![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
przepis Reinharta, wersja na sponge
Sponge: 2,5 szklanki maki 2 łyżeczki drożdży instant 1,25 szklanki mleka pełnego i ciepłego Ma bąblować 45-60 minut DODAĆ w kolejności 1 2/3 szklanki maki 1,5 łyżeczki soli 3 łyzki cukru 1 żółtko rozbełtane 1/4 szklanki masła rozpuszcoznego lub miękkiego 1 jajko z 1 łyżeczka wody do pomalowania wierzchow opcjonalnie Wyrabiac recznie 6-8 minut lub mikserem az odchodziod miski. zrobic test membrany*. Wyrastac 1,5-2 h w temp pokojowej, az powiekszy sie dwuktrotnie.. Zrobic 12 kulek (mocno naciagnietych). Lekko splaszczyc ulozyc na blaszce z pergaminem, posmarowac olejem z wierzchu, zostawic na 50-80 minut przykryte folią lub ściereczką. mozna posmarowac jajem jak powiększą się prawie 2 razy. Piec w 200 st 15 minut. Porządnie wystudzić (na siateczce oczywiście) * aby się w czasie WYRABIANIA ciasta przekonac, czy jest ono dobrze wyrobione robimy test windowpane - odrywamy z neigo malakleczke i rozciągamy i obracamy w różne strony - jeśłi uda nam się rozciągnąć tak, żeby powstała na środku cieniutka warstewka ciasta przypominająca witrażyk, membranę, błonkę - ciasto jest OK. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.646 Dołączył: 6-May 05 Skąd: znikąd Użytkownik nr: 506 ![]() |
Wstyd mi okrutnie bo juz polowy bul nie ma ale one sa wlasnie takie chamburgerowe.
Gdybym nie pozalowala cukru (dalam 2lyzki) i posypala sezamem to byłyby idealne. Sa mieciutkie, miekisz sie niemal listkuje, sa rewelacyjne. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
a Sylion swoje
bardzo się cieszę że smakowały!!! A które lepsze te, czy te drugie? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.646 Dołączył: 6-May 05 Skąd: znikąd Użytkownik nr: 506 ![]() |
te! mam uchowana jedna
jutro pstrykne zdjecie o ile jej nie zjem |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Syl z jakiej mąki je robiłaś?Małgosia nie było nic na temat mąki w książce?
|
|
|
![]()
|
|
650
![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT(dziunia) Syl z jakiej mąki je robiłaś?Małgosia nie było nic na temat mąki w książce?
Dziuniu, ja bojkotuję te wszytskie mądrości mąkowe - serio - tak jak potem w Pain a L'Ancienne napisałam. Wg mnei to jest bzdura jeśli chodzi o pieczenie w warunkach domowych (bo w domu jest tyle zmiennych decydujacych o wypieku, ze naprawde maka moim zdaniem nie miesci sie w pierwszej trójce) i przy polskiej numeracji wg stopnia oczyszczenia. I tak nie mamy do wyboru tych mąk, o których on pisze - a on z kolei nam zazdrosci mąki tortowej czy też francuskiej 45 i włoskiej 00 - cyzli drobno zmielonych. |
|
|
![]()
|
|
acha - ja uzywam juz TYLKO maki tortowej Lubelli lub Leader Price, które mają sporo białka 10,7-10,9 g/100g -czyli średnio jak na standardy amerykańskie, dużo jak na nasze - i jest drobnoiusio zmielona - czego nam zazdrosci Reinhart
Co do bułeczk - dzis robilam - wszyscy są zachwyceni - pyszne. Ale wlasnie doczytalam, że PR najbardziej poleca tę 1 wersję z mlekiem w proszku. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT(Malgosimi) Ale wlasnie doczytalam, że PR najbardziej poleca tę 1 wersję z mlekiem w proszku.
o a to dlaczego? |
|
|
![]()
|
|
podejrzewam, ze dlatego, że mu smakuje
CYTAT variation 1, however, makes particularly good hamburger buns
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Zrobiłam ale jeszcze rosną.Musiałam dolać mleka bo ciasto było okrutnie gęste,nie wiem czemu ale od dłuższego czasu muszę we wszystkich przepisach bułczano-chlebowych dodawać sporo więcej płynów niż w przepisie,do napoletany dzisiaj też musiałam dać szklankę i trochę wody.To chyba dlatego że mąkę trzymam w szafce przy grzejniku,pewnie wysuszona jest bardzo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.025 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Ja upiekłam. Musiałam dać więcej mleka. Bułeczki rozciągnęlam dość mocno i mimo,że urosły są dość płaskie- czyli idelane do hamburgerów. Pyszne
|
|
|
![]()
|
|
no ciekawe co z tym mlekiem
ja to nie wiem, ja u mnie bo... pomylilam sie przy sponge i dałam wszystiego po 2,5 a więc potem musiałamprzepis dostosowywac i w koncu mąkę i mleko i tak dałam na podstawie diagnozy organoleptycznej ![]() w kazdym razie super maja one skórkę taka miękką hamburgerową ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pyszne są!!! musiałam szybko robić zdjęcia bo rodzina czekała na kolację Są mięciutkie i plaskate czyli takie jakie powinny być
![]() Dzięki za przepis Małgosia ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
cieszę się bardzo! Zwłaszcza, że młody teraz już nie będzie może chciał tych konserwowanych
|
|
|
![]()
|
|
Na pewno nie będzie chciał bo już sobie kanapkę 'ze wszystkim' robi własnie Żałuję tylko że zapomniałam kupić sezam ale i bez niego są bardzo smaczne.
|
|
|
![]()
|
|
mi moje ,,dziecko" zakazało sypac sezamem
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.129 Dołączył: 13-September 04 Użytkownik nr: 18 ![]() |
moje właśnie urosły i czekają na "wjazd" do pieca
![]() |
|
|
![]()
|
|
alez się one popularne zrobiły
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.057 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Podkarpacie Użytkownik nr: 141 ![]() |
Wszyscy lubią zdrowe chleby, ale na "śmieciowego" hamburgera tez miewaja ochotę. A lepiej zjeść home made, niż kupować z McD.
Mój mały przedwczoraj zjadł pierwszego w życiu hamburgera, do tej pory tylko z ciekawością zerkał |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 12th December 2019 - 23:22 |