), wlewamy galaretkę. Pozostawiamy do stęzenia, potem ostroznie obsuwamy palcem brzeg galaretki po calym perymetrze skorupki. Na chwile zanurzamy (nie do samego brzegu!!!!) w cieplej wodzie. I wysuwamy ręką ze skorupki
Ostatnią edycję dokonał moderator: