dziunia @ 7 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=390591Hazo ale popatrz jakie one podobne Twój i mój, prawie identyczne są
Dziuniu, też to zauważyłam. I to zarówno w całości, jak i przekroju. Wyglądają jak bliźniaki.Może w dzisiejszych czasach tak jest prawidłowo![]()
![]()
A swoją drogą ciekawe, że one są takie same. Zazwyczaj chleby pokazywane na forum, robione z tego samego przepisu bardzo się od siebie różnią. Na przykład taki razowiec Tatter - u jednych jest ciemny, u innych całkiem jasny.
![]()
![]()
CYTATNa przykład taki razowiec Tatter - u jednych jest ciemny, u innych całkiem jasny.jeśli o razowiec chodzi, to wydaje mi się że jednak mąki pełnoziarniste bardziej się róznią między sobą od białych i może stąd te róznice?
mirabbelka @ 8 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=390779jak juz wyzej napisala Malgosia, zupelnie sie nie madrzac, u Hamelmanna nazywa sie ten chleb "Pain au Levain" czyli nie ma nic wspolnego z wsia.
Dodalam mu te "wies" zeby go odroznic od innych chlebow francuskich, bo jest to podobno popularny chleb ktory mozna spotkac w sklepie w kazdej dziurze.Na zdjeciu wyglada identycznie jak Pain Grand mere, ktory kupuje za straszne pieniadzewe francuskiej restauracji. Chleb jest pyszny, ale chyba przez niego pojde niedlugo z torbami. Nigdzie nie moge znalesc przepisu na chleb o takiej nazwie. Bede musiala sama wyprobowac przepis na wiejski francuski i porownac smaki, chociaz moje jak do tej pory niewielkie doswiadczenie w pieczeniu chleba nie gwarantuje, ze zakonczy sie to sukcesem.![]()
![]()
EwaMarta @ 19 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=397449Czy ktos moze mi powiedziec, co zrobilam nie tak ? W czasie wyrastania zrobila mi sie na nim skorupka i popekal
a czy okrylas szczelnie w czasie wyrastania tak zeby nie wysuszyc powierzchni chleba? Czy popekal Ci juz w czasie pieczenia czy zanim wlozylas do pieca ?
bo jesli juz w piecu, to znaczy ze wyrastal za krotko.
mirabbelka @ 8 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=390779jak juz wyzej napisala Malgosia, zupelnie sie nie madrzac
mirabbelka @ 19 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=397708a czy okrylas szczelnie w czasie wyrastania tak zeby nie wysuszyc powierzchni chleba? Czy popekal Ci juz w czasie pieczenia czy zanim wlozylas do pieca ?
bo jesli juz w piecu, to znaczy ze wyrastal za krotko.Popekal w czasie wyrastania, przykryty byl sciereczka. Moze rzeczywiscie niezbyt szczelnie. Mimo to wyszedl smaczny. Zastanawiam sie czy mozna by do niego dodac troche wiecej maki zytniej zamiast przennej ? Czy lepiej moze skorzystac z innego przepisu jezeli chce miec sie chleb bardziej zytni?
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.