![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.268 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Dużo mi się tej zalewajki ugotowało, więc wczoraj zjedliśmy porcję z ziemniakami, a do dzisiejszej dodałam podduszone na maśle rydze. Zainspirował mnie przepis na zalewajkę radomszczańską, do której dodaje się gąski:
http://www.festiwal-zalewajki.radomsko.pl/...towac-zalewajke Wyszła pyszna. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.996 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
taką z gąskami robiła moja mama
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.268 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
W '"moim" wiejskim lesie podobno są gąski, ale na oczy nie widziałam. Za to rydze mam za płotem.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.996 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
Dzisiaj trafiłam przepis na zalewajkę świętokrzyska gdzie jest marchewka, pietruszka i inne warzywa. Ani trochę nie przypomina tego przepisu. Znaczy się, ma żur w składzie ale dziewczyna nazwała ja świętokrzyska. Mieszka w Ostrowcu więc tuż obok. Blogerka oczywiście. Kurczę, znam zalewajkę 60 lat i nigdy w niej żadnych warzyw nie było. Mama pochodzi ze wsi i wszyscy tam tak gotowali te zalewajkę. Teraz my gotujemy i jedynie ten koperek jest takim urozmaiceniem tego przepisu.
|
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.434 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
Bo to kiedyś była bieda zupa, a teraz jest na bogato
![]() A znasz Krysiu zarzuckę? Moja babcia taką gotowała i była pyszna. |
|
|
![]()
|
|
U mnie mówi się zarzucajka. Baaaaardzo dobra. Ja mam już swoją wersję tej zupy.
|
|
|
![]()
|
|
Moja teściowa gotowała zarzutkę. To był taki biedny, rzadki kapuśniak.
|
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.434 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
Tak!
|
|
|
![]()
|
|
Moja mama gotowała najpierw na kawałkach kiełbasy. Jak się nam byt poprawił to na żeberkach. I to najlepiej wędzonych. Kapusty było dużo. Normalnie łyżka w niej stała. Ja też robię na wędzonych zeberkach lub kościach schabowych. Pod koniec gotowania podsmażam plasterki kiełbasy z cebulą i dodaje. I hit na koniec. Trochę zupy ogonowej i to koniecznie z Winiar, mieszam z odrobiną wody i dodaje do zupy. Kilka minut gotowania i gotowe. Wyznałam wam tajemnicę najlepszej zarzucajki pod słońcem. Każdy kto ja jadł pytał o przepis. Nie zdradziłam nikomu tego ostatniego składnika. Była teściowa próbowała taka sama ugotować i nigdy jej nie wyszła
![]() |
|
|
![]()
|
|
Założyłabyś Krysiu temat z przepisem na tę Twoją doskonałą, w dodatku tajemną zarzucajkę, bo tu się zaraz zgubi, a szkoda.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak tylko będę w domu i pod ręką będzie komputer.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 2nd March 2021 - 11:48 |