![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Lekko kwaskowaty, zolciutki i puszysty mus. Jedna z wersji deseru bardzo popularnego w Portugalii.
![]() 2 owoce mango 1 pomarancza 200 ml smietany kremowki 125g jogurtu naturalnego 4 lyzki cukru 2 platki zelatyny (lub pelna lyzeczka zelatyny w proszku) 1 bialko jaja Zmiksowac mango na puree. Dodac sok wycisniety z pomaranczy, otarta skorke z 1/2 pomaranczy i cukier. Dodac jogurt, rozpuszczona w odrobinie wody zelatyne. Dobrze zmiksowac. Nastepnie wymieszac z ubita smietana i ubitym na sztywno bialkiem. Wstawic do lodowki do stezenia. Czasem jogurt zastepowany jest slodkim mlekiem skondensowanym, wtedy oczywiscie nie dodajemy juz cukru. Ja osobiscie lubie ten mus lekko zamrozony. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Musi byc pyszne
![]() Tylko mam jedno pytanie - tak orientacyjnie, ile wagowo bede mialy te platki zyelatyny? U mnie zelatyna jest w proszku i po prostu brak mi wyobrazni |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Znalazlam informacje na opakowaniu, ze 6 folii ( platkow) zelatynowych to 10 g. czyli 2 to gdzies tak 3,3333....
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Dzieki Agusiu
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pyszny wyszedl mi ten mus!!!
![]() Bardzo mangowy i nie za slodki - dzisiaj sprobuje w wersji lekko zamrozonej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.553 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Trier/Niemcy Użytkownik nr: 3 ![]() |
ehhh, ale wam fajnie
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.946 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 ![]() |
Agusiu, ale zes narobila - toz to pysznosc nad pysznosciami
Pyszne, uwielbaim, coprawda nie zdazylam jeszcze zjesc wersji mocno schlodzonej a raczej wylizywalam miseczke gdy nakladalam do salaterek ,ale nawet nie schlodzone jest wysmienite!!!!!!! Bardzo dziekuje !!! |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
Pycha, po prostu niebo w gębie!
|
|
|
![]()
|
|
Jak sie ciesze, ze Wam smakuje :!: :!: 8) 8)
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.999 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 160 ![]() |
prawdopodobnie zrobię jutro
pytanie..czy mogę nie dać białka? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.999 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 160 ![]() |
zrobiłam (ze skondensowanym mlekiem i bez białka)
pyszne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sorry Marghe, ze nie zdazylam na czas. naturalnie, ze mozna bez bialka
![]() Ciesze sie , ze smakowal ![]() Piekne zdjecie :!: |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
a moj byl bardziej żółty i nie tak puszysty. I też bez białka...
a, wiem, ja żelatyny nie umiałam obsłużyć - jak to zrobic z nasza sypka? |
|
|
![]()
|
|
Nie pomogę, bo miałam w płatkach
|
|
|
![]()
|
|
A skąd miałaś?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Zrobiłam dzisiaj-pyszne
![]() ![]() CYTAT(Malgosimi) a, wiem, ja żelatyny nie umiałam obsłużyć - jak to zrobic z nasza sypka?
Pewnie już wiesz jak,ale jeśli jednak nie to napiszę,może sie komuś innemu przyda ![]() Najpierw do miseczki lub garnuszka trzeba nalać zimnej wody-ok.50 ml-i do tego wsypać żelatynę i odstawić na ok.10 minut aż napęcznieje.Teraz można rozpuścić ją w mikrofali na najwyższej mocy ale trzeba pilnować żeby się nie zagotowała bo się potem nie zsiądzie.Można też rozpuścić ją na małym gazie w garnuszku lepiej nie mieszając tylko potrząsając garnkiem.I to wszystko ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziuniu, juz wiem, ale dziekuje!!!!
a jak taką w płatkach się obsługuje i moze wiesz, jak ja przeliczyc? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Tę w listkach najpierw wrzuca się do zimnej wody a po 10 minutach po prostu osącza w rękach(Nigella pięknie to pokazuje ;) )albo na sitku i rozpuszcza w gorącym płynie(albo w wodzie w której się moczyła)
Przelicza się mniej więcej tak: 12 listków=6 łyżeczek-na 1 litr płynu czyli 1 łyżeczka=2 listki |
|
|
![]()
|
|
dziękuję ślicznie, zapisuje w pamieci krótkotrwalej. Bo w długotrwalej bez sensu, bo przywieziona ze Słowacji sie skonczy, a w Polsce jej ni ma
|
|
|
![]()
|
|
acha i jeszcze jedno - czemu nie mieszac, tylko garnkiem poruszac?
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 08:57 |