sałatka z buraczków

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Sałatka z buraczków
Przepis pochodzi z forum ogrodniczego, przetestowany przeze mnie z bardzo dobrym skutkiem. Zdjęcie dołączę w przyszłym tygodniu jak przyjadą buraki do zrobienia.
Buraczki gotujemy w całości.Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i czekamy aż trochę ostygną. Obieramy i szatkujemy na tarce z dużymi oczkami.

Zalewa

1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
3-4 szklanki wody
duża łyżka soli
pół szklanki oliwy
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
zagotować
Do gorącej zalewy wkładamy poszatkowane buraczki i kilka ząbków czosnku (tyle, by do każdego słoika było po 2-3 ząbki) . Niech się przez chwilkę zagotują.
Gorące wkładamy do słoiczków,lekko uciskamy i jeśli zajdzie potrzeba dolewamy zalewy.Zakręcamy i odwracamy do góry dnem ,zostawiamy do wystygnięcia. Nie musimy pasteryzować. A jeśli, to bardzo krótko, tak ze 2-3 min.
Tak samo można zrobić malutkie buraczki w całości, które mamy np. po przerywaniu.

Sałatka jest bardzo łatwa do zrobienia a potem w zimie cieszy się ogromnym powodzeniem i znika z piwnicy jako pierwsza, chociaż czego jak czego ale buraków zawsze robię bardzo dużo i róznych.
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Samanto na ile sztuk? kg? buraków starcza tej zalewy?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Szarotka @ 30 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=757255Samanto na ile sztuk? kg? buraków starcza tej zalewy?
Wiesz, nie pamietam ile z tego wychodzi ponieważ ja kupuję buraki naraz w ilości przemysłowej i gotuję naraz tak ze 2 wielkie gary a potem przerabiam na kilka sposobów. W praktyce wygląda to tak: trę (rzecz jasna malakserem) na tych grubych oczkach tarki i jak wrzucone do garnka z zalewą osiągną pożądaną gęstość (ma byc gęste) to zagotowuję i wkładam do przygotowanych wczesniej słoików i biorę się za następne albo dorabiam następną partię zalewy.
Nie wiem czy ja to jasno napisałam ale tak naprawdę to więcej tego pisania jak samej roboty, zrobisz raz a potem już samo idzie.
Mam miec buraki w tym tygodniu i jak zrobię to pokażę zdjęcie a zrobię napewno.
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Samanto właśnie zrobiłam
daumen.gif

Ta podana ilość zalewy starczyła swobodnie na 2 kg buraków / dałam 4 szkl. H2O/, pyszne
cvety.gif
tak na gorąco próbowałam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Szarotka @ 4 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=758992Samanto właśnie zrobiłam
daumen.gif

Ta podana ilość zalewy starczyła swobodnie na 2 kg buraków / dałam 4 szkl. H2O/, pyszne
cvety.gif
tak na gorąco próbowałam.
Ależ się cieszę
banana.gif
a zobaczysz że za jakiś czas będzie jeszcze lepsza. Ja tego robię zawsze bardzo dużo i nie zdarzyło sie żeby kiedykolwiek jakiś słoik doczekał wiosny.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Zmierzyłam tym razem wszystko i coś mi inaczej wyszło niż Tobie. W tej porcji zalewy (4 szklanki wody)zmieściło mi się prawie 4 kg buraków. Wyszło mi z tego 17 takich słoiczków po dżemie, to jest akurat porcja na obiad dla 2 osób. Jeszcze zrobiłam takie krojone tarczą do frytek i pokrojone w ćwierćplasterki, ale tamte już w piwnicy. Te buraki robią się naprawdę błyskawicznie i w zasadzie nie wymagają dokładnego trzymania się przepisu, do tej pierwszej zalewy (do grubiej krojonych)dodałam 3 goździki. A potem ta zalewa ze słoika bardzo dobrze się sprawdza do doprawiania barszczu czerwonego, np. na wigilię.
 

Załączniki

  • salatka_z_buraczk_w_moja.jpg
    salatka_z_buraczk_w_moja.jpg
    1,005.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Nic nie rozumiem
gruebel_2.gif
rofl.gif
mi ta ilość starczyła na 2 kg tartych buraków a szklankę miałam normalną na 250 ml wody; buraków nie ugniatałam za bardzo, żeby nie powiedzieć, że prawie wcale
icon_redface.gif

Może to zależy od położenia geograficznego i wilgotności powietrza
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Szarotka @ 6 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=759797Nic nie rozumiem
gruebel_2.gif
rofl.gif
mi ta ilość starczyła na 2 kg tartych buraków a szklankę miałam normalną na 250 ml wody; buraków nie ugniatałam za bardzo, żeby nie powiedzieć, że prawie wcale
icon_redface.gif

Może to zależy od położenia geograficznego i wilgotności powietrza
rofl.gif
Najważniejsze że się udały a tak naprawdę to zobaczysz za jakiś czas jak "nabiorą mocy urzędowej"
Prawie zawsze dorabiam jeszcze w zimie.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Zrobię tę sałatkę,wydaje się szybka w wykonaniu i łatwa. Lubię takie,no i burrrraki.... super sprawa..
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Zrób, naprwadę szybko sie to robi i jesli zrobisz część startych na grubej tarce a część pokrojonych to będziesz miała prawie 2 różne sałatki. A dobre to jest bardzo
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Samanto wyciągam, bo dzisiaj przytachałam z działki jakieś 6 - 7kg buraków, zrobię też Twoją sałatkę, zapowiada się pysznie
lecker.gif
.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Zrób, zrób, mam nadzieję że Ci będzie smakowała
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Tak naprawdę to tam jest więcej pisania niż całej roboty, sama zobaczysz. Ja każdego roku robię ją jesienią i potem jeszcze raz jak już się skończy. A tą zalewą doprawiam potem barszcz czerwony.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Eee, z moim MUMem żadne buraczki mi niestraszne choćby ich było i 100kg
icon_mrgreen.gif
, a zapowiada się pysznie bardzo lubię połączenie buraczków z czosnkiem
lecker.gif
.

Głupie pytanie, ten czosnek kroisz, czy wrzucasz cały?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Cały, nie ma się co szczypać. Ta sałatka naprawdę jest bezproblemowa.
Mówisz że MUM? Właśnie pozbyłam się tego cholerstwa co je kupiłam (Biffinett z Lidla) i mam prawo domagać się nowego sprzętu. Nie wiem, na raty albo jakiś zbiorczy prezent, zastanawiałam się czy to ma być KA czy coś innego. Łatwe w montażu? Chleb zagniecie?
PS Wiem że to nie ten watek i sorry ale się nasuwa...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Samanto ja kocham mojego MUMa, jeśli masz siłę i czas, to prześledź ten wątek, bo na prawdę warto:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20267
MUM ma dzbanek do koktajli, maszynkę do mielenia mięsa, zetrze Ci wiórki, pokroi plasterki i ma możliwość rozbudowy, ja dokupiłam sobie malakser, sitka do maszynki (drobne, pasztetowe i grube) do mięsa i tarczę do ścierania ziemniaków na placki, a to jeszcze nie wszystko
icon_mrgreen.gif
.
Zapomniałam, łatwe w montażu, chleb zagniecie, mało tego, ukręci biszkopt, babkę, sernik i co Ci się jeszcze zamarzy, a cena mniej zaporowa niż KA.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Mam malakser, maszynke do mięsa też, to samo z dzbankiem i nie o to mi chodzi. Tamten wątek przeczytałam od deski do deski przed zakupieniem tamtej pomyłki i w końcu decyzji nie umiałam podjąć. Chodzi o to żeby nie trzeba było zaciskać zębów i kląć pod nosem przy montażu poszczególnych części i ma zrobić wszystko z warzywami oraz ciasto tez , każde, z drożdżowym i chlebowym włącznie.