![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.014 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
edit: W tej chwili znalazłam w "Smakach i aromatach" prawie wszystko o blinach, łącznie ze składnikami i smażeniem. To już mamy. Natomiast chcę przytoczyć, co podaje się do blinów i jak się je jada. Seniorko, wydaje mi się, że te informacje lepiej byłoby podać jako kolejny post w tym temacie: http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1501419 niż przy tym przepisie, który nie jest jedynym na forum przepisem na bliny. Więcej osób z nich wówczas skorzysta. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.443 Dołączył: 13-August 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.341 ![]() |
Załatwione. Uzupełnię w innym miejscu i o innym czasie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.305 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Bliny. Wreszcie zrobiłam i wczoraj na obiad dalam i dzisiaj odgrzalam zawiniete w folie w piekarniku.
Cieszyly sie ogromnym powodzeniem. Z ciekawskich dodatkow zupelnie nieklasycznych polecam: ser mascarpone i pesto alla siciliana. Pest klasyczne genuenskie, z bazylii nie pasuje, ale to z pieczonej papryki z ricotta - znakomicie! Furorę zaś zrobiła papryka w jablkach wyciągnięta na te okazje ze spiżarki. Bliny smarowane wytrawnym musem, chrupiąca papryka.. mniaam! |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.014 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Dziś zrobiłam z wędzonym łososiem i pastą/dipem z ugotowanego brokuła, czosnku i niewielkiej ilości gęstego jogurtu. Wyszło smacznie i bardzo kolorowo.
Zamiast mąki pszennej - pełnoziarnista orkiszowa. |
|
|
![]()
|
|
Zachciało mi się blinów, nastawiłam drożdże, a tu zonk - w lodówce tylko jedno jajko. Dodałam więc łyżkę nasion chia rozmieszanych i zmiksowanych z 1/3 szklanki wody korzystając z tej podpowiedzi:
http://eco-zen.pl/ale-jaja-czyli-czym-zast...-ciescie-vegan/ Mleka też było za mało, więc dolałam wody. Czekam, aż ciasto wyrośnie i zastanawiam się, co z niego wyjdzie... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.753 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Miałaś rację, pycha!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.305 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Zachciało mi się blinów. Podam dziś wieczorem do śledzi. Przyszłam do tego wątku szukać innych dodatków niż klasyczne i jak to dobrze mieć pod ręką Wasze doświadczenia!
Zaraz wyciągnę ze spiżarki pesto z czosnku niedźwiedziego! I paprykę w jabłkach - mam jeszcze jeden słoik! |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.693 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Czas zmierzyć się z tematem. Rozmrażam drożdże.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.693 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Zapomniałam podzielić się wrażeniami. Ze śledziem mi nie podeszło, za to ze śmietaną z czosnkiem rewelacyjne. Trochę za gęste zrobiłam i źle mi się nakładało i nieco za grube przez to wyszły.
|
|
|
![]()
|
|
W końcu dorwałam mąkę gryczaną (co prawda z niezbyt lubianej firmy, ale machnęłam na to ręką) i będą dziś na kolację.
![]() Dla mnie nie ma za grubych blinów - imo im grubsze, tym pulchniejsze. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 19th January 2021 - 02:32 |