![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.470 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Nawiasem mówiąc, jaki to mazurek królewski? Kratka z ciasta i dżem morelowy/malinowy? Zupełnie o nim zapomniałam. W mojej wersji to kruchy spód, kratka z ciasta Upieczone na złoto, a na wystygnięty różne konfitury lub dżemy w każdej z kratek: malinowe, wiśniowe, morelowe, porzeczkowe,truskawkowe pomarańczowe, figowe i tak dalej, co pod ręką ( idealne do wykorzystania małych resztek w słoikach). Wersja dookólna przewiduje lukier, ja odpuszczam, za słodko. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.486 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Wiecie co. lubię pasjonatów, osoby nietuzinkowe, nie całkiem przewidywalne, a nawet lekko nieobliczalne, ciekawe i nie nudne. ![]() Jednym słowem - wariatki. ![]() Przypadkiem natrafiłam dziś na przepis Margot, który testowałyśmy kiedyś z Maraą tylko dlatego, że sernik miał wyjść z zakalcem: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...%F1ski&st=0 Idealna ilustracja przypadku. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.240 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 44.138 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
Czy jest tu wspomniany mazurek marchewkowy?
Nie wyobrażam sobie! Gdzie on? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.879 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Ja chyba się łapię na miano wariatki
![]() Kermidt, tu chodzi o spód do tego mazurka , w składzie trochę startej marchwi, ale , ale ja robiłam z marchewki pełną gęba , a co O tu https://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/04/...archewkowy.html hm, spód też mógłby być tą marchewką i góra też ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.470 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Ja chyba się łapię na miano wariatki ![]() Kermidt, tu chodzi o spód do tego mazurka , w składzie trochę startej marchwi, ale , ale ja robiłam z marchewki pełną gęba , a co O tu https://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/04/...archewkowy.html hm, spód też mógłby być tą marchewką i góra też ![]() Dorzucę informację, że marchewka krojona w kostkę, w słodkiej zalewie ( syropie) funkcjonowała w cukiernictwie jako bakalia ![]() Były to lata 60 i 70 ubiegłego stulecia. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.879 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Dorzucę informację, że marchewka krojona w kostkę, w słodkiej zalewie ( syropie) funkcjonowała w cukiernictwie jako bakalia ![]() Były to lata 60 i 70 ubiegłego stulecia. No właśnie w przepisie, lata 80 było ,że można kupić taką kandyzowaną w słoiku , ale ja wtedy nigdzie nie kupiłam bo nie było. W innym czasopiśmie był przepis na ten specjał, ale jakoś nie zrobiłam, zrobiłam 11lat temu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 294 Dołączył: 3-May 07 Użytkownik nr: 3.909 ![]() |
Dorzucę informację, że marchewka krojona w kostkę, w słodkiej zalewie ( syropie) funkcjonowała w cukiernictwie jako bakalia ![]() Były to lata 60 i 70 ubiegłego stulecia. Marchewka kandyzowana nadal jest używana do keksów. Również wiele innych warzyw np. cukinia czy pasternak kandyzowane i barwione. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 19th April 2021 - 16:55 |