- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Clafoutis z jabłkami.
Puszysty, lekki, bardzo smaczny deser.
Można go też zrobić w kilku małych miseczkach do zapiekania.
3 jabłka
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 – 2 łyżki masła
cukier puder do posypania
1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy jabłka i podsmażamy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego – ja używam okrągłego o średnicy 22 cm (mierzone u góry, dołem jest mniejsze) i wysokości 6 cm.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, mleko i śmietankę, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
3. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy naczynie do pieca, nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 – 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
4. Po wyjęciu z pieca clafoutis prawdopodobnie nieco opadnie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
Puszysty, lekki, bardzo smaczny deser.
Można go też zrobić w kilku małych miseczkach do zapiekania.

3 jabłka
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1 – 2 łyżki masła
cukier puder do posypania
1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy jabłka i podsmażamy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego – ja używam okrągłego o średnicy 22 cm (mierzone u góry, dołem jest mniejsze) i wysokości 6 cm.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, mleko i śmietankę, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
3. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy naczynie do pieca, nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 – 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
4. Po wyjęciu z pieca clafoutis prawdopodobnie nieco opadnie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.