Muffinki zurawinowo-pomaranczowe od Ayn

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,808
518
113
<span style='color:darkred'>Muffinki zurawinowo-pomaranczowe </span>
oryginal przepisu http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_23.html

Na 12 muffinek

Posypka

3 st.l. cukru
2 st.l maki
2 h.l. maku lub 2 st. l posiekanych orzechow
1 l. st. masla, pokrojonego na drobne kawaleczki

Ciasto
1 1/2 filizanki maki
1/2 filizanki cukru
1 1/2 l.h. proszku do pieczenia
1/2 l.h. sody
1/2 l.h. soli
1/2 filizanki soku pomaranczowego
3 st. lyzki masla. Roztopic
1 l.st. tartej skorki pomaranczowej
1 l.h. olejku waniliowego
1 jajko
1 chudej smietany lub jogurtu
1 1/2 filizanki swiezych lub mrozonych zurawin (duze pokroic)

Nagrzac piekarnik do 190°C/375°F.
Wysmarowac maslem foremki muffinkowe


Posypka
Zmieszac w nieduzym naczyniu cukier, make i mak. Dodac kawaleczki masla i palcami przetarc w drobne okruchy.

Ciasto
Zmieszac wszystkie suche skladniki.
Zmieszac wszystkie plynne skladniki, polaczyc z maka i zurawinami, pokad nie bedzie suchej maki (~20 ruchow lyzka)

Foremki na 2/3 wypelnic ciastem. Gore posypac posypka.

Piec 20-22 min do koloru zlocistego. Lekko przyciskajac Gotowe muffinki lekko przycisniete palcem, szybko wracaja do formy
icon_smile.gif
)))

Nozem podwazyc brzegi muffinek i wywrocic na recznik. 5 min. studzic muffinki przewrocone, potem - na kratce.
Podawac cieple

Smacznego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,423
113
Ja nie Elka, ale też sobie tłumaczyłam ten przepis i te skróty, to tak jak napisała Margot. st.l - to łyżka, l.h - to łyżeczka.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
winna jestem relację:
i tak jak pisałam żurawiny miałam mrożone(i jeszcze mam bo połowa została :mrgreen: ),na wierzchu migdały
dalej jak w przepisie,jogurt bałkański-bo taki był w domu
A muffiny pierwsza klasa ,fajnie kwaskowe ,zjedzone od razu,ten przepis

popełnie jeszcze nie raz ,nie dwa....

Elu bardzo dziękuję i poproszę więcej takich przepisów Elu :blume:
 

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Kupiłam żurawinę i chciałabym zrobić te mufiny . Mam wątpliwość czy filiżanka to szklanka?
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

amatorka

Member
Wrz 25, 2005
316
0
16
Zrobiłam wtedy na szklanki. Pyszne były strasznie :D .Ale ciasta miałam trochę za dużo i była jeszcze z niego dodatkowa mini babka.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Mam wątpliwość czy filiżanka to szklanka? czy nie będzie za dużo jezeli odmierzę w brązoej szklance z uszkiem mąkę ( 1 1/2 szklanki )
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
zrobiłam dzisiaj ,bo znalazłam 2 szklanki mrożonej żurawiny(to nagroda za odmrożenie lodówki
icon_mrgreen.gif
) co zamroziłam we wrześniu i zapomniałam
gruebel_2.gif

Chciałam ,żeby były bardzo wilgotne i ciut za szybko wyjęłam ,ale i tak to moje jedne z najulubieńszych muffin
Kwaśne i ta chrupiąca ,wchodząca w zęby posypka
lecker.gif

100_0801.jpg
a tu widać (zdjęcie w prawdzie bardzo gorącej muffiny),że jakieś trzy minuty dłużej w piekarniku by nie zaszkodziło
icon_mrgreen.gif

100_0812.jpg
 

Załączniki

  • 100_0801.jpg
    100_0801.jpg
    981.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_0812.jpg
    100_0812.jpg
    657.7 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, przesliczne!
jak to sie stalo ze ja tego przepisu wczesniej nie widzialam?