To są trzy przepisy na kruche ciasto, które robiłam jako bazę pod mazurki. Wszystkie trzy są świetne i mogę polecić z czystym sumieniem.
Kruche ciasto wg. Marka Łebkowskiego, magazyn "Kuchnia" kwiecień 2000
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 22-procentowej*
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce*.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim dwie formy*, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C.
* nie miałam śmietany więc dałam dodatkowe żółtko
* nie chłodziłam z braku czasu, wyłożyłam od razu i upiekłam, nie rwało się
* miałam formy aluminiowe, z niskim brzegiem o średn. 24 cm, których nie smarowałam niczym (kruche ciasto jest tłuste więc nie przywiera).
Kruche ciasto wg. Nelli Rubinstein, "Kuchnia Nelli" wyd. 1990r.
115 g masła o temp. pokojowej
3 łyżki stołowe cukru
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki stołowe mąki
0,5 łyżeczki soli
Masło rozetrzeć łyżką lub rękami, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i sól. Gdy wszystkie składniki zostaną już dokładnie wymieszane, ciasto zebrać w kulę. Przeturlać ją kilka razy po dnie miski, by przykleiły się do niego wszystkie okruszki. Gdyby okruszki okazały się zbyt suche, należy zebrać je w jednym miejscu, pokropić wodą i przykleić do reszty ciasta.
Ciasto można rozwałkować i wyłożyć nim formę lub wylepić formę używając palców. Formy nie należy smarować tłuszczem. Piec 12 min. w temp. 205 stop. C.
* forma do tarty o średnicy 25 cm
Kruche ciasto Dziuni
120 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 czubata szkl mąki
0,5 łyżeczki soli
Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i utrzeć.
Mąkę wymieszać z solą, dodać do masy maślano-żółtkowej. Zagnieść ciasto, utoczyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
Ciasto piec w temp. 200 stop. C, 10-12 min.
Kruche ciasto wg. Marka Łebkowskiego, magazyn "Kuchnia" kwiecień 2000
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 22-procentowej*
Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce*.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyłożyć nim dwie formy*, nakłuć widelcem i piec 15 min. w temp. 200 stop. C.
* nie miałam śmietany więc dałam dodatkowe żółtko
* nie chłodziłam z braku czasu, wyłożyłam od razu i upiekłam, nie rwało się
* miałam formy aluminiowe, z niskim brzegiem o średn. 24 cm, których nie smarowałam niczym (kruche ciasto jest tłuste więc nie przywiera).
Kruche ciasto wg. Nelli Rubinstein, "Kuchnia Nelli" wyd. 1990r.
115 g masła o temp. pokojowej
3 łyżki stołowe cukru
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki stołowe mąki
0,5 łyżeczki soli
Masło rozetrzeć łyżką lub rękami, dodać kolejno cukier, żółtka, mąkę i sól. Gdy wszystkie składniki zostaną już dokładnie wymieszane, ciasto zebrać w kulę. Przeturlać ją kilka razy po dnie miski, by przykleiły się do niego wszystkie okruszki. Gdyby okruszki okazały się zbyt suche, należy zebrać je w jednym miejscu, pokropić wodą i przykleić do reszty ciasta.
Ciasto można rozwałkować i wyłożyć nim formę lub wylepić formę używając palców. Formy nie należy smarować tłuszczem. Piec 12 min. w temp. 205 stop. C.
* forma do tarty o średnicy 25 cm
Kruche ciasto Dziuni
120 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 czubata szkl mąki
0,5 łyżeczki soli
Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i utrzeć.
Mąkę wymieszać z solą, dodać do masy maślano-żółtkowej. Zagnieść ciasto, utoczyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz.
Ciasto piec w temp. 200 stop. C, 10-12 min.