- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Bliny
Źródło przepisu – Kuchnia polska PWE 1982
20 dag mąki pszennej (u mnie ostatnio orkiszowej)
20 dag mąki gryczanej
2 dag drożdży
2 jajka
cukier (daję czubatą łyżeczkę cukru pudru)
ok. 3/4 l mleka
3 dag masła lub margaryny
sól
8 dag tłuszczu do smażenia (moim zdaniem najlepszej jest klarowane masło)
Mąkę pszenną i gryczaną oddzielnie przesiać. Do pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4 l mleka. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtka, pianę z białek, topione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na 1/2 cm grubo, smażyć szybko z dwóch stron na równym ogniu.
Usmażone bliny układać na ogrzanym półmisku i zaraz podawać. Dodatki: topione masło, śmietana, pasta śledziowa, kawior.
Moje uwagi:
Swego czasu robiłam bardzo często, bo dziecko za nimi przepadało. Oprócz wymienionych dodatków pasują do nich m.inn. pasty tuńczykowa i łososiowa.

Źródło przepisu – Kuchnia polska PWE 1982
20 dag mąki pszennej (u mnie ostatnio orkiszowej)
20 dag mąki gryczanej
2 dag drożdży
2 jajka
cukier (daję czubatą łyżeczkę cukru pudru)
ok. 3/4 l mleka
3 dag masła lub margaryny
sól
8 dag tłuszczu do smażenia (moim zdaniem najlepszej jest klarowane masło)
Mąkę pszenną i gryczaną oddzielnie przesiać. Do pszennej dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/4 l mleka. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Dodać mąkę gryczaną i tyle mleka, aby ciasto było gęste jak śmietana. Wybijać starannie łyżką, dodając żółtka, pianę z białek, topione masło i sól. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Małą patelnię smarować tłuszczem, nalewać ciasta na 1/2 cm grubo, smażyć szybko z dwóch stron na równym ogniu.
Usmażone bliny układać na ogrzanym półmisku i zaraz podawać. Dodatki: topione masło, śmietana, pasta śledziowa, kawior.
Moje uwagi:
Swego czasu robiłam bardzo często, bo dziecko za nimi przepadało. Oprócz wymienionych dodatków pasują do nich m.inn. pasty tuńczykowa i łososiowa.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: