Gravlax - czyli losos w stylu szwedzkim*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
600-700 g swiezego lososia
duzy peczek kopru (min 200g - na stoiskach z warzywami sa wagi ;))
1/2 szkl cukru
1/4 szkl soli (grube krysztalki)
po 1 lyzce pieprzu czarnego i bialego (jak jest kruszony latwiej, ale moze byc tez caly)

Jesli jest to 600g fileta jest ok. Jesli kawal calej ryby przkroic na pol i wyfiletowac.

Cukier sol i pieprze <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> utrzec w mozdzierzu.
Obie czesci fileta posypac przyprawami, polozyc na jedna koper i przykryc drugim filetem. Polozyc na polmisku i zawinac szczelnie w folie. Obciazyc drugim talerzem czy deska.
Wstawic do lodowki na 3 dni co 12 godzin odlewajac nagromadzony plyn.
Po 2 dniach zeskrobac przyprawy i kroic w poprzek wlokien, lekko ukosnie cieniutkie plasterki.
Podawac przybrane cytryna i koprem.
Takze kaparami.

Mozna podawac na jednym polmisku, lub bardziej oficjalnie/elegancko jako pojedyncze porcje na porcelanowych lyzeczkach chinskich.

Kocham ta rybe
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
aj

przykro mi, ale surowych ryb w ciazy sie nie poleca :|
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Ups...
To poczekam do maja,dobrze,ze powiedzialas,bo nie wiedzialam o tym.
A szkoda,bo lubie na bagietce z maselkiem,a do tego jeszcze duzo koperku...
Dobra,juz nawet nie marze,bo sie zaslinie :mrgreen:
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zaciekawił mnie ten przepis... Sylciu wcinałaś tę rybkę?
Czy ja znajdę gdzies w Krakowie pysznego i na tyle świeżego łososia, żeby można go było smakować tak podanego?...
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Malgosimi, zdjęcia niestety nie widać
icon_sad.gif

Przepis brzmi smakowicie. Coś czuję, że któryś zagości na moim stole wigilijnym w tym roku
icon_smile.gif


Dziękuję za &quot;inspirację&quot;
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Przeglądając przepisy &quot;rybne&quot; natrafiłam na ten - przypomniał mi się smak dzieciństwa, kiedy mama z babcią robiły takie ryby solone - najczęściej flądrę i łososia bałtyckiego. Ja ostatnio robiłam z norweskiego. Ale używam tylko soli, wkładam do woreczka i po 3-4 dniach opłukuję. Pyyyyyyycha.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Albo będzie przebój, albo kompletna klapa.
icon_lol.gif
Znalazłam ten przepis w książce Ryby i owoce morza wydawnictwa Parragon. Pomyślałam, że raz kozie śmierć.
icon_lol.gif


dwa filety z łososia ze skórą o wadze około 450 g każdy
5 łyżek świeżego posiekanego koperku
115 g soli morskiej
50 g cukru
1 łyżka grubo zmielonego białego pieprzu

- filety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć
- jeden z filetów ułożyć na niemetalowym naczyniu skórą na dół
- wymieszać koperek, sól, cukier i pieprz
- obłożyć mieszanką pierwszy filet i przykryć to drugim filetem skórą do góry
- przykryć ryby talerzem i obciążyć czymś ciężkim
- schładzać w lodówce 2 dni, przewracając złożoną rybę mniej więcej co 12 godzin i polewając sokiem, który się wytworzył
- wyjąć łososia w solanki, pociąć na cieniutkie plasterki uważając, żeby nie przekroić skórki
- podawać z chlebem posmarowanym masłem oraz przybraniem z cytryny i koperku


Zrobiłam wczoraj, zmniejszyłam odpowiednio proporcje, rzeczywiście intensywnie puściło sok. I bardzo ładnie pachnie. Strasznie jestem ciekawa smaku.

Tak to wygląda dzisiaj

_o_3.jpg

_o_1.jpg

_o_5.jpg
 

Załączniki

  • _o_3.jpg
    _o_3.jpg
    78.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _o_1.jpg
    _o_1.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 0
  • _o_5.jpg
    _o_5.jpg
    83.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ciekawe, jak to wyjdzie
icon_smile.gif
. No, Szwedom smakuje, więc może nie będzie tak źle. Za akt odwagi uważam tu eksperyment z prawie kilogramem łososia - ja bym pewnie próbowała z dużo mniejszej porcji.
icon_smile.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
No przecież jasne, że próbowałam z mniejszej, pisałam, że zmniejszyłam proporcje.
icon_lol.gif



Edit: no dobra, nie pisałam tego jasno i wyraźnie. Ale zmniejszyłam o ponad połowę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
ahaaa, to nie rozszyfrowałam prawidłowo hasła &quot;odpowiednio&quot;
icon_lol.gif
.
Mam nadzieję, że wyjdzie smaczne, daj koniecznie znać
daumen.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Dziękuję, Vidarko. Już linki mi podesłała Bea na pw, a ja zaraportowałam wątek i poprosiłam modów, żeby według uznania wywalili wątek, albo połączyli.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Kawo, jak tak właśnie robię łososia... do pieczenia. Jest pyszny. Muszę więc kiedys spróbować zanim go upiekę.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
A jak Ci Kawo smakował tak przygotowany łoś?
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Bardzo. Zjadłam wczoraj sporą porcję z ogórkiem małosolnym. Tylko, choróbcia, za dużo soli dałam, bo słony niemiłosiernie. Chyba coś pochrzaniłam w proporcjach. Jeszcze jest ponad pół, może z kawałkiem spróbuję tak, jak jaxja?

Na pewno będę powtarzać.
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
O, to i ja się odważę. Nie jadłam jeszcze tak spreparowanego mięsa rybiego.