- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Mirabbelko, mam pytanie nt zakwasu. Mam wziąć żytni, który hoduję, dosypać do niego mąki, i otrzymam taki mieszany zaczyn?
Gdzieś mignęła mi informacja, której teraz nie moge znaleźć, że zakwasu pszennego używa się tylko do czysto pszennych chlebów. Prawda to, czy mi się śniło?tak przynajmniej twierdzi p.Pöt, ktorego wiedza sie podpieram.
W tym chlebie mozesz spokojnie dodac swojego zytniego zakwasu - tam gdzie w skladzie widnieje maka zytnia, zytni zakwas jest wskazany. Odejmiesz po prostu od calosci skladnikow ilosci maki na zaczyn.
Ten chleb jest robiony troche inna metoda niz chleby na ciescie zakwaszonym. Zaczyn bedzie dosyc scislym ciastem i niewiele bedzie mial wspolnego z zakwasem. Mimo to przyrosnie przez noc prawie w dwojnasob.
hazo @ 30 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=371625Uważam, że pomysł z pieczeniem chlebów w garnku to był strzał w 10. I wcale mi nie przeszkadza, że różne w smaku chleby mają ten sam kształt.jestem absolutnie tego samego zdania.Jak juz wielokrotnie powtarzalam garnek stwarza chlebowi warunki zblizone do pieca chlebowego i w tym caly sekret.![]()
aaricia @ 3 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=372545A wieczorem może cyknę jakąś fotkę chlebowi coby tu wkleić - uprzedzam, że chleby piekę w gazowym starym piekarniku (inniejszego nie posiadam) więc nie są takie rumiane jak waszeale bardzo dobre i mimo wszystko chrupiące![]()
Się nie czaj, dawaj fotę!
hazo @ 30 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=371625Jako, że testuję w garnku różne chleby bochenkowe - dziś przyszła kolej na ten stary przepis.
Robiłam z 1/2 porcji i wyszedł mi taki chleb:
Pokaż załącznik 1197 Pokaż załącznik 1198
Pokaż załącznik 1199
Uważam, że pomysł z pieczeniem chlebów w garnku to był strzał w 10. I wcale mi nie przeszkadza, że różne w smaku chleby mają ten sam kształt.
Wielkie dzięki Mirabelko.Hazo,
Czy ja Cię mogę prosić, żebyś następnym razem przy chlebie z 1/2 lub 1/3 porcji ciasta połozyła coś co pozwoli mi znaleźć odniesienie wielkości? Mam wrażenie, ze te Twoje chleby z połowy porcji sa conajmniej tak samo wielkie jak moje z całej. I te dziury smakowite.... Inspirujesz mnie straszliwie, dzięki Twoim zdjęciom mam powera do eksperymentowania i jak boga kocham, że się w końcu na prezentację wproszę![]()
hazo @ 6 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=389678OK, następnym razem położę coś koło chleba. Dziś mogę tylko napisać, że kratka ma 28x20cm.
W takim razie musisz używać jakiego cudownego dopalacza. Co chleb to piękniejszy....![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.