zrobilam te muffinki kilka dni temu i byly pyyyszne, wiec nie zatrzymuje przepisu dla siebie tylko podaje dalej
Muffinki wisniowo-marcepanowe
200 g masy marcepanowej
1 sloik (370ml) wisni w kompocie albo swieze wisnie
150 g masla
100 g cukru
170 g maki
paczuszka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu migdalowego
2 jajka
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania gotowych muffinek
100 g marepanu zetrzec na tartce z grubymi oczkami, drugie 100 g marcepanu pokroic w kosteczke. Osaczyc wisnie z kompotu. Miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy i aromat ubic mikserem i kolejno dodawac do masy starty marcepan, jajka i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem krotko wymieszac , na koncu wrzucic wisnie I wymieszac lyzka. Nakladac ciasto do foremek i do kazdej muffinki wkladac jeszcze po kilka kosteczek pokrojonego marcepanu (najlepiej zeby sie schowal do srodka ciasta). Muffinki piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok 25-30 min
Ruzia
Muffinki wisniowo-marcepanowe
200 g masy marcepanowej
1 sloik (370ml) wisni w kompocie albo swieze wisnie
150 g masla
100 g cukru
170 g maki
paczuszka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu migdalowego
2 jajka
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania gotowych muffinek
100 g marepanu zetrzec na tartce z grubymi oczkami, drugie 100 g marcepanu pokroic w kosteczke. Osaczyc wisnie z kompotu. Miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy i aromat ubic mikserem i kolejno dodawac do masy starty marcepan, jajka i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem krotko wymieszac , na koncu wrzucic wisnie I wymieszac lyzka. Nakladac ciasto do foremek i do kazdej muffinki wkladac jeszcze po kilka kosteczek pokrojonego marcepanu (najlepiej zeby sie schowal do srodka ciasta). Muffinki piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (180-200 stopni) ok 25-30 min
Ruzia