Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
ta krajanka to jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek upieklam
mysle, ze bedzie stalym punktem swiatecznego menu

Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
moje 2 krajanki lezakuja w lodowce, a raczej juz tylko poltora, bo moje 2.5-letnie dziecko codziennie wola " mamo, daj mi ciastko z MARCEMPANEM"

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Moje dwie wczorajsze są po prostu rewelacyjne. Ta dzisiejsza chyba będzie trochę gorsza, bo jakimś sposobem więcej mąki dałam i ciasto twarde było i wałkować się ładnie nie chciało, ale nawet ta gorsza pyszna jest (wszystkie brzegi już pożarte oczywiście
icon_smile.gif
).

Trzymacie krajankę w lodówce?

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
A u mnie nastepuje utrata statecznosci wskutek posliozgu na warstwie powidel. ALe zrobilam z wiekszej porcji wiec moze po prostu warstwy sa za grube. Nastepnym razem chyba po prostu dodam agaru do śliwek

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Podzieliłam się krajanką z moją siostrą i jej babcia (która nie jest moją babcią, bo jesteśmy siostrami przyrodnimi) zachwyciła się krajanką i orzekła, że taką kilkadziesiąt lat temu przywoził z Opola brat dziadka. A piekły ją zakonnice
icon_smile.gif
- brat dziadka był księdzem.

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
skanna @ 28 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=925684Podzieliłam się krajanką z moją siostrą i jej babcia (która nie jest moją babcią, bo jesteśmy siostrami przyrodnimi) zachwyciła się krajanką i orzekła, że taką kilkadziesiąt lat temu przywoził z Opola brat dziadka. A piekły ją zakonnice
icon_smile.gif
- brat dziadka był księdzem.
...piękne te Wasze krajanki, moja też wyszła wspaniała!
skanna, jak siostra przyrodnia być może, to babcia też
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Krajanka przepyszna ,przepis zapisany i na pewno co roku bedzie pieczony, przechowuje sie dobrze po upieczeniu byla twardawa ale zmiekla polecam tym co jeszcze nie piekli

krajanka.jpg

Załączniki

• krajanka.jpg
    krajanka.jpg
    332.2 KB · Wyświetleń: 4

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Upiekłam na święta z własnoręcznie robionym marcepanem ( nie mogłam kupić marcepanu ) była pyszna, na pewno do powtórzenia, zrobię tylko mniej słodką.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
wyciągam, bo planuję robić na święta.
wiem, że jeszcze trochę czasu jest, ale kiedy krajankę można upiec najwcześniej?
wink.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Moja upieczona (dwa lata temu chyba) sttracila szybko swiezosc. A byla zapakowana w blaszane pudelko. Nastepna trzymalam w lodowce, czesc zamrozilam, swietna i swieza byla po odmrozeniu przez noc na stole. Ja bede piekla krajanke ale dopiero na poczatku grudnia, bo jak upieke wczesniej to ja niestety zjemy.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Ja też nawet blizej połowy grudnia, bo tak a"odstała " dla mnie za wilgotna sie robi
icon_smile.gif
to pewnie wina powideł, ale mi sie taka ciapowata, no za mokra zrobiła , co niestety nie zepsuło smaku i i tak jadłam ;)

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ja ostanio zrobiłam z ziemniaków
icon_redface.gif
, była super

Załączniki

• Zdj_cia_0377.jpg
    Zdj_cia_0377.jpg
    74.6 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy