seniorka @ 29 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=926000Deska serów i chrupiące ruloniki
Przygotowujemy 5 – 7 gatunków sera, cienko pokrojone pieczywo, masło, młynek z pieprzem i solniczkę, pojemniki z przyprawami, jabłka, winogrona, świeżą paprykę, rzodkiewki, orzechy, migdały.
Żródłó:”Smaki i aromaty”
- To zdumiewające, ilu przymiotników można użyć dla określenia smaku i zapachu sera. Są sery słodko-orzechowe, kwaskowo-orzechowe, pieczarkowe, pikantne, ostre, łagodne, słone, migdałowe, ziołowe, gorzkawe.
- Układając deskę serów należy pamiętać, żeby wyrażnie różniły się smakiem i aromatem. Zawsze kładzie się przynajmniej dwa gatunki serów twardych (np. cheddar, ementaler, sokół, masdamer), ser pleśniowy, krążki camamberta lub brie, ser kozi, ser wędzony i jakikolwiek ser przyprawiony ziołami, orzechami.
- Do serów podaje się zawsze nóż, a do bardzo twardych serowy tasaczek. Odkrawa się niewielki kawałek, dosłownie „na ząb”. Zjada z małym kęsem pieczywa posmarowanego masłem. Popija winem lub piwem.
Ponadto proponujemy chrupiące rulonikiSeniorko, chylę czoła przed Tobą.![]()
Dzięki Tobie na naszym sylwestrowym stole będą również sery.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.