IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Sposób na szybkie mięso*
hazo
post 22 Feb 2006, 19:09
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.360
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Czy ktoś robił mięso wg takiego przepisu:

Cytuję przepis podany na
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...&w=28696022

"Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe."

Ja z tego przepisu zrobiłam kawałek mięsa od szynki. Dodatkowo przed włożeniem do wody obsypałam czerwoną słodką mieloną papryką. Mięso ważyło 1,40 kg, wzięłam 1,5 litra wody, pozostałe proporcjonalnie zmniejszyłam. Wyszło tak:

Załączony plik  0602221813299ax.jpg ( 16.58K ) Suma pobrań: 11


Może gdzieś tu jest ten przepis, ale nie mogłam znaleźć. Wpisałam, bo warto zrobić. Pracy mało, a efekt bardzo dobry.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nurthena
post 22 Feb 2006, 23:43
Post #2


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 320
Dołączył: 23-October 05
Skąd: Włocławek
Użytkownik nr: 876



Chyba Kasha juz podawala ten przepis
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10017 to chyba ten sam ;););)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 23 Feb 2006, 09:46
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Ja próbowałam juz ten przepis, bardzo fajny, ale osobiście wolę przepis gargamela, też z forum GW. Za autorem: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...9534&a=31531976
Pracy jeszcze mniej, a efekt murowany!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
E_S_C
post 7 Dec 2008, 21:54
Post #4





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 22
Dołączył: 1-October 08
Użytkownik nr: 11.088



Robiłam ten schab i niestety woda dostała się do worka. Ależ mi wyszło pasqdztwo ! icon_smile.gif Teraz każdy schab robię na parze. Jest mięciutki i soczysty i trudno go źle zrobić icon_smile.gif . A oto przepis : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26511
Pozdrawiam
E_S_C
Go to the top of the page
 
+Quote Post
adrijah
post 8 Feb 2010, 14:24
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.548
Dołączył: 18-May 07
Skąd: Skierniewice
Użytkownik nr: 4.081



zrobiłam małą porcję z piersi z kurczaka, trochę suchawa wyszła, ale mimo to bardzo smaczna



świetnie się sprawdza w kanapce z majonezem, chrzanem i papryką icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Vanilka
post 7 Sep 2010, 07:57
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 546
Dołączył: 9-August 10
Użytkownik nr: 22.824



Podnoszę, bo zrobiłam, ale wg przepisu gargamela podanego przez imamcia.
Pyszny, a roboty prawie wcale icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniam_123
post 27 Sep 2010, 10:58
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.310
Dołączył: 5-March 09
Skąd: Leżajsk
Użytkownik nr: 14.366



Robiłam i ja, nawet kilka razy, z różnych kawałków mięsa, szynka, łopatka ,pierś, jednak z szynki wychodzi najsmaczniejsze, no i poleży w lodówce przez kilka dni i nic jej się nie dzieje (bo trudno jest zjeść ok kilo szynki w dwa dni). lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th November 2019 - 17:04