Babka piaskowa

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepis podkradłam stąd http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis7439.html

Babka piaskowa

5 jaj,
12 łyżek cukru,
1 i 1/2 szkl. maki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny,
cukier puder do posypania babki

margaryne rozpuscic na gazie i ostudzic, mąkę przesiac i połączyc z proszkiem do pieczenia całe jaja i cukier ubic mikserem na puszystą masę, teraz należy odstawic mikser- nie bedzie juz potrzebny. Do masy dosypujemy po 1 łyzce mąki (stopniowo) delikatnie mieszając ciasto warzechą( drewniana łyzką), na koniec stopniowo wlewamy ostudzona margarynę, mieszamy aby skladniki sie połączyły, ciasto wkladamy do piekarnika na 170 stopni na 45 minut (moim zdaniem czas pieczenia jest ZDECYDOWANIE za krótki...ja zawsze piekę ponad godzinę,ok 1h 15 min).

Robiłam tą babę na świąta- zdecytowanie najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek jadłam! o wiele lepsza niż piaskowa sklepowa
icon_wink.gif
była pyszna nawet po 6 dniach (dłużej nie przetrwała)
dziękuję Ince21 za świetny przepis
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
oj jak się cieszę że ktoś jej zechciał spróbować :mrgreen: wprawdzie nie jest moja ale do dzisiaj pamiętam ten smak...pyyyyszna
icon_razz.gif
Iguanko i jak próbowałaś już??
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
oj strasznie sie ciesze Owieczko że tak smakowało :banana: ja też jestem zachwycona tą babką nie dla mnie podziekowania ale dla Inki
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Zachęcona zachwytami właśnie upiekłam taką oto babkę:



Prawie według przepisu, dodałam tylko trochę ekstraktu waniliowego i szklankę mąki ziemniaczanej zamieniłam na skrobię kukurydzianą.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Hazo pięknie wygląda!! napisz jak smakuje po wypróbowaniu ;)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Hazo
eek2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
Dla mnie ta babka była zbyt sucha. Podejrzewam, że przyczyną może być zamiana mąki ziemniaczanej na skrobię kukurydzianą. A może to, że próbowałam ją po zjedzeniu kawałka rodzynkowca? A może ja nie lubię ciast piaskowych? :lol: :lol: Opinii innych niestety nie znam, bo jedli, jak mnie nie było.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
wyciągam bo będę znowu robiła na święta
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Cieszę się, że mimo zakalca smakowało
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0