seniorka @ 29 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=926000Deska serów i chrupiące ruloniki
Przygotowujemy 5 – 7 gatunków sera, cienko pokrojone pieczywo, masło, młynek z pieprzem i solniczkę, pojemniki z przyprawami, jabłka, winogrona, świeżą paprykę, rzodkiewki, orzechy, migdały.
Żródłó:”Smaki i aromaty”
- To zdumiewające, ilu przymiotników można użyć dla określenia smaku i zapachu sera. Są sery słodko-orzechowe, kwaskowo-orzechowe, pieczarkowe, pikantne, ostre, łagodne, słone, migdałowe, ziołowe, gorzkawe.
- Układając deskę serów należy pamiętać, żeby wyrażnie różniły się smakiem i aromatem. Zawsze kładzie się przynajmniej dwa gatunki serów twardych (np. cheddar, ementaler, sokół, masdamer), ser pleśniowy, krążki camamberta lub brie, ser kozi, ser wędzony i jakikolwiek ser przyprawiony ziołami, orzechami.
- Do serów podaje się zawsze nóż, a do bardzo twardych serowy tasaczek. Odkrawa się niewielki kawałek, dosłownie „na ząb”. Zjada z małym kęsem pieczywa posmarowanego masłem. Popija winem lub piwem.
Ponadto proponujemy chrupiące rulonikiSeniorko, chylę czoła przed Tobą.
Dzięki Tobie na naszym sylwestrowym stole będą również sery.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia