Biedronkowy letni tort

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Dzieki Elu musze sie przyznac, ze juz po poludniu zjadlam sama 4 kawalki- ajajajaj.. nie moge sie od tego ciasta odczepic... a co by bylo, gdyby byly w nim jeszcze swieze truskawki... (wole nie myslec bo juz teraz jest pyszne ;) mniam chyba zjadlabym je cale od razu za pierwszym podejsciem :lol: )

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
"troszke" zmodyfikowalam to ciasto- z braku czasu zrobilam na herbatnikach :oops: nie majac truskawek-owocow uzylam galaretki truskawkowej a efekt jest taki:

ta masa serowa jest przepyszna i nie jest wcale tak bardzo slodka- jak dla mnie to w sam raz!!! ( te ciasto jest odmiana sernika na zimno- mniam- :mniam: ) kto nie robil, niech zaluje
Trzkasieńko po prostu piękne :shock: niesamowicie smacznie wygląda...
icon_razz.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no dobra...może nieświadomie ale namówiłyście mnie :mrgreen: robie jutro jako torcik dla cioci i z truskawkami bo mam pyszne ;)

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Trzkasieńko a można wiedzieć czy czymś zastąpiłaś to mleczko którego u nas nie ma?? bo myślę co tu wykombinować ;)

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
czy czymś zastąpiłaś to mleczko którego u nas nie ma?
to mleczko jest u nas- mysle, ze Eli chodzilo o mleczko slodzone zageszczone w puszce 400ml, tylko bez zdjec to dziewczyny sie po prostu na poprzedniej stronie nie dogadaly...(a mowie to na takiej podstawie, ze tutaj ciezko jest mi dostac nasze polskie mleczko skondensowane slodzone i zazwyczaj przywozilam z Polski, az do momentu, gdy je odkrylam w sklepie na polce z rosyjskimi produktami) i takiego wlasnie uzylam te nasze polskie jest tez geste jak plynny miod

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
1802.jpg

odpowiednik tego mleczka kupilam i byl w smaku i skladzie identyczny a te mleczko przeciez nie jest rzadkie jak smietanka, tylko geste jak plynny miod

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
oooooooo no to super, dziękuję Trzkasieńko :bussi: nie miałam pojęcia że to mleko jest takie gęste, myślałam że to jak woda
icon_smile.gif
to jutro robie :mrgreen:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
oczywiście że zdjęcie będzie :mrgreen: do tego podchodzę już obowiązkowo ;)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
trzkasienka
i czego ja w tebia takoj wliublennyj?
icon_smile.gif
))))) Wielkie-wielkie dzieki!!! Teraz juz mleczko wiadome
icon_smile.gif
i reklama
icon_smile.gif
(Tak mi sie wydaje, ze nasze gusta sa jakies podobne
icon_smile.gif
:dance:

Agata
Ano wlasnie
icon_smile.gif

sylwia18
O, fajnie! Jak co - to pytaj, bede przy kompie
icon_smile.gif
Powodzenia, trzymam kciuki
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATsylwia18
O, fajnie! Jak co - to pytaj, bede przy kompie Powodzenia, trzymam kciuki
dziękuję :bussi: mam nadzieję jednak, że pomoc nie będzie potrzebna ;) aha mam tylko jedno pytanko :mrgreen: chodzi o to że na wierzch chciałam zrobić galaretke z żelatyny, wody i cukru (taką jaką robiłaś na tym torcie z kwiatkami z jabłek ;) ) tylko nie wiem ile cukru powinnam dać na pół litra wody... 2 łyżki będzie ok??
icon_smile.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
sylwia18
Mysle, ze wystarczy. Najlepsze rozwiazanie - skosztowac
icon_smile.gif
Galaretka po zastygnieciu bedzie lagodniejsza, wiec plyn ma byc intensywniejszy w smaku.
Masz zamiar zalac galaretka gore tortu? Czy chcesz zrobic galaretke w formie i potem ja wylozyc na tort?

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
CYTATtrzkasienka
i czego ja w tebia takoj wliublennyj? ))))) Wielkie-wielkie dzieki!!! Teraz juz mleczko wiadome i reklama (Tak mi sie wydaje, ze nasze gusta sa jakies podobne
oj Elu :knuddel1: obiecalam kroczyc i tego sie trzymam ;) (to chyba moja podobizne wstawilas sobie w stopce :lol: )

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Elu chciałam zalać górę tortu bo będę robiła ozdoby z truskawek ;)

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
trzkasienka
No to
vishenka_19.gif
icon_smile.gif
))

sylwia18
Ja bym zrobila w takim przypadku tak - dwie galaretki - jedna mleczna albo smietanowa - byle biala, druga przezroczysta. Po szklance lub troche wiecej - bialej - 250 ml, przezroczystej - 350. Bo obawiam sie, ze masa twarogowa moze troche popuscic sie i zaplamic galaretke. Chociaz moze i nie obowiazkowo, ale ... Na formie kolnierz papierowy. Wlozyc do formy blat tortu, potem krem, potem blat i t.p. Gora - masa twrogowa. Wyrownac ja, a potem zalac cienka warstwa mlecznej galaretki. Postawic do zastygniecia, a potem na niej ukladac owoce i po trochku przykleic przezroczysta galaretka. Pozostawic do zastygniecia, a potem dopiero zalac wszystko. O jak
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Elu dziękuję Ci gorąco :bussi: oczywiście masz racje, ja nie wpadłam na to że pod owocami będzie ta masa twarogowa i moga być problemy :dump: kurcze...teraz się okazało że jednak nie wiadomo czy będę robiła ten tort bo jutro muszę iść do pracy :cry: :cry: :cry: ale w kazdym razie co sie odwlecze to nie uciecze, niedługo i tak go zrobię Jeszcze raz dziękuje za pomoc, kochana jesteś :bussi:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy