- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Przepis podkradłam stąd http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis7439.html
Babka piaskowa
5 jaj,
12 łyżek cukru,
1 i 1/2 szkl. maki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny,
cukier puder do posypania babki
margaryne rozpuscic na gazie i ostudzic, mąkę przesiac i połączyc z proszkiem do pieczenia całe jaja i cukier ubic mikserem na puszystą masę, teraz należy odstawic mikser- nie bedzie juz potrzebny. Do masy dosypujemy po 1 łyzce mąki (stopniowo) delikatnie mieszając ciasto warzechą( drewniana łyzką), na koniec stopniowo wlewamy ostudzona margarynę, mieszamy aby skladniki sie połączyły, ciasto wkladamy do piekarnika na 170 stopni na 45 minut (moim zdaniem czas pieczenia jest ZDECYDOWANIE za krótki...ja zawsze piekę ponad godzinę,ok 1h 15 min).
Robiłam tą babę na świąta- zdecytowanie najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek jadłam! o wiele lepsza niż piaskowa sklepowa
była pyszna nawet po 6 dniach (dłużej nie przetrwała)
dziękuję Ince21 za świetny przepis
Babka piaskowa
5 jaj,
12 łyżek cukru,
1 i 1/2 szkl. maki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny,
cukier puder do posypania babki
margaryne rozpuscic na gazie i ostudzic, mąkę przesiac i połączyc z proszkiem do pieczenia całe jaja i cukier ubic mikserem na puszystą masę, teraz należy odstawic mikser- nie bedzie juz potrzebny. Do masy dosypujemy po 1 łyzce mąki (stopniowo) delikatnie mieszając ciasto warzechą( drewniana łyzką), na koniec stopniowo wlewamy ostudzona margarynę, mieszamy aby skladniki sie połączyły, ciasto wkladamy do piekarnika na 170 stopni na 45 minut (moim zdaniem czas pieczenia jest ZDECYDOWANIE za krótki...ja zawsze piekę ponad godzinę,ok 1h 15 min).
Robiłam tą babę na świąta- zdecytowanie najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek jadłam! o wiele lepsza niż piaskowa sklepowa

dziękuję Ince21 za świetny przepis

Ostatnią edycję dokonał moderator: