CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak będąc początkującym piekarzem wiedzieć kiedy ciasto jestprawidłowo wyrośnięte a nie przerośnięte.Można to jakoś sprawdzać?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
mozna sprawdzic palcem.
jesli zaglebienie zrobione w ciescie chlebowym wraca natychmiast, chleb moze jeszcze rosnac.
kiedy wraca, ale powoli jest ok, gdy juz zostaje - jest za pozno..

najlatwiej zorientowac sie piekac w formie. zazwyczaj przyjmuje sie, ze chleby wyrastajac podwajaja swoja objetosc. jesli wypelnisz forme ciastem chlebowym do polowy i przyrosnie ci do brzegow jest gotowy. powierzchnia chleba zas nie powinna sie zapasc lecz byc lekko wypukla. to jest moment do wkladania do pieca.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
mirabbelka @ 9 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=598919mozna sprawdzic palcem.
jesli zaglebienie zrobione w ciescie chlebowym wraca natychmiast, chleb moze jeszcze rosnac.
kiedy wraca, ale powoli jest ok, gdy juz zostaje - jest za pozno..

najlatwiej zorientowac sie piekac w formie. zazwyczaj przyjmuje sie, ze chleby wyrastajac podwajaja swoja objetosc. jesli wypelnisz forme ciastem chlebowym do polowy i przyrosnie ci do brzegow jest gotowy. powierzchnia chleba zas nie powinna sie zapasc lecz byc lekko wypukla. to jest moment do wkladania do pieca.
Dzięki, nareszcie mam kontrolę nad tym co robię,zarobiłem trzy szt. dwa w metalowych foremkach,pełne razowce.wyszy ok,trzeci w silikonowej-przy wkładaniu do pieca się zapadł,więc chyba przerósł.Ogólnie dzięki Tobie i tej stronie złapałem bakcyla na domowe chlebki i powoli dochodzę do wprawy.Jeszcze raz dzięki
anbetung.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
ten w silikonowej byl mniej stabilny, wiec moze dlatego sie zapadl. kiedys pieklam chleby w silikonowych formach i wiem jak trudno nimi zonglowac, zeby sie nie poruszyly.
chleby na zakwasie sa bardzo wrazliwe, szczegolnie te wyrastane w cieple.
mozna taka silikonowa forme ustawic juz w czasie wyrastania na azurowej polce z piekarnika, wtedy bedzie bezpieczniej.
 

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Też o takim wkładaniu pomyślałem,ale jak już go włożyłem
dump.gif

Tak,z ciekawości zapytam,czy robiłaś kiedyś mąkę w TERMOMIXIE bo mi zabrakło i przemieliłem przenicę
gruebel_2.gif
.Efekt był taki ,że po przesianiu przez sito otrzymałem piękną okrąglutką kaszę.Dodanie tej mąki(20%) do chleba spowodowało jednak że jest on bardziej suchy i wyrażnie czuć przy jedzeniu łuski ziarna,choć wyszły z maszyny mocno rozbite.
denknach.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
miele make w moim malym mlynku. po zmieleniu otrzymuje sie oczywiscie bardzo duzo otrab.
otreby dodane tak po prostu do chleba zabieraja duzo plynow i powoduja, ze jest on suchy. dlatego tez tak grubo zmielona make trzeba koniecznie przed dodaniem do ciasta chlebowego przygotowac.
najlepiej zaparzyc goraca woda i odstawic na kilkanascie godzin.
 

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Czyli jak przywiozę sobie mąki z młyna (pełnej razowej z otrębami,po pierwszym mieleniu)to muszę ją dokładnie przesiewać albo zaparzać?
gruebel_2.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
no niekoniecznie. maka razowa z mlyna nie musi byc zaparzana. tylko jesli chcesz.
Bo generalnie zaparzanie maki powoduje, ze pieczywo przechowuje się lepiej i wolniej czerstwieje. Do zaparzania uzywa sie 20% calej ilosci maki przeznaczonej do wypieku. Robi sie to szczegolnie w chlebach zytnich razowych.

Zaparzanie jest konieczne, jesli do maki razowej daje sie jeszcze dodatkowo otrab, zeby podniesc walory zdrowotne i smakowe chleba.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A może tu się dowiem , co mam? Prezent od piekarza, pachnące, gęste, żyjące, mówił na to "kwasidło". Czy to może być zakwaszone ciasto? Jak mam z tego upiec chleb? Jaki? Bo bardzo się uparłam na własny chleb. Moje 3 zakwasy nic nie robią, są leniwe ale ja poczekam.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Najlepiej powie Ci Mirabbelka.
A może zrób mu zdjęcie, to będzie łatwiej powiedzieć co dostałaś w prezencie?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
samanta @ 11 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=601043A może tu się dowiem , co mam? Prezent od piekarza, pachnące, gęste, żyjące, mówił na to "kwasidło". Czy to może być zakwaszone ciasto? Jak mam z tego upiec chleb? Jaki? Bo bardzo się uparłam na własny chleb. Moje 3 zakwasy nic nie robią, są leniwe ale ja poczekam.
odpowiedzialam Ci w Niebie.

to jest zaczyn piekarniany, inaczej ciasto zakwaszone - czesto z dodatkiem drozdzy. zrob na jego bazie swoj zaczyn, tzn dodaj swiezej maki i wody.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
mirabbelka @ 11 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=601059odpowiedzialam Ci w Niebie.

to jest zaczyn piekarniany, inaczej ciasto zakwaszone - czesto z dodatkiem drozdzy. zrob na jego bazie swoj zaczyn, tzn dodaj swiezej maki i wody.
Dziękuję bardzo, zaraz "idę do nieba" , przynajmniej w taki sposób...ale czy to znaczy że na tym bezpośrednio nie mogę upiec? Swój wg twojego zalecenia Mirabbelko oczywiście zrobię zaraz. To już bedzie 4 słoik w rządku.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Dostałam swego czasu tez zaczątek z piekarni.Podzieliłam go na 2 słoiki.W jednym dokarmiałam go co tydz jako zakwas a z drugiego zrobiłam ciasto zakwaszone metodą 3 stopniową i upiekłam chleb.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tutaj niektore piekarnie sprzedaja, jest to wiec praktyczne dla tych, co nie maja czasu, ochoty lub talentu aby robic wszystko od A do Z
icon_wink.gif
 

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Mirabelko wyjasni mi ,czy mogę odgazować ciasto (zamiast męczyć sie z klejącym ciastem na stolnicy) pozostawiając je po pierwszym wyrobieniu w misce miksera.Jak je co godzinę przemieszam to będzie to samo co na stole?
gruebel_2.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
studiowena @ 14 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=602828Mirabelko wyjasni mi ,czy mogę odgazować ciasto (zamiast męczyć sie z klejącym ciastem na stolnicy) pozostawiając je po pierwszym wyrobieniu w misce miksera.Jak je co godzinę przemieszam to będzie to samo co na stole?
gruebel_2.gif
Oczywiscie to nie bedzie to samo! Ciasto chlebowe nalezy odgazowywac delikatnie i najczesciej za pomoca rozciagania i skladania. Wyjatek moga stanowic razowce (zytnie szczegolnie), ktorych nie trzeba mieszac po pierwszej fermentacji...wystarczy przelozyc do foremki.
To bylam ja Tatter
icon_biggrin.gif
 

babeczkaa

Member
Lut 18, 2005
54
0
0
mirabbelka @ 18 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523849no oczywiscie, ze bedzie dobrze, bo to nic innego jak skruszenie lub zasuszenie zakwasu.
mozna to zrobic dodajac maki w postaci zacierek, lub wiekszej kuli.
dawniej robilo sie to po prostu zostawiajac kawalek dosc suchego ciasta przylepiony do dziezy chlebowej. tak robila babcia mojego meza.
No własnie,wczoraj rozmawiałam z moją Mam i mówiła że babcia tak robiła, że zawsze zostawiała kulkę suchego surowego ciasta, omączoną i miała na nastepny raz....
 

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Chcialabym rozwiac swoje dylematy: w ktorej fazie chleb moze rosnac w lodowce? W pierwszej, kiedy robie tylko zaczyn, w drugiej takze? A w trzeciej? Czy moze wcale nie moze rosnac w lodowce i dotyczy to tylko niektorych przepisow?
Ponadto z tego co przeczytalam wynika, ze chleb moze przerosnac czyli osiagnac maksymalny poziom napuszenia i opasc (tak jak z zakwasem?) i wowczas 'po sprawie'? Moze to zidentyfikowac? Robi sie taki 'klapciuch'? Czy dzieje sie tak wowczas, kiedy za dlugo rosnie?
A teraz przyklad z zycia. Robie chlebek bialy na zakwasie z San Francisco. Zaczyn rosl w lodowce cala noc. Teraz wymieszalam go z pozostalymi skladnikami i sie zakwaszaja razem. To powinno trwac okolo 4 godziny, a potem do koszyczka i kolejne trzy godziny. Niestety okazalo sie, ze musze wyjsc za 3,5 godzinyi wroce po 6 godzinach. Co w takiej sytuacji? Wlozyc go do lodowki w tej fazie, dac mu tam rosnac te 9 godzin, potem wyjac wieczorem i kolejne 3-4 godziny i pieczenie? Czy przed wyjsciem ulozyc do wyrastania i niech w ostatniej fazie wyrasta dluzej w lodowce?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy