![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.553 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Trier/Niemcy Użytkownik nr: 3 ![]() |
pozwalam sobie tutaj ten temat umiescic zeby nie zniknal
Autorem jest bajaderka: Drozdzowe ABC: 1. Drozdze powinny byc swieze, jezeli uzywamy suchych to powinny byc przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej ? zimne skladniki bardzo wydluza czas rosniecia ciasta. 3. Plyn powinien byc odpowiednio cieply, jezeli mieszamy drozdze z plynem to 45-46ºC, a jezeli mieszamy suche drozdze z maka to okolo 50ºC. 4. Miejsce, w ktorym rosnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple ? dobrym miejscem do tego jest piekarnik z wlaczona zarowka. Lub mozna rozgrzac piekarnik (najnizsza temperatura) prze 1 minute, wylaczyc I wtedy wlozyc ciasto do rosniecia. Problemy z ciastem drozdzowym: 1. Za gruba skorka - za duzo maki - za krotki okres rosniecia - temperatura piekarnika za niska 2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: - zle i za krotko wyrobione ciasto - dodano za duzo maki - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) - za niska temperatura piekarnika 3. Ciasto ma lekko kwasny smak - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo - ciasto roslo za dlugo 4. Ciasto nie chce rosnac - plyn uzyty do ciasta byl za zimny - ciasto jest zbyt sztywne I twarde - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne 5. Ciasto ma ciemne smugi - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka 6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury - niedokladne ?odgazowanie? ciasta podczas formowania - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem 7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu 8. Ciasto peka na bokach - zbyt goracy piekarnik - ciasto roslo za krotko - zle uformowany bochenek 9. Ciasto peka na wierzchu - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione 10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje - ciasto jest niedopieczone - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem 11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte - dodano za duzo maki - niewystarczajacy czas wyrastania - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) 12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza 13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy - ciasto roslo za dlugo - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple 14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie I jest grudkowate - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) - dodano za duzo maki podczas wyrabiania - ciasto nie bylo dobrze wyrobione - za niska temperatura piekarnika 15. Ciasto opadlo podczas pieczenia - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie _________________ Pozdrowienia, Ania "Happiness is good health and a bad memory." - Ingrid Bergman |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 56 Dołączył: 20-September 04 Użytkownik nr: 77 ![]() |
poprosze o informacje tlumaczaca drozdze suche na zwykle
![]() |
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 1.056 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Bielsko-Biała Użytkownik nr: 20 ![]() |
To ja też powtórzę: MĄKA NA CIASTO DROŻDŻOWE MUSI BYĆ PRZESIANA! Chodzi o to by jak najwięcej powietrza w tę makę "wtłoczyć". Kiedyś nie przesiewałam i ... kilka razy mi ciasto wyszło
Ale od kiedy przesiewam wychodzi właściwie zawsze. |
|
|
![]()
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 456 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 13 ![]() |
marinik - opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Tu jest dobra tabelka przeliczajaca drozdze suche na swieze - w uncjach, gramach i lyzeczkach
![]() http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.025 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Zawsze mam ten sam problem z przeliczaniem suchych na normalne.
Jedna łyzeczka suchych to ile świeżych? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.744 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 ![]() |
Wg tabelki z posta powyżej - to 7 g... No, ale jak już wyśledziła to Malgosimi - amerykańskie są ciut mocniejsze...
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.025 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Ziarenko napisała, że 2 łyzeczki to ok 7 g czyli 25 g świeżych. Ja jakaś ciemna jestem, nadal nic nie rozumiem
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.057 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Podkarpacie Użytkownik nr: 141 ![]() |
2 łyżeczki suchych drożdży waży 7 gram.
Te 7 gram suchych odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. czyli: 2 łyżeczki suchych=7g suchych=2,5 dkg świeżych |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 309 Dołączył: 17-February 08 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 7.705 ![]() |
Czy "nutricional yeast" które spotykam często jako przyprawę w przepisach wegańskich to są zwykłe drożdże, czy jakieś inne?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
Chyba jednak nie. Znalazlam cos takiego:
http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=278304 http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast Moze frakcja wege bedzie wiedziala wiecej. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 309 Dołączył: 17-February 08 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 7.705 ![]() |
dzięki, poszukam w sklepach ze zdrową żywnością. Albo czegoś, co to może zastąpić. Wysuszę zwykłe drożdże
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
A musisz suzszc? Nie wiem jaki to przepis, ale drozdze to drozdze. Dla pewnosci wstukaj przepis / albo wklej link /, to zobaczymy czy one sa tam w ogole potrzebne / te konkretny rodzaj /.
|
|
|
![]()
|
|
są używane jako przyprawa, tam , gdzie mają nadać "serowawy" posmak (np gdyby się komuś pizzy zachciało...). Myślę, że spróbuję te suche jeżeli je gdzieś znajdę, bo szczerze mówią to w Polsce nie widziałam. Najwyżej dojdę do wniosku, że niejadalne i tyle
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nadawac pizzy smak sera drozdzami?
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 8 Dołączył: 21-December 07 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 6.838 ![]() |
Nie wiem, czy to tutaj powinno być.. Ale mam pytanie, jak to jest z chłodzeniem ciasta drożdżowego w lodówce przez noc (takiego na bułki)? Przed wyrośnięciem czy po, i ile można je trzymać w lodówce?
|
|
|
![]()
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 259 Dołączył: 1-September 07 Użytkownik nr: 5.247 ![]() |
Nie wiem, czy to tutaj powinno być.. Ale mam pytanie, jak to jest z chłodzeniem ciasta drożdżowego w lodówce przez noc (takiego na bułki)? Przed wyrośnięciem czy po, i ile można je trzymać w lodówce? Ja mam przepis na rogaliki w ktorym ciasto po zarobieniu wkłada sie do lodowki albo nawet do zamarażalnika na 4 godziny i tam rośnie! Pewnie to zależy od przepisu. |
|
|
![]()
|
|
W lodowce ciasto rosnie, ale wolniej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 432 Dołączył: 15-November 07 Skąd: Jaworzno/Kilrush Użytkownik nr: 6.277 ![]() |
probuje dzisiaj piec moje pierwsze drozdzowe ciasto wg przepisu hazo http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12677&st=20
robie wszystko wedle przepisu, czy te odstane skladniki(jeszcze przed dodaniem maki) powinny tak ''pachniec'' alkoholem? czytalam, ze drozdze zamieniaja cukier na alkohol, moze to dlatego? boje sie, ze to ciacho bedzie niezjadliwe ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 05:57 |