- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
przepis na pyszne, szybciutkie w przygotowaniu sznycle wege
100g platkow owsianych "grubych"
50g platkow owsianych "cienkich, delikatnych"
125ml mleka lub wody
2 cebule
1 jajo
sol, pieprz, pieprz cayenne, ziola do wyboru
platki owsiane wymieszac zalac mlekiem zostawic na 10 minut do wchloniecia
cebule pokroic w kosteczke i poddusic na tluszczu
dodac do platkow, dodac tez jajo i przyprawy(u mnie byly platki pikantne drozdzowe, ziola suche i koperek)
wymieszac wszystko na jednolita mase, robic w rekach "sznycle" i smazyc na oleju(sa fajne, bo nie pochlaniaja wcale oleju)
wychodzi ok. 8 placuszkow
podac z sosem jogurtowym i salata
u mnie byl sos jogurtowy, papryka biala zgrilowana i sciagnieta z niej skora do tego salata zielona z mozarela bufalska, pomidorami i bazylia zakrapiana oliwa i octem balsamicznym
100g platkow owsianych "grubych"
50g platkow owsianych "cienkich, delikatnych"
125ml mleka lub wody
2 cebule
1 jajo
sol, pieprz, pieprz cayenne, ziola do wyboru
platki owsiane wymieszac zalac mlekiem zostawic na 10 minut do wchloniecia
cebule pokroic w kosteczke i poddusic na tluszczu
dodac do platkow, dodac tez jajo i przyprawy(u mnie byly platki pikantne drozdzowe, ziola suche i koperek)
wymieszac wszystko na jednolita mase, robic w rekach "sznycle" i smazyc na oleju(sa fajne, bo nie pochlaniaja wcale oleju)
wychodzi ok. 8 placuszkow
podac z sosem jogurtowym i salata
u mnie byl sos jogurtowy, papryka biala zgrilowana i sciagnieta z niej skora do tego salata zielona z mozarela bufalska, pomidorami i bazylia zakrapiana oliwa i octem balsamicznym

