![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
Sałatka z buraczków
Przepis pochodzi z forum ogrodniczego, przetestowany przeze mnie z bardzo dobrym skutkiem. Zdjęcie dołączę w przyszłym tygodniu jak przyjadą buraki do zrobienia. Buraczki gotujemy w całości.Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy aż trochę ostygną. Obieramy i szatkujemy na tarce z dużymi oczkami. Zalewa 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 3-4 szklanki wody duża łyżka soli pół szklanki oliwy liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu zagotować Do gorącej zalewy wkładamy poszatkowane buraczki i kilka ząbków czosnku (tyle, by do każdego słoika było po 2-3 ząbki) . Niech się przez chwilkę zagotują. Gorące wkładamy do słoiczków,lekko uciskamy i jeśli zajdzie potrzeba dolewamy zalewy.Zakręcamy i odwracamy do góry dnem ,zostawiamy do wystygnięcia. Nie musimy pasteryzować. A jeśli, to bardzo krótko, tak ze 2-3 min. Tak samo można zrobić malutkie buraczki w całości, które mamy np. po przerywaniu. Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia a potem w zimie cieszy się ogromnym powodzeniem i znika z piwnicy jako pierwsza, chociaż czego jak czego ale buraków zawsze robię bardzo dużo i róznych. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.293 Dołączył: 12-April 07 Użytkownik nr: 3.730 ![]() |
Samanto na ile sztuk? kg? buraków starcza tej zalewy?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
Samanto na ile sztuk? kg? buraków starcza tej zalewy? Wiesz, nie pamietam ile z tego wychodzi ponieważ ja kupuję buraki naraz w ilości przemysłowej i gotuję naraz tak ze 2 wielkie gary a potem przerabiam na kilka sposobów. W praktyce wygląda to tak: trę (rzecz jasna malakserem) na tych grubych oczkach tarki i jak wrzucone do garnka z zalewą osiągną pożądaną gęstość (ma byc gęste) to zagotowuję i wkładam do przygotowanych wczesniej słoików i biorę się za następne albo dorabiam następną partię zalewy. Nie wiem czy ja to jasno napisałam ale tak naprawdę to więcej tego pisania jak samej roboty, zrobisz raz a potem już samo idzie. Mam miec buraki w tym tygodniu i jak zrobię to pokażę zdjęcie a zrobię napewno. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.293 Dołączył: 12-April 07 Użytkownik nr: 3.730 ![]() |
Samanto właśnie zrobiłam
![]() Ta podana ilość zalewy starczyła swobodnie na 2 kg buraków / dałam 4 szkl. H2O/, pyszne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Samanto właśnie zrobiłam ![]() Ta podana ilość zalewy starczyła swobodnie na 2 kg buraków / dałam 4 szkl. H2O/, pyszne ![]() Ależ się cieszę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zmierzyłam tym razem wszystko i coś mi inaczej wyszło niż Tobie. W tej porcji zalewy (4 szklanki wody)zmieściło mi się prawie 4 kg buraków. Wyszło mi z tego 17 takich słoiczków po dżemie, to jest akurat porcja na obiad dla 2 osób. Jeszcze zrobiłam takie krojone tarczą do frytek i pokrojone w ćwierćplasterki, ale tamte już w piwnicy. Te buraki robią się naprawdę błyskawicznie i w zasadzie nie wymagają dokładnego trzymania się przepisu, do tej pierwszej zalewy (do grubiej krojonych)dodałam 3 goździki. A potem ta zalewa ze słoika bardzo dobrze się sprawdza do doprawiania barszczu czerwonego, np. na wigilię.
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
Nic nie rozumiem
![]() ![]() ![]() Może to zależy od położenia geograficznego i wilgotności powietrza ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nic nie rozumiem ![]() ![]() ![]() Może to zależy od położenia geograficznego i wilgotności powietrza ![]() Najważniejsze że się udały a tak naprawdę to zobaczysz za jakiś czas jak "nabiorą mocy urzędowej" Prawie zawsze dorabiam jeszcze w zimie. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 894 Dołączył: 13-October 07 Skąd: warmińsko- mazurskie Użytkownik nr: 5.766 ![]() |
zrobiłam i robie jeszcze więcej
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.857 Dołączył: 25-June 08 Skąd: opolszczyzna Użytkownik nr: 9.634 ![]() |
podnoszę. zbliża sie czas na buraczki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 50 Dołączył: 4-August 08 Użytkownik nr: 10.196 ![]() |
Zrobię tę sałatkę,wydaje się szybka w wykonaniu i łatwa. Lubię takie,no i burrrraki.... super sprawa..
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrób, naprwadę szybko sie to robi i jesli zrobisz część startych na grubej tarce a część pokrojonych to będziesz miała prawie 2 różne sałatki. A dobre to jest bardzo
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.620 Dołączył: 28-February 06 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 1.443 ![]() |
Samanto wyciągam, bo dzisiaj przytachałam z działki jakieś 6 - 7kg buraków, zrobię też Twoją sałatkę, zapowiada się pysznie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrób, zrób, mam nadzieję że Ci będzie smakowała
![]() ![]() ![]() Tak naprawdę to tam jest więcej pisania niż całej roboty, sama zobaczysz. Ja każdego roku robię ją jesienią i potem jeszcze raz jak już się skończy. A tą zalewą doprawiam potem barszcz czerwony. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.620 Dołączył: 28-February 06 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 1.443 ![]() |
Eee, z moim MUMem żadne buraczki mi niestraszne choćby ich było i 100kg
![]() ![]() Głupie pytanie, ten czosnek kroisz, czy wrzucasz cały? |
|
|
![]()
|
|
Cały, nie ma się co szczypać. Ta sałatka naprawdę jest bezproblemowa.
Mówisz że MUM? Właśnie pozbyłam się tego cholerstwa co je kupiłam (Biffinett z Lidla) i mam prawo domagać się nowego sprzętu. Nie wiem, na raty albo jakiś zbiorczy prezent, zastanawiałam się czy to ma być KA czy coś innego. Łatwe w montażu? Chleb zagniecie? PS Wiem że to nie ten watek i sorry ale się nasuwa... |
|
|
![]()
|
|
Samanto ja kocham mojego MUMa, jeśli masz siłę i czas, to prześledź ten wątek, bo na prawdę warto:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20267 MUM ma dzbanek do koktajli, maszynkę do mielenia mięsa, zetrze Ci wiórki, pokroi plasterki i ma możliwość rozbudowy, ja dokupiłam sobie malakser, sitka do maszynki (drobne, pasztetowe i grube) do mięsa i tarczę do ścierania ziemniaków na placki, a to jeszcze nie wszystko ![]() Zapomniałam, łatwe w montażu, chleb zagniecie, mało tego, ukręci biszkopt, babkę, sernik i co Ci się jeszcze zamarzy, a cena mniej zaporowa niż KA. |
|
|
![]()
|
|
Mam malakser, maszynke do mięsa też, to samo z dzbankiem i nie o to mi chodzi. Tamten wątek przeczytałam od deski do deski przed zakupieniem tamtej pomyłki i w końcu decyzji nie umiałam podjąć. Chodzi o to żeby nie trzeba było zaciskać zębów i kląć pod nosem przy montażu poszczególnych części i ma zrobić wszystko z warzywami oraz ciasto tez , każde, z drożdżowym i chlebowym włącznie.
|
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że szukasz czegoś bez malaksera, maszynki do mięsa i dzbanka, nie bardzo umiem Ci doradzić, bo MUM to mój pierwszy "poważny" robot i od razu trafiony
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 21st January 2021 - 14:57 |