placki owsiane ala sznycle

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
przepis na pyszne, szybciutkie w przygotowaniu sznycle wege

100g platkow owsianych "grubych"
50g platkow owsianych "cienkich, delikatnych"
125ml mleka lub wody
2 cebule
1 jajo
sol, pieprz, pieprz cayenne, ziola do wyboru

platki owsiane wymieszac zalac mlekiem zostawic na 10 minut do wchloniecia
cebule pokroic w kosteczke i poddusic na tluszczu
dodac do platkow, dodac tez jajo i przyprawy(u mnie byly platki pikantne drozdzowe, ziola suche i koperek)

wymieszac wszystko na jednolita mase, robic w rekach "sznycle" i smazyc na oleju(sa fajne, bo nie pochlaniaja wcale oleju)

wychodzi ok. 8 placuszkow

podac z sosem jogurtowym i salata

u mnie byl sos jogurtowy, papryka biala zgrilowana i sciagnieta z niej skora do tego salata zielona z mozarela bufalska, pomidorami i bazylia zakrapiana oliwa i octem balsamicznym

2799.jpg


2798.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ciekawe czy dałoby się je piec w piekarniku
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mam do d.... niczego
icon_wink.gif
patelnie i mi wszystko przywiera.
Tyle, ze na patelni to jest tluszcz i on je "zwiera a w piekarniku to pewnie by sie rozpadły
gruebel_2.gif

Tak sobie "gdybam" bo ja musze zawsze zrobic cos "po swojemu"
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Carbonicum!
anbetung.gif
dzieki za przypomnienie mi tego przepisu ......... mam takie platki mieszane, ktore mi wyjatkowo nie smakuja w wersji "sniadaniowej" ....... musze z nich zrobic kotleciki
daumen.gif
.... bardziej przyprawione, moze wyjda lepiej
gruebel_2.gif
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
wczoraj byly na obiad z kapusta czerwona, mniam
mniam.gif
tylko ze z podwojnej porcji

fajne sa bo nie wchlaniaja prawie oleju, a w piekarniku? no coz trzeba zaeksperymentowac
icon_wink.gif


aha i dobrze moczyc rece przed formowaniem kazdego sznycla
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Carbo, pytanko, a czy robilas juz z czyms innym niz mleko?? czy myslisz ze ryzowe np. sie nada??
czy uzywasz wogole tego ryzowego mleka w kuchni?
 
Lis 28, 2005
3,760
0
0
hej Carbonicum! Zrobilam je wlasnie. Oczywiscie nie bylabym soba, gdybym ich nie pozmieniala, ale to ja
fiesgrins.gif
Po pierwsze nie mialam samych platkow owsianych, uzylam wiec mieszanki 6 platkow. Namoczylam w mleku sojowym - Bea
daumen.gif
. Ryzowe czy wszelkie inne nadaloby sie tak samo. Do cebuli wrzucilam kilka grzybkow drobno pokrojonych. I nie smazylam tylko pieklam w piekarniku - Ilonko
daumen.gif
. Wyszly przesmaczne, choc troche suche. Faktycznie jakis sos, czy cos takiego do nich najlepszy. Beda jutro na lunch do pracy z warzywami gharam masala.

A wygladaja tak:

kotleciki_z_platkow.jpg

kotleciki_z_platkow2.jpg
 

Załączniki

  • kotleciki_z_platkow.jpg
    kotleciki_z_platkow.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 0
  • kotleciki_z_platkow2.jpg
    kotleciki_z_platkow2.jpg
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Bardzo dziękuję za szczegółowe relacje
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

bussi.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Bea, ja przewaznie dolewam wody, jest dobrze
mleka ryzowego nie lubie, jak juz cos to owsiane
icon_wink.gif


mamuska, sliczne ci wyszly
freu.gif
ide stad bo glodna sie zrobilam....
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wczoraj zrobilam na kolacje. Bardzo dobre, nawet mojej malej smakowalo, tylko jej przeszkadzala cebula. Nastepnym razem po prostu mozna ja zmielic po podduszeniu lub pominac i dodac wycisniety zabek czosnku. Koniecznie z sosem czosnkowym, choc moje dziecko wolalo majonez ;). Z ziol dodalam sporo bazylii. Smazylam na patelni teflonowej, takiej do nalesnikow i nic nie przywieralo.