![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 411 Dołączył: 26-November 07 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 6.447 ![]() |
Jedna z wariacji Fasolowego Brownie, tym razem Blondie :D a w dodatku z jabłkami - przepis dla II Fazy South Beach.(jak się nie doda jabłek będzie I Faza - w smaku ciasto przypomina wilgotny biszkopt)
Składniki: puszka białej fasoli - opłukanej i bardzo dobrze odsączonej 4 jajka - osobno białka i żółtka 2 łyżki oliwy(oleju, masła, margaryny) 1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty kilka kropel zapachu rumowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki fruktozy 2 średnie jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem Przygotowanie: -utrzeć żółtka z fruktozą, tłuszczem na puszystą masę -całość przelać do blendera i dodać herbatę, proszek do pieczenia, sodę i fasolę - dokładnie zmielić na gładką masę(jak będzie za gęste można dodać łyżke mleka) -ubić białka z pozostałą łyżką fruktozy -przełożyc białka do masy jajeczno fasolowej i delikatnie choć dokładnie wymieszać -na dnie silikonowej formy ułozyc niewielką warstwę jabłek, zalać masą i na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka -mozna posypac cynamonem -piec ok 55 min w 160-180 stopniach, sprawdzić patyczkiem czy dobre. Smacznego i zdrowego
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.341 Dołączył: 26-July 07 Użytkownik nr: 4.785 ![]() |
Niesamowite O_o ciasto z fasoli...
czy herbata to może być taka z torebki? np. saga czy coś... |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 411 Dołączył: 26-November 07 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 6.447 ![]() |
ja wzięłam właśnie taka z torebki (Tetley Strong dokładnie) - nadaje cudowny posmak ciastu no i pachnie bosko w całym domu podczas pieczenia
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.605 Dołączył: 16-February 08 Użytkownik nr: 7.679 ![]() |
To ciasto odwracamy, tak? Bo pierwotnie jabłka są na dole...
Jak duża forma? |
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.341 Dołączył: 26-July 07 Użytkownik nr: 4.785 ![]() |
Nie, chyba się nie odwraca.
CYTAT na dnie silikonowej formy ułozyc niewielką warstwę jabłek, zalać masą i na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka Na zdjęciach widać te "dolne" jabłka. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 219 Dołączył: 1-November 07 Skąd: Rzeszów Użytkownik nr: 6.067 ![]() |
w jakiej formie piec to ciasto? taka standardowa, mala, kwadratowa bedzie ok?
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.630 Dołączył: 20-July 07 Użytkownik nr: 4.710 ![]() |
Nurbiko jeste ś niesamowita.
Jeszcze powiedż że sama wymyslilaś to ciasto to ![]() xD też czekam na odp. jaka to foremka. |
|
|
![]()
|
|
tzn składniki wymysliłam sama, ale czytałam, że ciasto fasolowe jest bardzo popularne w Polsce - (na kaszubach? czy gdzieś, ale chyba dodaje sie mąkę w oryginale, ale głowy nie dam) to się nazywa legumina
![]() Piekłam w foremce 20/26/7 - to chyba taka średnia blacha. Jabłka układałam na dwie warstwy bo mi się za dużo obrało i jakbym wrzuciła tylko na góre to by zgniotły ciasto (ono jest konsystencji biszkoptu ale wilgotnego - coś jak brownie) bardzo ładnie rośnie, więc pewnie jakby upiec bez owoców to by wyrosło w kosmos ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.122 Dołączył: 3-September 05 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 709 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1 Dołączył: 29-April 08 Użytkownik nr: 8.920 ![]() |
Hej dziewczynki! Ja na SB od poczatku marca. Wlasnie robie to ciasto w formie muffinkow:) Pieknie rosnie w piekarniku:) Wkleje fotki jak sie zrobi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
A czerwona fasola sie nadaje?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Każda fasola się nadaje - problem jedynie w Waszych upodobaniach - np Kidney ma silniejszy "smak" fasoli - ale świetnie się nadaje do tego ciasta jeśli doda się kakao (zabije smak fasoli). Hernate zmieliłam w młynku przed dodaniem - nie chciałam miec w cieście fusów :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.122 Dołączył: 3-September 05 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 709 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
aga-a:
CYTAT("Nurbika") Hernate zmieliłam w młynku przed dodaniem - nie chciałam miec w cieście fusów :D ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
Każda fasola się nadaje - problem jedynie w Waszych upodobaniach - np Kidney ma silniejszy "smak" fasoli - ale świetnie się nadaje do tego ciasta jeśli doda się kakao (zabije smak fasoli). Hernate zmieliłam w młynku przed dodaniem - nie chciałam miec w cieście fusów :D Super, na pewno zrobie to ciacho ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sylwia18 daj znac jak wyszło
![]() 1. 2 jajka w całości 2. wypłukana i osaczona fasola 3. cukier, olej, dodatki (aromaty, kakao, skórka pomarańczowa, przyprawy korzenne) 4. proszek do pieczenia 5. pozostałe 2 jajka Zmiksowac do gładkości - jeśli będzie za rzadkie można dodac odrobinę mleka w proszku np. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłam. Taką wariację na temat fasolowego. Niezłe, ale... no własnie, ale. Ale nadal szukam idealnego ciasta.
Takie zrobiłam z kakao i przyprawą piernikową. Cukier dałam zwykły, 60 g. Zdjęcie mam, ale na razie w aparacie. Ponieważ na fasoli przeczytałam, że ma tylko 12 kcal/100 g, jest to dość dietetyczne ciasto. Dla dietkujących bardzo fajne (no tak, oponka mi się robi ;)). |
|
|
![]()
|
|
Fasola i 12 kcal?
![]() Nurbiko jutro kupię białą fasolę i zrobię w weekend ciacho wg przepisu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
Dziwne. Sprawdzilam fasolke biala w puszce / cannellini /: 130 kalorii w 100 g. 31 kalorii ma fasolka szparagowa.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 16:57 |