- Sty 27, 2006
- 4,528
- 2,051
- 113
<span style='color:darkred'>Muffinki zurawinowo-pomaranczowe </span>
oryginal przepisu http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_23.html
Na 12 muffinek
Posypka
3 st.l. cukru
2 st.l maki
2 h.l. maku lub 2 st. l posiekanych orzechow
1 l. st. masla, pokrojonego na drobne kawaleczki
Ciasto
1 1/2 filizanki maki
1/2 filizanki cukru
1 1/2 l.h. proszku do pieczenia
1/2 l.h. sody
1/2 l.h. soli
1/2 filizanki soku pomaranczowego
3 st. lyzki masla. Roztopic
1 l.st. tartej skorki pomaranczowej
1 l.h. olejku waniliowego
1 jajko
1 chudej smietany lub jogurtu
1 1/2 filizanki swiezych lub mrozonych zurawin (duze pokroic)
Nagrzac piekarnik do 190°C/375°F.
Wysmarowac maslem foremki muffinkowe
Posypka
Zmieszac w nieduzym naczyniu cukier, make i mak. Dodac kawaleczki masla i palcami przetarc w drobne okruchy.
Ciasto
Zmieszac wszystkie suche skladniki.
Zmieszac wszystkie plynne skladniki, polaczyc z maka i zurawinami, pokad nie bedzie suchej maki (~20 ruchow lyzka)
Foremki na 2/3 wypelnic ciastem. Gore posypac posypka.
Piec 20-22 min do koloru zlocistego. Lekko przyciskajac Gotowe muffinki lekko przycisniete palcem, szybko wracaja do formy
		 )))
	
))) 
Nozem podwazyc brzegi muffinek i wywrocic na recznik. 5 min. studzic muffinki przewrocone, potem - na kratce.
Podawac cieple
Smacznego
	
		
			
		
		
	
			
			oryginal przepisu http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_23.html
Na 12 muffinek
Posypka
3 st.l. cukru
2 st.l maki
2 h.l. maku lub 2 st. l posiekanych orzechow
1 l. st. masla, pokrojonego na drobne kawaleczki
Ciasto
1 1/2 filizanki maki
1/2 filizanki cukru
1 1/2 l.h. proszku do pieczenia
1/2 l.h. sody
1/2 l.h. soli
1/2 filizanki soku pomaranczowego
3 st. lyzki masla. Roztopic
1 l.st. tartej skorki pomaranczowej
1 l.h. olejku waniliowego
1 jajko
1 chudej smietany lub jogurtu
1 1/2 filizanki swiezych lub mrozonych zurawin (duze pokroic)
Nagrzac piekarnik do 190°C/375°F.
Wysmarowac maslem foremki muffinkowe
Posypka
Zmieszac w nieduzym naczyniu cukier, make i mak. Dodac kawaleczki masla i palcami przetarc w drobne okruchy.
Ciasto
Zmieszac wszystkie suche skladniki.
Zmieszac wszystkie plynne skladniki, polaczyc z maka i zurawinami, pokad nie bedzie suchej maki (~20 ruchow lyzka)
Foremki na 2/3 wypelnic ciastem. Gore posypac posypka.
Piec 20-22 min do koloru zlocistego. Lekko przyciskajac Gotowe muffinki lekko przycisniete palcem, szybko wracaja do formy
 
	Nozem podwazyc brzegi muffinek i wywrocic na recznik. 5 min. studzic muffinki przewrocone, potem - na kratce.
Podawac cieple
Smacznego
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
	 
 
		 
 
		 
	 
	 
	

 
			 
			 
 
		