![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.557 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Ogórki warszawskie(konserwowe)
![]() *ogórki *marchew *pietruszka korzeń i natka *liść laurowy *ziele angielskie *pieprz *cebula(plastry) *gorczyca *chrzan(korzeń) *majeranek(gałązka) *koper(baldach) W słoiki kłaść wszystkie składniki.( ja kładę w słoiki średniej wielkości ) Marchew i pietruszkę kroję w talarki. Zalewa: * 4 szklanki zimnej wody * 1 szklanka octu 10 % * 2 płaskie łyżki soli * 1/2 szklanki cukru Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać ogórki. Pasteryzować 10-15 min( ja gotuję pare minut ,do zmiany koloru ogórków) |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.389 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Ha, moja tesciowa troche inaczej robila "warszawskie". Za pare dni ( dzis mam do obrobienia papryke i jablka spady) kupie ogorki i sprobuje Twojej wersji - ciekawam bardzo jak smakuja i czy w efekcie bardzo sie roznia.
Przepis mojej tesciowej ( robie je niezmiennie od niemal 40 lat!) jest tu. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.268 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Ja je robię dopiero od sześciu, ale z czystym sumieniem mogę polecić.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.268 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Wyciągam, bo to idealny przepis na niewielkie ilości posiadanych ogórków.
Jedna czwarta porcji zalewy wystarcza mi dokładnie na dwa słoiczki półlitrowe lub jeden litrowy. |
|
|
![]()
|
|
Sezon czas zacząć.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.532 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
Sezon czas zacząć. ![]() Ja już zaczęłam. Zupełnie przypadkiem google skierował mnie do przepisu teściowej qd i wg niego zrobiłam: tu się zamykają: ![]() a tu już ometkowane: ![]() Bardzo jestem ciekawa smaku. To moje pierwsze ogórki konserwowe. Po jakim, mniej więcej, czasie będą gotowe i będzie można spróbować? |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.981 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
hazo, probowalas juz te ogorki? mozesz ocenic? Mam do zrobienia dzisiaj ogorki i nie wiem czy zrobic te czy jakas salatke. Jestem troche "lewa" w przygotowaniu ogorkow, probowalam kilka razy i zawsze byly puste w srodku dlatego szukam czegos sprawdzonego.
Wiem, wiem, duzo zalezy od ogorkow. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.389 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Ja już zaczęłam. Zupełnie przypadkiem google skierował mnie do przepisu teściowej qd i wg niego zrobiłam: Bardzo jestem ciekawa smaku. To moje pierwsze ogórki konserwowe. Po jakim, mmozna jesc,mniej więcej, czasie będą gotowe i będzie można spróbować? Praktycznie po 24 godzinach sa gotowe _ spraktykowalam na niezamknietych sloikach ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.489 Dołączył: 24-February 11 Skąd: śląsk Użytkownik nr: 28.343 ![]() |
Wczoraj otworzyłam jeden słoik -pyszne. Polecam
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.398 Dołączył: 23-October 04 Skąd: Wroclaw Użytkownik nr: 131 ![]() |
Ja już zaczęłam. Zupełnie przypadkiem google skierował mnie do przepisu teściowej qd i wg niego zrobiłam: Bardzo jestem ciekawa smaku. To moje pierwsze ogórki konserwowe. Po jakim, mniej więcej, czasie będą gotowe i będzie można spróbować? Moje tez już gotowe, właśnie się przegryzają. Super przepis i znacznie łatwiejszy od mojego, z gotowaniem zalewy wraz z dodatkami. |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.981 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
Robie te ogorki od 5 lat. Bardzo smaczne. W tym roku zrobilam 20 sloikow.
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.398 Dołączył: 23-October 04 Skąd: Wroclaw Użytkownik nr: 131 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Janie, u mnie jest dokladnie tak samo. Ostatnio goscilam kolezanki mojej corki z gimnazjum. Przychodza raz na rok, (teraz juz z chlopakami albo mezami) zawsze wczesniej dostaje liste co mam ugotowac - czyli to co jadaly u nas kiedy przychodzily czasem po szkole. I rok w rok pytaja czy moga sobie wziac po sloiku ogorkow konserwowych. Wysylam je do piwnicy i panienki wychodza stamtad z dwoma sloikami kazda
![]() Wiec robie te ogorki i bardzo sie ciesze, ze dziewczynom smakuja. |
|
|
![]()
|
|
A ja w tym roku mam tylko dwa małe słoiczki warszawskich. Właśnie dziś sobie przypomniałam, że kiszonych mam sporo, a o konserwowych zapomniałam. Dużo się ich u mnie nie je, ale do wigilijnego śledzia muszą być. Niestety, u mnie już po sezonie i dziś na targu tylko jeden pan miał trochę ogórków, ale niespecjalnie pięknych, więc wzięłam tylko na słoik małosolnych i dwa słoiki konserwowych.
|
|
|
![]()
|
|
Pyszne te Twoje ogórki Janko, jeszcze mam trochę ...
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 2nd March 2021 - 12:31 |