- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Świętokrzyska zalewajka
z tego przepisu
- 75 dag ziemniaków,
- 0,5 l żuru,
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku,
- 25 dg kiełbasy (białej lub wędzonej),
- 2 plastry wędzonego boczku,
- odrobina śmietany,
- liść laurowy,
- ziele angielskie (3 lub 4 ziarnka),
- sól i pieprz do smaku,
- słonina do okraszenia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojone ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach.
Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie namoczone wcześniej grzyby.
Żur doprawiamy z 3-4 łyżkami śmietany. Dodajemy posiekany czosnek.
Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ja dodałam kilka grzybków i trochę majeranku,kiełbasę i boczek pokroiłam w kostkę.
z tego przepisu

- 75 dag ziemniaków,
- 0,5 l żuru,
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku,
- 25 dg kiełbasy (białej lub wędzonej),
- 2 plastry wędzonego boczku,
- odrobina śmietany,
- liść laurowy,
- ziele angielskie (3 lub 4 ziarnka),
- sól i pieprz do smaku,
- słonina do okraszenia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojone ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach.
Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie namoczone wcześniej grzyby.
Żur doprawiamy z 3-4 łyżkami śmietany. Dodajemy posiekany czosnek.
Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Ja dodałam kilka grzybków i trochę majeranku,kiełbasę i boczek pokroiłam w kostkę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: