CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
adria21 @ 2 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595217Wiem, ze nim przystapie przygotowywania ciasta na chleb odejme 50 g zakwasu. Wowczas nalezy go dokarmic i potem do lodowki, jesli nie mam zamiaru piec w najblizsze 3 dni? Nastepnie przynajmniej raz na tydzien wyjac z lodowki, ocieplic i dozywic
icon_smile.gif
Podobnie zrobic przed planowanym pieczeniem, czyli wyjac z lodowki, ocieplic, dozywyc zeby zbudzil sie z hibernacji i zakwasic ciasto na kolejny chlebek. Czy niczego nie pomieszalam?
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif
icon_eek.gif
nie ujelabym tego lepiej
icon_mrgreen.gif

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
mirabbelka @ 3 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595408absolutnie tak, razowiec tatter nie wymaga szczegolnego traktowania zakwasu. po prostu odmierzysz 5-go dnia tyle ile jest w przepisie dodasz do reszty skladnikow i gotowe.
Przeczytalam watek o chlebie tatter, ale nie znalazlam odpowiedzi na watpliwosci. Rozumiem, ze wyrastanie 'pierwsze' to okolo 1.5 godziny, potem do kaksowki i dalej ma rosnac. Jak dlugo? Gdzies miedzy 5 a 8 godzin? Czyli dzisiaj nie ma co sie juz brac za niego? Pewnie nie
icon_sad.gif
Caly proces trzeba liczyc kolo 10 godzin, prawda?
icon_smile.gif

Ah i czym mozna jeszcze wysypac keksowke? Mozna maka?

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
u mnie drugie rosniecie tego razowca trwa kilka godzin, ale nie od 5 do 8, u mnie to bylo maks. 4, ale moze innym rosl dluzej??
gruebel_2.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
adria21 @ 3 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595665Przeczytalam watek o chlebie tatter, ale nie znalazlam odpowiedzi na watpliwosci. Rozumiem, ze wyrastanie 'pierwsze' to okolo 1.5 godziny, potem do kaksowki i dalej ma rosnac. Jak dlugo? Gdzies miedzy 5 a 8 godzin? Czyli dzisiaj nie ma co sie juz brac za niego? Pewnie nie
icon_sad.gif
Caly proces trzeba liczyc kolo 10 godzin, prawda?
icon_smile.gif

Ah i czym mozna jeszcze wysypac keksowke? Mozna maka?
Adrio...czas rosniecia jest orientacyjny,zalezny od aktywnosci dzikich drozdzy, temperatury otoczenia....
Jesli wstawisz do zimnegopomieszczenia ponizej 15C...to gwarantuje, ze rosnac bedzie nie 4 a 6 lub 7, a nawet 8 godzin.
jesli zostawiasz na kuchennym stole w temp. ok. 20C wyrosnie znacznie szybciej....
W kazdym razie ciasto musi wyrosnac do brzegow foremki, a nawet nieco (delikatnie nieco
icon_wink.gif
) ponad....
Dodam, ze chleb ktory dluzej wyrasta ma ciekwszy smak i zmniejsza sie ryzyko pekniecia w trakcie pieczenia.

Keksowke nalezy dobrze wysmarowac olejem lub innym tluszczem, wysypac mozna gruba maka, otrbami, platkami etc.
Powodzenia zycze!
icon_biggrin.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tatter @ 3 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595737W kazdym razie ciasto musi wyrosnac do brzegow foremki, a nawet nieco (delikatnie nieco
icon_wink.gif
) ponad....
Dodam, ze chleb ktory dluzej wyrasta ma ciekwszy smak i zmniejsza sie ryzyko pekniecia w trakcie pieczenia.
Tatter, a moj nigdy nie wyrasta do brzegow, jak czekam to mi potem 'przerasta', znaczy opada...
czy to znaczy ze keksowka za duza??
gruebel_2.gif

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
index.php?act=findpost&pid=595737Dodam, ze chleb ktory dluzej wyrasta ma ciekwszy smak i zmniejsza sie ryzyko pekniecia w trakcie pieczenia.
Ja sie boje przerosniecia, czyli zeby uchwycic moment, kiedy juz wyrosnie wystarczajaco. Mam nadzieje, ze u mnie wystarczy mu 4 godzinki
icon_smile.gif

index.php?act=findpost&pid=595737Keksowke nalezy dobrze wysmarowac olejem lub innym tluszczem, wysypac mozna gruba maka, otrbami, platkami etc.
Oliwa moze byc? Czy gruba maka to np. te ktore podalam wyzej?

Dziekuje za pomoc i slowa otuchy
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
adria21 @ 3 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=595750Przeczytalam w watku o chlebie tatter, ze Liska piekla ja w keksowce o dlugosci 24 cm
icon_smile.gif
Zapewniam Cie, Adrio, ze do keksowki o dlugosci 24cm...nawet na wcisk sie nie zmieszcze...
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Piszac olej...mialam ogolnie na mysli wszelkie oleje w tym oliwe z oliwek, ktorej sama uzywam najczesciej...
Moja chlebowa foremka ma: 25x10cm mierzac wewnetrzne krawedzie gorne...

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
index.php?act=findpost&pid=595850Moja chlebowa foremka ma: 25x10cm mierzac wewnetrzne krawedzie gorne...
Moja podobnie, 26x11,3 (jakos tak dziwnie)
icon_smile.gif

Ale, ale upieklam wczoraj chleb. Najpierw wkleje zdjecie a potem napisze, co zrobilam nie tak ;)

pa040090hb4.jpg

pa040095tc0.jpg

W drugiej fazie rosl mi dwie godziny
icon_sad.gif
Niestety wszystko zle obliczylam i wyszlo, ze w lodowce musialby stac kolo 9 godzin. Postanowilam zobaczyc jak rosnie i okazalo sie, ze wlasnie tak szybko, ze po dwoch godzinach osiagnal poziom kolo 1 cm ponad brzegi foremki. Zmuszona zaryzykowac postanowilam go upiec. No i wyszedl wlasnie taki jak na zjeciach. Jest pycha
icon_smile.gif
Wilgotne, sprezyste ciasto i chrupiaca skorka. Wiem, ze to nie jest zapewne taki smak jaki bylby po 4 godzinach rosniecia, ale i tak dla mnie pycha
icon_smile.gif
Moj wlasny chleb na wlasnym zakwasie, bez dodatku drozdzy
icon_smile.gif

Uzylam maki zytniej 720 i przennej 850. Czy moge do nastepnego dac zytniej 720 i zytniej jakies 1150 albo wyzej, np. 2000?

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
index.php?act=findpost&pid=595850Zapewniam Cie, Adrio, ze do keksowki o dlugosci 24cm...nawet na wcisk sie nie zmieszcze...
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Piszac olej...mialam ogolnie na mysli wszelkie oleje w tym oliwe z oliwek, ktorej sama uzywam najczesciej...
Moja chlebowa foremka ma: 25x10cm mierzac wewnetrzne krawedzie gorne...
Jak już pisałam chlebek mi wykipiał,i teraz już wiem dlaczego piszecie na temat wymiarów keksówek i ja tą nieszczęsną w której piekłam zmierzyłam ona właśnie ma 24 cm,do tego mój szalejący zakwas i wszystko jasne,a że ciasto na ten chlebek zazwyczaj robię lużniejsze no to miałam kłopot
icon_mrgreen.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Adria, jeśli to razowiec Tatter, to jak najbardziej możesz (a robiąc zgodnie z przepisem nawet powinnaś) użyć mąki żytniej razowej czyli 2000. Ja zawsze z takiej robię.

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Witajcie
Jestem to od niedawna i od niedawna bawię się w pieczenie chleba.Oczywiście nie wszystko wiem i trochę mi nie wychodzi,nie wszystko rozumiem.Itak np.może mi ktoś wyjaśni dlaczego można ciasto wyrabiać w maszynie ,czy mikserem-metalowymi miszadłami,a nie można ciasta mieszać metalową łyżką tylko należy to robić drewnianą.Druga wątpliwość ,tak na gorąco,to w przepisie na chleb pszenno żytni "zakwas" przygotowuje się z mąki,wody i drożdży.Co to za zakwas.to po prostu rozmnożone drożdże , zakwas to chyba inne potworki?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
studiowena @ 4 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=596735Witajcie
Jestem to od niedawna i od niedawna bawię się w pieczenie chleba.Oczywiście nie wszystko wiem i trochę mi nie wychodzi,nie wszystko rozumiem.Itak np.może mi ktoś wyjaśni dlaczego można ciasto wyrabiać w maszynie ,czy mikserem-metalowymi miszadłami,a nie można ciasta mieszać metalową łyżką tylko należy to robić drewnianą.Druga wątpliwość ,tak na gorąco,to w przepisie na chleb pszenno żytni "zakwas" przygotowuje się z mąki,wody i drożdży.Co to za zakwas.to po prostu rozmnożone drożdże , zakwas to chyba inne potworki?
witaj,
przy przygotowywaniu pierwszego zakwasu staramy sie po prostu eliminowac wszystko co mogloby wstrzymac fermentacje. stad te rady o drewnianej lyzce. nie bez znaczenia jest rowniez fakt, ze kiedys uzywano tylko drewnianych dziez i drewnianych lyzek. zakwas to relikt z tamtych czasow.
kiedy dzikie drozdze juz wystartuja, to nie tak latwo je zabic. dlatego przy dalszych przygotowaniach nie trzeba juz sie nim tak przejmowac
icon_wink.gif

nie wiem o ktorym przepisie piszesz. rzeczywiscie istnieje rowniez zaczyn drozdzowy, ktory przygotowujemy podobnie jak ten z dzikich drozdzy, ale to nie sa dzikie kultury.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

studiowena

Member
Wrz 23, 2007
18
0
0
Dzięki za wyjaśnienia
Narazie poszedłem na łatwiznę i postarałem się o stary zakwas ze starej piekarni-rośnie jak tylko mu trochę podsypać mąki,jednak chleby z pełnego przemiału wychodzą mi dość ciężkie.Ale pierwsze śliwki robaczywki.....

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
kochani mam problem, z gory przepraszam za zawracanie glowy

wczoraj rano nastawilam pierwszy raz w zyciu zakwas na mace pszennej razowej (nie mam zielonego pojecia jaki to numer, wloski 1). popelnilam blad od razu, bo uzylam przegotowanej wody z kranu i mieszalam normalna lyzka. nic nie wyrosl, ale postanowilam wczoraj wieczorem 12 godzinach go dokarmic, juz woda mineralna i maka (po 25g), dzisiaj rano to samo. mam juz prawie pelny sloik litrowy zakwasu (urosl bardzo, bardzo) i nie wiem co mam robic. dalej dokarmiac? przelozyc do innego sloika (nie mam duzych, tylko 1l)? czy po prostu polowe wyrzucic? boje sie, ze jak znowu go dokarmie to wyjdzie ze sloika...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy