Clafoutis z jabłkami.

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Clafoutis z jabłkami.

Puszysty, lekki, bardzo smaczny deser.
Można go też zrobić w kilku małych miseczkach do zapiekania.

1941.jpg


3 jabłka
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 – 2 łyżki masła
cukier puder do posypania

1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy jabłka i podsmażamy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego – ja używam okrągłego o średnicy 22 cm (mierzone u góry, dołem jest mniejsze) i wysokości 6 cm.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, mleko i śmietankę, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
3. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy naczynie do pieca, nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 – 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
4. Po wyjęciu z pieca clafoutis prawdopodobnie nieco opadnie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
brzmi i wygląda super
icon_smile.gif
też mnie ten jogurt interesuje 8)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
CYTATa mozna czyms zastapic smietanke??
Przepisów na clafoutis jest masa. Rożnią się proporcjami użytego mleka i śmietany, a niektóre zalecają użycie tylko śmietany, niektóre tylko mleka. Więc spokojnie możecie użyć mleka w miejsce śmietany.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Jogurtem bym śmietanki nie zastępowała, ale mlekiem można spokojnie
icon_smile.gif


A w oryginale tego przepisu sama kremówka była :mrgreen:
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
czy konieczne jest piecznie w formie zaroodpornej?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
CYTATczy konieczne jest piecznie w formie zaroodpornej?
TAK- masa jest bardzo rzadka, nieomal jak ciasto naleśnikowe, więc mogłaby "uciec" ze zwykłej blaszki.
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
wyczarowałam to cudo na deserek po obiadku i poweim wam kobietki ze wspaniałe..szybkie i pyszne...podawałam polane miodkiem
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
A formę żaroodporną należy przykryć podczas pieczenia?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
CYTATA formę żaroodporną należy przykryć podczas pieczenia?
Nie, nie trzeba. Ja nie przykrywałam
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja zrobiłam wczoraj w kokilkach, bardzo podobnie robię tzw. grzybka, tylko go smażę na patelni i muszę powiedzieć, że sposób zapieczenia tego a nie smażenia bardzo mi podpasował, jedyne co mi nie odpowiadało, to to, że to takie mało słodkie było, jak na deser No ale każdy ma inny gust, jeśli będę robić następnym razem, to na pewno zwiększę sobie ilość cukru. Podawałam z sokiem z leśnych malin, przeze mnie zbieranych
Niestety zanim wzięłam aparat opadło mi, a było na prawdę pięknie wyrośnięte, tu już po opadnięciu:
omletywkokilkach0039am.jpg

omletywkokilkach0018vj.jpg

omletywkokilkach0044jw.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Beatko :shock: :shock: :shock: przepiękne fotki!!!
icon_razz.gif
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Beata litosci,jakie to piekne :shock: