![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Wyłącznie dla cierpliwych :
Składniki : 2 szklanki mleka 40dag cukru 2 łyżki masła 4 łyżki kakao (niekoniecznie,tylko jak kto chce kakaowy) kawałek laski wanilii Mleko zagotować z wanilią.Laskę wyłowić,do mleka dodać cukier.gotować na małym ogniu,ąz nabierze kremowego koloru i kropla kajmaku kapnięta na zimny talerzyk nie rozpływa się. Trwa to ok. 3 godziny.Często mieszać,łatwo się przypala! Dodać masło i kakao,zagotować,wystudzić ucierając.Jeszcze letnie "wylać" na ciasto lub wafel. Smacznego |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.364 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
U mnie w domu robiło się identycznie. Potem uprościłam sobie i robię tak:
1,5 szklanki wody 250 g cukru 3 bardzo czubate łyżki mleka w proszku pełnego laska wanilii 1 łyżka masła Gotować mieszając, sprawdzać czy gotowy wlewając kroplę na spodeczek, jak szybko zastygnie to znaczy, że już wystarczy gotowania, wtedy wyjąć wanilię, dodać łyżkę masła i utrzeć. Wyłożyć na upieczony kruchy spód. Ja do częsci dodaję kakao lub bardzo drobno zmielone orzechy włoskie. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
tez już mam przepis "skrócony"
Skłdniki: 2 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 cukier waniliowy Wykonanie : gotowac 11 (tylko) minut można dodać 2 łyżki kakao lub tabliczkę gorzkiej czekolady |
|
|
![]()
|
|
oba kajmaki wykorzystuję (częściej drugi) w wersji kakaowej na mazurki
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.364 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
Muszę w tym roku spróbować ten z kremówki, bo nie znałam. A czy te 11 minut wystarczy? Nie będzie spływał? Mnie mniej więcej co drugi rok się zdarza, że przy próbie kropli wydaje się, że to już, a potem nie chce zastygnąć. Ale i tak zjadamy do ostatniego okruszka.
Próbowałam też metody M.Gessler z gotowaniem puszki mleka skondensowanego, ale to nie to. I ja czuję w smaku puszkę, to znaczy metal. U mnie mazurki kajmakowe są obowiązkowe na Wielkanoc, tak jak i mazurek cygański. Podałam swój przepis w wątku mazurkowym. |
|
|
![]()
|
|
11 minut to jest absolutnie maksymalny czas gotowania.Kilkanascie sekund dłużej i jest tak twardy,że trudno ugryść.Dlatego go lubię :twisted:
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 428 Dołączył: 19-January 06 Skąd: Falenica:) Użytkownik nr: 1.254 ![]() |
O, mam już typ na polewę mazurkową. Wybieram przepis skrócony.
"Jedenaście minut" - ileż to można zrobić w tym magicznym czasie.... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 320 Dołączył: 23-October 05 Skąd: Włocławek Użytkownik nr: 876 ![]() |
a ztego drugieg 11-minutowego przpeisu ile masy wychodzi?? znaczy na ile mazurkow?? Bo ciekawie wyglada ktos jeszcze probowal??
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.577 Dołączył: 24-September 05 Skąd: Yatton, UK Użytkownik nr: 778 ![]() |
kurcze że ja tu wczesniej nie weszłam...własnie wróciłam z 2 godzinnego postoju nad garnkiem z kajmakiem nastepnym razem nie będę się wygłupiała ;)
|
|
|
![]()
|
|
z obu moich przepisów wychodzi tyle samo kajmaku,na dużą ciastkową blachę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.828 Dołączył: 31-October 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 152 ![]() |
jobi a tego z kremówki nie trzeba ucierać? ani już dodawać masła?
Czytałam że kajmak żeby był lepszy trzeba utrzeć. A może mi się coś juz pomieszało. A co do ilości to powinno starczyć na 2 tortownice 25 cm, tak? |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.188 Dołączył: 15-September 05 Skąd: . Użytkownik nr: 750 ![]() |
Jobi- na pewno zrobie ten przepis skrocony... dzieki dobra kobieto
|
|
|
![]()
|
|
Aniks,masła nie trzeba dodawać,bo śmietana już jest "tłusta".A ucieranie jeszcze żadnemu kajmakowi nie zaszkodziło.Ja jestem leniwa i nie zawsze ucieram,też da się zjeść
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.868 Dołączył: 21-March 06 Użytkownik nr: 1.535 ![]() |
CYTAT(jobi) tez już mam przepis "skrócony" :oops: :oops:
Ooo, widzę dla siebie szansę na wykonanie mazurka kajmakowego. Jeszcze tylko jedno durne pytanie - śmietana kremówka to jaka? Bo ja oscyluję między kwaśną 12 a 18%, a to na pewno nie to :twisted: I jedna prośba - mógłby mnie ktoś nakierować na sprawdzony i możliwie najprostszy przepis na kruchy spód do mazurka? |
|
|
![]()
|
|
tu masz spód http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13101
a kremówka to słodka śmietana 30 lub 36 % |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 320 Dołączył: 23-October 05 Skąd: Włocławek Użytkownik nr: 876 ![]() |
oo dziekuje dziewczynki jutro bede robila wersje skrocona
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.744 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 ![]() |
CYTAT(jobi) 11 minut to jest absolutnie maksymalny czas gotowania.Kilkanascie sekund dłużej i jest tak twardy,że trudno ugryść.Dlatego go lubię :twisted:
A te 11 minut liczymy od momentu postawienia na gaz, czy od pojawienia się pierwszych bąbelków..? |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.828 Dołączył: 31-October 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 152 ![]() |
Johasia, to faktycznie bardzo dobre pytanie!
Jobi, powiedz jeszcze czy tego kajmaku starczy na 2 tortownice 25 cm, czy musze robić x2? |
|
|
![]()
|
|
Johasiu,liczymy od momentu zawrzenia .
Aniks,starczy spokojnie,to ma być najwyżej centymetrowa waestwa,bo jest bardzo słodki |
|
|
![]()
|
|
Jobi, wielkie dzięki za patent na kajmak z kremówki
Robiłam 2 razy z połowy porcji. Rzeczywiście nie można jasnego przetrzymać dłużej niż przepisowe 11 minut. Natomiast do drugiego dodałam 1/2 tabliczki czekolady i musiałam go nieco dłużej gotować, bo był za rzadki. Rewelacyjnie prosty przepis. 11 minut to nic w porównaniu z czasem, jaki trzeba było kiedyś stać przy kuchni i mieszać kajmak ze zwykłego mleka. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 14:13 |